Στάθηκε στο ότι οι εκθέσεις βιωσιμότητας που συντάσσουν για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους οι ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν οι οποίες περιλαμβάνουν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2018, θα μπορούν να οριστικοποιηθούν στο EuroWorking Group της ερχόμενης Πέμπτης. Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν το σαββατοκύριακο ανάμεσα στους επικεφαλής της τρόικας και τους υπουργούς Οικονομικών των ισχυρών κρατών της Ευρωζώνης, δε προέκυψαν σημάδια αισιοδοξίας για συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο τρίτο μνημόνιο. ΔΝΤ εισηγείται οι περίοδοι χάριτος και αποπληρωμής των δανειακών χορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επιμηκυνθούν στα 15 χρόνια, το οποίο είναι το ανώτατο όριο. Προτείνει επίσης να παρατείνονται αυτόματα, επ’ αόριστον εάν χρειάζεται, για να διασφαλίζεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών να μένει κάτω από το 20% του ΑΕΠ.
Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο μνημόνιο στον ρόλο του συμβούλου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε ότι η ευρωζώνη θα καταρτίσει σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους το οποίο θα στοχεύει στην επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής των δόσεων από το δάνειο που χορηγήθηκε στη χώρα κατά τη διάρκεια του δεύτερου μνημονίου.
Έκανε λόγο για ένα σχέδιο «αξιόπιστο για τις αγορές» και εκτίμησε πως το ΔΝΤ «θα συμμετάσχει στο μέλλον όπως κι αν έχει, λόγω της τεράστιας οικονομικής δέσμευσης που έχει κάνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα ήδη». Παράλληλα, επισήμανε ότι σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει από το μνημόνιο, δεν θα πλήξει με αποφασιστικό τρόπο την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, καθώς η παρουσία του δεν αποτελεί «κλειδί» για την Ελλάδα, που έχει δείξει «εντυπωσιακή αποφασιστικότητα και μεγάλη πρόοδο» στα όσα της έχουν επιβληθεί από τους δανειστές.