Σε εξέλιξη βρίσκονται 725 έργα και μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να αλλάξουν ριζικά το πρόσωπο της Ελλάδας, αξιοποιώντας πόρους ύψους 11,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ
Με αξιοποίηση πόρων ύψους 11,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 725 έργα σε πλήρη εξέλιξη, επισημαίνει ο διοικητής Συντονισμού Ορέστης Καβαλάκης
Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο που μας άφησε η πανδημία και παρέχει πόρους που για πρώτη φορά έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα, πέραν της COVID πανδημίας, προκειμένου να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κράτος.
Όπως εξηγεί ο Ορέστης Καβαλάκης, διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από τις 725 δημόσιες δράσεις που θα υλοποιηθούν, τα 42 έργα αφορούν τη δημόσια υγεία και πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση ύψους 2,17 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο οριζόντιο ποσό που δόθηκε ποτέ στη δημόσια υγεία. Όταν τελειώσουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, το 2026, θα έχουμε μια νέα δημόσια υγεία στην πατρίδα μας» επισημαίνει ο Ορέστης Καβαλάκης. Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και όσα πρόκειται να υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα περιλαμβάνουν τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του ΕΣΥ, την αναβάθμιση του εξοπλισμού, την ψηφιακή μεταρρύθμιση, τα Εθνικά Σχέδια Δράσης, τα Μητρώα Ασθενών, το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», την κατ’ οίκον νοσηλεία και περίθαλψη, τις αυτόματες επιστροφές (δηλαδή τα clawback των παρόχων υγείας) και τη μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας με την ολοκλήρωση του προγράμματος της αποασυλοποίησης. Ο στόχος είναι οι πολίτες να έχουν αποτελεσματικές, ανταποδοτικές και ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης, χωρίς ανισότητες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση και στιγματισμούς.
Αναβάθμιση
Μεταξύ άλλων, τα έργα που υλοποιούνται με χρηματοδότηση ύψους 890 εκατ. ευρώ περιλαμβάνουν κατ’ αρχάς την κτιριακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 90 δημόσιων νοσοκομείων του ΕΣΥ, με πόρους 314 εκατ. ευρώ. Επίσης, στο πλάνο περιλαμβάνεται η ανακαίνιση 156 Κέντρων Υγείας με πόρους 214 εκατ. ευρώ και 96 νοσοκομειακών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με πόρους 70 εκατ. ευρώ, καθώς και η αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων με πόρους 80 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση της δημόσιας υγείας, αυτή θα προχωρήσει απορροφώντας πόρους ύψους 206 εκατ. ευρώ που θα κατανεμηθούν ως εξής: Ο ψηφιακός φάκελος υγείας του ασθενούς και η διασύνδεσή του με τον ΕΟΠΥΥ θα υλοποιηθεί με πόρους ύψους 37,13 εκατ. ευρώ, το σύστημα φροντίδας των ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών θα χρηματοδοτηθεί με 29,39 εκατ. ευρώ και η ψηφιακή ετοιμότητα των νοσοκομείων θα απορροφήσει κονδύλι ύψους 139,58 εκατ. ευρώ. Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι η χώρα μας υστερεί πολύ στην ψηφιοποίηση της δημόσιας υγείας και των νοσοκομείων σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη και θα πρέπει να «τρέξουν» οι διαδικασίες προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.
Όπως μάλιστα εξηγεί ο Ορέστης Καβαλάκης, η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης απαιτεί έναν άνευ προηγουμένου συντονισμό και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να επιτευχθούν συγκεκριμένα ορόσημα, καθώς μόνο με την επίτευξη των οροσήμων εκταμιεύονται οι προς επένδυση πόροι. Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
υπογραμμίζει ότι τα έργα αυτά αποτελούν βασική προτεραιότητα του Ταμείου Ανάκαμψης και από πλευράς πόρων, αφού διατίθενται άνω των 2 δισ. ευρώ, αλλά και από πλευράς συμβολής του Ταμείου στην καθημερινή ζωή των πολιτών, καθώς θα βελτιωθεί σημαντικά η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Από τη δική του μεριά ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, επισημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας μια πρόκληση έτσι ώστε να επανέλθει μέρος της παραγωγής φαρμάκου στην Ευρώπη.
Σε αυτό το πεδίο υπάρχουν τρία σοβαρά θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν στην ΕΕ: Το πρώτο έχει σχέση με τους κανονισμούς και το θέμα της γραφειοκρατίας, που είναι πολύ πιο έντονο απ’ ό,τι αλλού. Το δεύτερο αφορά τα επιπλέον κόστη που έχει η ευρωπαϊκή βιομηχανία σε ζητήματα κανονιστικών διαδικασιών και περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της προσαρμογής. Αυτό είναι μείζον ζήτημα, διότι βλέπουμε ότι έχουμε διαρκώς αυξανόμενα κόστη και ολοένα και χαμηλότερες τιμές, που δημιουργούν πρόβλημα βιωσιμότητας. Το τρίτο θέμα είναι ακριβώς με ποιον τρόπο θα υπάρξει πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτικά και οικονομικά φάρμακα.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ εκτιμά ότι μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική μπορεί να βελτιώσει κάποια ζητήματα, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι ασθενείς -και οι Έλληνες κατ’ αντιστοιχία- να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε φάρμακα και -γιατί όχι;- τοπικά παραγόμενα, με δεδομένο ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και το ελληνικό ποιοτικό φάρμακο αποτελεί το 2ο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας, το οποίο εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Τέλος, αναφερόμενος στην κάλυψη των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τονίζει ότι θα γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις ώστε να διορθωθεί το φλέγον ζήτημα της έλλειψης γιατρών. «Το 2023 οι προσλήψεις υγειονομικών ξεπέρασαν τις 5. 500-6.000 και το 2024 ήδη έχουν προγραμματιστεί άλλες 6.500. Είναι διαρκής η προσπάθεια -και πολλές φορές άγονη- να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν τα νοσοκομεία της χώρας και γενικότερα τα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Τον γίγαντα που λέγεται ΕΣΥ και νοσηλεύει κάθε χρόνο εκατομμύρια πολίτες με δύσκολες ασθένειες, πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα τον κάνουμε πιο ευέλικτο και ελκυστικό, για να προσαρμοστεί στις ανάγκες μιας χώρας με γερασμένο πληθυσμό και υψηλή συχνότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων» καταλήγει ο υπουργός Υγείας.