Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Την Τρίτη η έκθεση προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία

Την Τρίτη 12 Απριλίου αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί η έκθεση προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, στην ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη υπερψηφιστεί από την αρμόδια Επιτροπή των Eξωτερικών Yποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 42 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 11 αποχές.

Σημαντικά, στο προσχέδιο της εν λόγω έκθεσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων, ασκεί δριμεία κριτική στην Τουρκία, για “σοβαρή οπισθοδρόμηση στο σεβασμό της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου”, ενώ παράλληλα εκφράζει την έντονη ανησυχία του “για την σημαντική επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων σε θεμελιώδεις τομείς, όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η ελευθερία του συνέρχεσθαι, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και η ελευθερία της έκφρασης”.

Επίσης, το ανωτέρω προσχέδιο “καταδικάζει το κλίμα εκφοβισμού και την προσπάθεια φίμωσης των ΜΜΕ”, καθώς επίσης και τη δυσμενή μεταχείριση από τις τουρκικές αρχές, ομάδων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα κατά του φιλοκουρδικού HDP.

Επιπρόσθετα, “καλεί την Τουρκία να εντείνει τις προσπάθειες της για την επίλυση των διμερών της ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών νομικών υποχρεώσεων και διαφορών με τους άμεσους γείτονές της , σχετικά με τα χερσαία, θαλάσσια, και τα εναέρια σύνορα, σύμφωνα με το Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο”. Την ίδια στιγμή, “ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να υπογράψει την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας”, καθώς επίσης, “να τερματίσει τις επανειλημμένες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, καθώς επίσης και τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά”.

Σε άλλη παράγραφο, στο προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμπεριλαμβάνεται ¨”η έντονη ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, ενώ το ΕΚ καλεί την τουρκική κυβέρνηση να συνεχίσει προς την επίτευξη μιας συνεκτικής και βιώσιμης λύσης για το κουρδικό”.

Επίσης, καλεί το PKK, το οποίο το ΕΚ εξακολουθεί να θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, να “καταθέσει τα όπλα, και να εγκαταλείψει τρομοκρατικές τακτικές”.

Όσον αφορά το προσφυγικό, αναμένονται αρκετές τροπολογίες. Ωστόσο, σύμφωνα με το λεκτικό του πρώτου προσχεδίου το ΕΚ “καλούσε την ΕΕ και την Τουρκία να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας, και να διευκολύνουν τη δουλειά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες”. Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα το Κοινό Σχέδιο Δράσης μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας που συμφωνήθηκε στις 29 Νοεμβρίου (σ.σ. εδώ αναμένεται τροπολογία που θα περιλαμβάνει την πιο πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας).

Στην έκθεση υποστηρίζεται η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα, και σε συμφωνία με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

Η έκθεση κάνει λόγο επίσης για πρόοδο στις συνομιλίες επανένωσης, για εποικοδομητική προσέγγιση των δύο ηγετών, εκφράζει ικανοποίηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη διασύνδεση των δικτύων και τη διάνοιξη δύο νέων σημείων διέλευσης, επιδοκιμάζει την πρωτοβουλία Αναστασιάδη να καταστεί η Τουρκική επίσημη γλώσσα της ΕΕ και ζητά από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα τής από το νησί, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ