Την Κυριακή θα τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός  στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ -επικεφαλής χώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων-, Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι.

Κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας, η οποία θα διαρκέσει 42 ημέρες, 33 όμηροι θα απελευθερωθούν.

«Η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 Ισραηλινούς αιχμαλώτους, μεταξύ των οποίων γυναίκες (…) παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς και τραυματίες, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση πολλών κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές. Οι λεπτομέρειες της δεύτερης και της τρίτης φάσης θα οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια εφαρμογής της πρώτης φάσης», διευκρίνισε.

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν την εφαρμογή της συμφωνίας, μέσω ενός μηχανισμού που θα εδρεύει στο Κάιρο, πρόσθεσε. Στον μηχανισμό αυτόν θα μετέχει μια ομάδα αποτελούμενη από εκπροσώπους και των τριών χωρών, οι οποίες μεσολάβησαν για την επίτευξη συμφωνίας.

Από το Κάιρο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι χαιρέτισε τη συμφωνία, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ και τόνισε ότι πλέον είναι σημαντικό να παραδοθεί γρήγορα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να ανοίξει η Ράφα

Τα κρατικά αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγή των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας, μετέδωσαν σήμερα ότι είναι σε εξέλιξη ένας συντονισμός ενεργειών για να «ανοίξει το παλαιστινιακό πέρασμα της Ράφας προκειμένου να καταστεί δυνατή η είσοδος της διεθνούς (ανθρωπιστικής) βοήθειας».

Η Αίγυπτος «προετοιμάζεται να μεταφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας», έγραψε η κυβερνητική εφημερίδα Αλ-Αχράμ, που επικαλείται το Al-Qahera News, το οποίο πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών, λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας εκεχειρίας.

Το μεθοριακό σημείο διέλευσης της Ράφας είναι κλειστό από τον Μάιο, όταν ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε τη ζώνη αυτή και έκλεισε την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος.

Η Αίγυπτος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα αναγνωρίσει μόνο την εξουσία των Παλαιστινίων επί του περάσματος

Τι περιλααμβάνει η συμφωνία – Οι τρεις φάσεις

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για έξι εβδομάδες, κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν σταδιακά από τις κεντρικές περιοχές του θύλακα και οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειές της.

Σε αυτήν την πρώτη φάσηθα απελευθερώνονται τουλάχιστον 3 όμηροι κάθε εβδομάδα και συνολικά θα απελευθερωθούν 33, στους οποίους περιλαμβάνονται όλες οι γυναίκες (και εκείνες που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό), τα παιδιά και οι άνδρες άνω των 50 ετών.

Η Χαμάς θα αφήσει αρχικά ελεύθερες τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 19 ετών και θα ακολουθήσουν οι άνδρες άνω των 50.

Πρώτα θα απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή και στη συνέχεια θα παραδοθούν τα λείψανα των υπολοίπων.

Παράλληλα,το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 παλαιστίνιους κρατουμένους για κάθε πολίτη όμηρο και 50 για κάθε στρατιωτίνα. Μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, το Ισραήλ θα απελευθερώσει επίσης όλες τις Παλαιστίνιες και τους ανηλίκους κάτω των 19 ετών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.

Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει η Χαμάς. Μπορεί να κυμαίνεται από 990 έως και 1.650.

Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, ότι καθημερινά θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 50 από αυτά θα εφοδιάζουν τον θύλακα με καύσιμα και τα 300 θα κατευθύνονται στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.

«Μεγάλο κέρδος» η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέει εκπρόσωπος της Χαμάς

Εκπρόσωπος της Χαμάς χαρακτήρισε απόψε «μεγάλο κέρδος» την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, εκθειάζοντας τη γενναιότητα της αντίστασης και το ακλόνητο πνεύμα των Παλαιστινίων.

Η συμφωνία «αποτελεί επίσης επαναβεβαίωση της αποτυχίας των δυνάμεων κατοχής να επιτύχουν οποιονδήποτε από τους στόχους τους», υποστήριξε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι σε επικοινωνία του με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.