Οι δανειστές επιστρέφουν στην Αθήνα τη Δευτέρα 6 Μαϊου –
Η ρύθμιση οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο λένε οι πιστωτές κι επιμένουν να τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
Την άφιξη των τεχνοκρατών των ευρωπαϊκών θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα περιμένει η κυβέρνηση, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τη νέα ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κατατεθούν ταυτόχρονα στη Βουλή οι διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και εκείνες που αφορούν τις οφειλές προς την εφορία, οι οποίες όμως έχουν επανειλημμένα «σκοντάψει» στην έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων.
Μολονότι κυβερνητικά στελέχη διατείνονται ότι οι ρυθμίσεις οφειλών δεν αποτελούν θέμα της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία ξεκινά επισήμως τη Δευτέρα, και δεν εντάσσεται καν στις αρμοδιότητες των θεσμών, στην πράξη το Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών αναγκάστηκαν να κρατήσουν τα σχέδιά τους στα συρτάρια μετά τα αυστηρά μηνύματα που έλαβαν από τους θεσμούς. Οι δανειστές τόνισαν ότι οι ρυθμίσεις οφειλών πρέπει να μπουν στο μικροσκόπιό τους, γιατί έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο και επηρεάζουν την «κουλτούρα πληρωμών», ενώ πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα αφήνουν παράθυρο για «στρατηγικούς κακοπληρωτές».
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι η ρύθμιση οφειλών προς την εφορία θα πρέπει να θέτει εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια (ύψος καταθέσεων κ.λπ.). Ο αριθμός των δόσεων θα είναι συνάρτηση του εισοδήματος του οφειλέτη, με αποτέλεσμα ο μέγιστος αριθμός των 120 δόσεων να αφορά τελικά πολύ λίγους.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις όλα τα νοικοκυριά που έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Μόνο κριτήριο περιορισμού των δόσεων θα είναι το ύψος της ελάχιστης δόσης, που στόχος είναι να διαμορφωθεί στα 20-30 ευρώ. Για ετήσια εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, η δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής θα καθορίζεται ως ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος κλιμακωτά. Για παράδειγμα, για εισοδήματα 10.001-15.000 ευρώ θα υπολογίζεται ετήσια δόση ίση με το 4%-5% του εισοδήματος.