Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Το 64% των ογκολογικών ασθενών που καπνίζουν εξακολουθούν να καπνίζουν και μετά την διάγνωση

Η μάχη για την διακοπή του καπνίσματος είναι μία μάχη δύσκολη και προσωπική στην οποία απαιτείται σιδερένια θέληση αλλά και απεξάρτηση από την εθιστική δύναμη της νικοτίνης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρουσίασε ο ογκολόγος Peter Harper πρώην επικεφαλής του τομέα Ογκολογίας στα νοσοκομεία Guys, King και Saint Thomas στο Λονδίνο.

Το πόσο δύσκολο είναι να διακόψουν οι θεριακλήδες καπνιστές το τσιγάρο φαίνεται από το γεγονός ότι το 64% των ασθενών με κάποια μορφή καρκίνου εξακολουθούν να καπνίζουν μανιωδώς ακόμα και μετά την διάγνωση τους.

Ο ίδιος έχει πολλές φορές περάσει έξω από κλινικές διαβητικών όπου γίνονται ακρωτηριασμοί άκρων και έχει δει ανθρώπους που χάνουν ένα πόδι να συνεχίζουν να καπνίζουν παρότι γνωρίζουν το κάπνισμα είναι πολύ επιβλαβές για την υγεία

Όπως τονίζει από τη μεριά του ο καθηγητής του πανεπιστήμιου του Tel Aviv  Reuven Zimlichman Επικεφαλής του Ινστιτούτου υπέρτασης στο Ισραήλ ένα από τα μεγάλα προβλήματα που συνδέονται με το κάπνισμα είναι πως οι βλάβες στον οργανισμό για να εκδηλωθούν χρειάζονται δεκαετίες ενώ αντίστοιχα χρειάζονται χρόνια  για να αναστραφούν οι βλάβες.

Για παράδειγμα χρειάζονται 20 χρόνια καθημερινό κάπνισμα για να πάθει κάποιος εμφύσημα αλλά χρειάζονται και 13 χρόνια να διακόψει κάποιος το κάπνισμα για να μειωθεί ο κίνδυνος για χρόνια πνευμονοπάθεια.

Αντίθετα στην περίπτωση των χρόνιων καρδιοπαθειών το όφελος από την διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μετρηθεί σε μικρότερο διάστημα και συγκεκριμένα σε τρία έως τέσσερα χρόνια.

Μία πολύ πρόσφατη μελέτη από την Ιαπωνία δείχνει ότι τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια έχουνε μειωθεί αισθητά οι εισαγωγές στο νοσοκομείο από καρδιολογικά συμβάματα δηλαδή από εμφράγματα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια.

Το ζήτημα αυτό απασχόλησε την κυβέρνηση της Ιαπωνίας καθώς η χώρα είναι πρωταθλήτρια στην διείσδυση στον πληθυσμό των θερμαινόμενο τσιγάρων  και πολλά εκατομμύρια Ιάπωνες έχουν κόψει το παραδοσιακό κάπνισμα.

Όπως εξηγεί από την πλευρά της η επιδημιολόγος Gizelle Baker από σήμερα και μέχρι το 2025 παραμένουν παγκοσμίως ενεργοί  περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο καπνιστές ενώ χάρη  στην ανάπτυξη των καπνικών προϊόντων μειωμένης βλάβης τα τελευταία χρόνια έχουν κόψει το κάπνισμα 70 εκατομμύρια καπνιστές και έχουν στραφεί σε αυτά τα προϊόντα, Εκ των οποίων τα 55 εκατομμύρια κάνουν ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα 15 εκατομμύρια κάνουν χρήση θερμαινόμενων καπνικών προϊόντων.

Προφανώς ο όρος μειωμένες βλάβης είναι κάτι που ενδιαφέρει τους καπνιστές που δεν μπορούν να περιορίσουν το κάπνισμα και σε καμία περίπτωση δεν αφορά μη καπνιστές γιατί η χρήση αυτών των προϊόντων για μη καπνιστές είναι πιο βλαβερή από το απόλυτα φυσιολογικό και ζητούμενο που είναι να μην καπνίζει κανείς.

Όπως εξηγεί ο ογκολόγος Peter Harper, στον καπνό του παραδοσιακού τσιγάρου περιλαμβάνονται περισσότερες από 6000 ουσίες εκ των οποίων οι 100 είναι βλαβερές μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια σχετιζόμενη με το τσιγάρο και ο κίνδυνος ανάπτυξης ασθενειών έχει σχέση με το βαθμό έκτασης -όσο περισσότερο καπνίζουμε και όσο περισσότερα χρόνια καπνίζουμε τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των καρδιολογικών ασθενειών οι θεριακλήδες καπνιστές αντιμετωπίζουν μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 12 έως 15 χρόνια.

Αν κάποιος άνθρωπος μπορεί να ζήσει μέχρι τα 85 η 87 χρόνια τότε όντας για περισσότερο από 20-30 χρόνια της ζωής του φανατικός καπνιστής ενδέχεται να πεθάνει κοντά στα 70 έτη.

Σύμφωνα με τις νέες έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία που μαζεύουν οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια χάρη στην ανάπτυξη των καπνικών προϊόντων μειωμένες βλάβης δείχνουν ότι μπορούμε να μειώσουμε την εμφάνιση των νοσημάτων που σχετίζονται με το τσιγάρο στον γενικό πληθυσμό, να μειώσουμε τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τελικά σε καταληκτικό σημείο να μειώσουμε τους θανάτους ωστόσο αυτό θα αργήσει να αποδειχθεί γιατί θέλει δεκαετίες.

Όπως όμως τονίζει ο Peter Harper  μέχρι να περάσουν οι δεκαετίες και να φτάσουν στα καταληκτικά σημεία οι έρευνες που τρέχουν είναι ανήθικο να μην προσφέρουμε αυτήν την δυνατότητα σε εκείνους τους καπνιστές που δεν μπορούν να διακόψουν τελείως το κάπνισμα.

Τα ενδιάμεσα βιολογικά ευρήματα -οι βιολογικοί δείκτες όπως είναι ο δείκτης φλεγμονής- δείχνουν ότι υπάρχει όφελος από την ολοκληρωτική στροφή των καπνιστών σε προϊόντα μειωμένης βλάβης- όχι φυσικά σε μικτή χρήση και τσιγάρο και θερμαινόμενο τσιγάρο.

Και αυτό που τελικά μετράει είναι να επιτρέψουν οι κυβερνήσεις την δυνατότητα επιλογής σε όλους τους ανθρώπους βάζοντας λιγότερα εμπόδια και να βοηθήσουν να ολοκληρωθούν οι μελέτες ώστε να φτάσουμε κάποια στιγμή σε εκείνα τα καταληκτικά σημεία που θα δείχνουν ότι όντως από τα 8 εκατομμύρια θανάτους που έχουμε σήμερα παγκοσμίως λόγω του τσιγάρου, θα έχουμε 20% λιγότερο, 30% λιγότερο 40% λιγότερο…..

Ποιος ξέρει «θα το δείξει έρευνα αλλά μέχρι να το δείξει να μην καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια» ζητούν οι ειδικοί.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορωνοϊός: 16 νέα κρούσματα και κανένας νέος θάνατος

Αλεξανδρούπολη: Αύξηση των νοσηλευόμενων λόγω κορωνοϊού

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ