Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Της… αποχώρησης στη Βουλή, έμεινε μόνο η Νέα Δημοκρατία

Η τροπολογία με την οποία τίθεται πλαφόν 4.600 ευρώ στις συντάξεις και εκείνη για τις υποχρεώσεις εργολάβων και υπερεργολάβων έναντι των εργαζομένων που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης δημιούργησε τεράστια… τάση φυγής στο ελληνικό κοινοβούλιο, αφού οι αριστεροί, κεντρώοι και ακροδεξιοί αντιπολιτευτές “συμφώνησαν” να αποχωρήσουν διαμαρτυρόμενοι για δημιουργία εντυπώσεων. Ο υπουργός εξήγησε πως οι δύο τροπολογίες έπρεπε να κατατεθούν άμεσα για να διευκρινιστούν συγκεκριμένα ζητήματα που είχαν δημιουργηθεί και κάπου εκεί ξεκίνησαν οι αντιδράσεις…

Φωνάζοντας «ντροπή σας» αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής το πρώτο ΚΚΕ.

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διαδικασία», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και αποχώρησε στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια ο Παύλος Πολάκης φώναξε προς το προεδρείο και αποχώρησε.

Πρόκειται για «κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό. Μετά από μακρά συζήτηση το να εισαχθούν αυτού του είδους οι τροπολογίες αποτελεί πλήγμα για το κοινοβούλιο. Αποτελεί τεράστιο ατόπημα», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και ανακοίνωσε πως και το κόμμα του αποχωρεί από τη Βουλή.

Ενστάσεις εξέφρασε και το ΚΙΝΑΛ, για τον τρόπο κατάθεσης των τροπολογιών. «Η Βουλή βίωσε τέσσερα χρόνια την εκτροπή από τον κανονισμό και το είχε καταγγείλει σύσσωμη η αντιπολίτευση. Πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων. Ο κ. Βρούτσης να αποσύρει τις τροπολογίες. Δεν δικαιολογείται να φέρνει τροπολογία στις 16:45, μετά την τυπική λήξη της συνεδρίασης της Βουλής», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Μετά την τοποθέτηση του Γιάννη Βρούτση ο κ. Κεγκέρογλου ξαναπήρε τον λόγο, τόνισε μεταξύ άλλων «αυτά δεν τα έκανε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ» και στη συνέχεια αποχώρησαν και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ από τη διαδικασία στη Βουλή.

Το ίδιο έπραξε και η Ελληνική Λύση αμέσως μετά.

Αναλυτικά οι τροπολογίες

Με την πρώτη τροπολογία θεσπίζεται ανώτατο ποσό μηνιαίας σύνταξης ή συντάξεωνγια όλες τις συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και θανάτου που απονέμονται από τον ΕΦΚΑ ή επανυπολογίστηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016.Ειδικότερα, με την τροπολογία θεσπίζεται ανώτατο όριο στο συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσοτέρων της μιας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και 31.12.2016. Το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί στα 20 έτη ασφάλισης (ήτοι στο ποσό των 4.608 ευρώ), στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας.Το εν λόγω ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016 (12.5.2016) ή ανατρέχουν στην ανωτέρω ημερομηνία. Ποσά συντάξεων που έχουν ήδη απονεμηθεί ή επανϋπολογιστεί, μετά την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου και υπερβαίνουν το προαναφερόμενο ανώτατο όριο, προσαρμόζονται στο νέο οριζόμενο ως άνω ποσό από την ημερομηνία έναρξης καταβολής ή επανυπολογισμού τους. Τυχόν επιπλέον διαφορές συντάξεων αναζητούνται ως καλοπίστως εισπραχθείσες και επιστρέφονται με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης και μέχρι ολοσχερούς εξοφλήσεως.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ, από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης, δηλαδή, από τη θέσπιση ανώτατου ορίου στο συνολικό ακαθάριστο ποσό για τις ήδη απονεμηθείσες πολύ υψηλές συντάξεις, και από τις προς απονομή μελλοντικές πολύ υψηλές συντάξεις. Η εξοικονόμηση αυτή για τα έτη 2019, 2020, 2021, 2022 και 2023 εκτιμάται στο ποσό των περίπου 550.000 ευρώ, περίπου 1,3 δισ., περίπου 1,5 δισ., περίπου 1,7 δισ. και περίπου 1,8 δισ. αντίστοιχα. Προβλέπεται επίσης αύξηση εσόδων από την αναζήτηση και επιστροφή τυχόν επιπλέον διαφορών συντάξεων που έχουν ήδη απονεμηθεί και υπερβαίνουν το ανώτατο όριο.

Με τη δεύτερη τροπολογία, καταργούνται αφότου ίσχυσαν διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας σχετικά με:

• την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (άρθρο 9 ν.4554/2018)

• το βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζόμενου (άρθρο 48 του ν.4611/2019)

• την αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργασιακών διαφορών (άρθρο 58 ν, 4611/2019).

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ