Με τα πρώτα χρήματα του νέου δανείου θα αποπληρωθεί σήμερα η υποχρέωση 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) ενέκρινε χθες το νέο δάνειο 86 δισ. ευρώ και την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 26 δισ ευρώ. Η διάρκεια του δανείου είναι 32,5 έτη και καλύπτει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έως το ποσό των 25 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ESM, το συνολικό ποσό χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή του ΔΝΤ και την εφαρμογή του μνημονίου από την Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 2018. Αν και το ποσό της πρώτης δόσης είναι μεγάλο, καθώς αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο του δανείου, εντούτοις δίνεται τμηματικά και με το σταγονόμετρο και αφήνει ελάχιστα δημοσιονομικά περιθώρια.
Μετά την απόφαση του ESM, στην Ελλάδα θα καταβληθούν:
• 13 δισ. ευρώ άμεσα για την κάλυψη υποχρεώσεων του Αυγούστου: 3,2 δισ. ευρώ προς ΕΚΤ και 7,3 δισ. ευρώ προς EFSF για αποπληρωμή του δανείου – γέφυρα του Ιουλίου. Ακόμη, το Δημόσιο θα χρειαστεί 1,2 δισ. ευρώ για την κάλυψη ταμειακών αναγκών και επιπλέον 800 εκατ. για κάλυψη ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Τέλος, 500 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.
• 10 δισ. ευρώ, που θα κατατεθούν άμεσα σε ειδικό λογαριασμό και θα είναι διαθέσιμα μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η διαδικασία της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, αλλά ο στόχος Αθήνας και πιστωτών είναι το τέλος Νοεμβρίου. Μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, η Ελλάδα θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τα 10 δισ. ως εγγύηση για να δανειστούν οι τράπεζες φθηνότερα από το ευρωσύστημα και να περιορίσουν τον ακριβότερο ELA. Το υπόλοιπο ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση θα καταβληθεί μέχρι τέλη Νοεμβρίου.
• 2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο για την πληρωμή τεσσάρων δόσεων προς το ΔΝΤ συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα 800 εκατ. ευρώ. Τα 300 εκατ. που δεν καλύπτονται από τη δόση θα καλυφθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα.
• 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο για την πληρωμή δόσης προς το ΔΝΤ (456 εκατ. ευρώ) και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες συνολικού ποσού 800 εκατ. Για την κάλυψη των υποχρεώσεων αυτών (1,3 δισ.), πέραν της δόσης, το Δημόσιο θα πρέπει να έχει δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα 100 εκατ. και να χρησιμοποιήσει 200 εκατ. από τα ταμειακά διαθέσιμα που θα πρέπει να έχει δημιουργήσει.
Ανακοίνωση και από τον ESM
Με ανακοίνωση του η οποία δημοσιοποιείται στον ιστότοπό του, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) γνωστοποίησε την έγκριση από το Συμβούλιο των Διοικητών της συμφωνίας για τη χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα (Financial Assistance Facility Agreement, FFA). Η συμφωνία αυτή αποτελεί, όπως σημειώνεται, τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, ύψους έως 86 δισεκ. ευρώ, την οποία θα υπογράψουν ο γενικός διευθυντής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι πόροι του ΕΜΣ θα χρησιμοποιηθούν «για δαπάνες του προϋπολογισμού, την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών και τη δημιουργία ταμειακού αποθεματικού, την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Το ακριβές ποσό της χρηματοδοτικής βοήθειας από τον ΕΜΣ θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναφορικά με την έκταση της συμμετοχής του στη χρηματοδότηση του προγράμματος», σημειώνει ο ΕΜΣ και προσθέτει: «Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί επίσης από την επιτυχία της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που είναι σχεδιασμένες να διασφαλίσουν την επιστροφή της Ελλάδας στη χρηματοδότησή της από τις αγορές με λογικό κόστος, πριν τη λήξη του προγράμματος. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να μειώσουν επιπρόσθετα το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που θα χρειασθεί».
Το Συμβούλιο των Διοικητών του ΕΜΣ, που αποτελείται από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, υιοθέτησε επίσης το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με την Ελλάδα που εξειδικεύει τα μέτρα πολιτικές που συμφώνησε να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα της οικονομίας.
Τι δήλωσαν Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ
Η συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας δίνει προοπτική στην ελληνική οικονομία και μια βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξή της, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε από την πλευρά του ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει την επιτυχία που είχαν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης που ωφελήθηκαν από τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού.
Η δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ έχει ως εξής: «Η συμφωνία αυτή προσφέρει προοπτική για την ελληνική οικονομία και τη βάση για βιώσιμη ανάπτυξη. Η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να εφαρμόσει το ευρείας έκτασης πακέτο μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικότητα και θέληση και εμείς θα παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία. Έχω δηλώσει και πριν ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συναντήσουμε προβλήματα τα επόμενα έτη, αλλά έχω εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε».
Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Το Συμβούλιο Διοικητών του ΕΜΣ ενέκρινε ένα πρόγραμμα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αλλάξει την πορεία και να ακολουθήσει την επιτυχία άλλων χωρών της Ευρωζώνης που έχουν ωφεληθεί από τη στήριξη του ΕΜΣ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το μνημόνιο κατανόησης περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις και τη φορολογία που είναι αναγκαίες από καιρό, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, ένα ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και μέτρα σχεδιασμένα για να κάνουν πιο αποδοτική τη δημόσια διοίκηση. Ο ΕΜΣ θα κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις δυνατές, διασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου με όρους που θα του δίνουν ευελιξία στον προϋπολογισμό, παρέχοντας επίσης αποθεματικό για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ώστε να μπορεί αυτός να στηρίξει μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».