Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Το 80% «αγγίζει» η πληρότητα των ΜΕΘ

«Φορτώνουν» με μεγάλη ταχύτητα σε πληρότητα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων αναφοράς στην Αττική και την περιφέρεια, καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει την επέλασή του, με την πιο ανησυχητική αύξηση να καταγράφεται στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου της συμπρωτεύουσας που από 10% πληρότητα στις Covid ΜΕΘ, έφτασαν το 70%, μέσα σε μια εβδομάδα.

Ρεπορτάζ Αλεξία Σβώλου

«Ακτινογραφία» της «Μ» στις Εντατικές των νοσοκομείων αναφοράς στην Αττική και την περιφέρεια με το επιστημονικό προσωπικό να εκπέμπει σήμα κινδύνου.

Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» συνομίλησε με πέντε επικεφαλής γιατρούς, που έχουν άριστη εικόνα της κατάστασης εκ των έσω, από το «Αττικόν», το «Σωτηρία», τον «Ευαγγελισμό», το «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου Πατρών. Όλοι τους περιγράφουν την ίδια εικόνα, που μεταφέρει και η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, ∆άφνη Κατσίμπα, δηλαδή πως από τους ανθρώπους που θα νοσήσουν από κορωνοϊό, το 20% θα χρειαστεί νοσηλεία, κάποια περιστατικά θα επιδεινωθούν πολύ και θα χρειαστούν εισαγωγή στις ΜΕΘ όπου θα μείνουν για περισσότερο από 10-14 ημέρες, με συνέπεια οι πληρότητες στην Εντατική να αγγίζουν ήδη το 70% ακόμα και το 80%. Παράλληλα, τα νοσοκομεία στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού και την ίδια ώρα που οι Covid πτέρυγες είναι υπερπλήρεις, οι απλές κλινικές μένουν άδειες, καθώς ο κόσμος φοβάται να πάει στον γιατρό για άλλα ζητήματα υγείας.

ΜΕΘ

Μπούμερανγκ

«Όλο αυτό θα γυρίσει σαν μπούμερανγκ καθώς θα βρεθούμε μπροστά σε παραμελημένα περιστατικά που θα έχουν επιδεινωθεί πολύ. Στέλνουμε το μήνυμα πως το ΕΣΥ δεν είναι μόνο COVID, είναι για όλες τις παθήσεις και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο που καταγράφεται ξανά-το είδαμε και στο πρώτο κύμα- να έχουν μειωθεί πολύ έως και κατά 50% οι εισαγωγές από άλλες αιτίες. Σαν Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, ετοιμάζουμε ένα πρωτόκολλο που θα θέσουμε υπόψη του υπουργείου Υγείας για τους ασθενείς ηλικίας 20-60 ετών με COVID, οι οποίοι μένουν σπίτι και περνούν τη λοίμωξη εκεί ή βγαίνουν με εξιτήριο από μια απλή κλίνη, καθώς δεν τους παρακολουθεί κανένας γιατρός και κινδυνεύουν από μακροπρόθεσμες επιπλοκές», επισημαίνει από το «Αττικόν» ο πρόεδρος της ΕΠΕ Στέλιος Λουκίδης, δίνοντας ταυτόχρονα την είδηση πως με αυτό το πρωτόκολλο τηλε-παρακολούθησης για τις «αργοπορημένες» COVID επιπλοκές, θα χρησιμοποιείται για παράδειγμα επικοινωνία μεσω Skype ώστε οι ασθενείς να μην μένουν την τύχη τους, αλλά να έχουν φροντίδα μέσω τηλε-ιατρικής. Και ο κ. Λουκίδης συνεχίζει: «Αύξηση στα κρούσματα στον πληθυσμό συνεπάγεται αύξηση και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα, σε διαδικτυακό σεμινάριο που έκανε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, ο προσκεκλημένος καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος από το Πανεπιστήμιο Πατρών παρουσίασε με ένα απλό γράφημα το πώς η απότομη αύξηση στα κρούσματα συνεπάγεται ανάλογη αύξηση στις κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ, καθώς αυτά τα δύο αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία», λέει ο κ. Λουκίδης.

Συναγερμός

Ερωτηθείς για το πότε «χτυπά» ο συναγερμός για το ΕΣΥ, ο κ. Λουκίδης που ήδη βλέπει την πληρότητα στη ΜΕΘ του «Αττικόν» να αγγίζει το 70% απαντά: «Ο συναγερμός δεν είναι από μόνο του ένα νούμερο. Προκύπτει από το πόσοι μπαίνουν στην Εντατική, πόσο απότομα αυξάνονται οι εισαγωγές και πόσο μένουν οι ασθενείς. Στο πρώτο κύμα, το σύστημα διαχειρίστηκε σχετικά άνετα την κατάσταση, δεν υπήρξε μεγάλη πίεση γιατί κλείσαμε γρήγορα με το lockdown και παγώσαμε τη διασπορά. Τώρα, όμως, τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά, η δυναμική αύξηση των κρουσμάτων είναι μεγάλη και έχουμε μάθει από το παράδειγμα της Ιταλίας ότι οι ΜΕΘ γεμίζουν σε μία βδομάδα. Θυμάστε τότε που οι γιατροί κλήθηκαν στο Μπέργκαμο να διαλέξουν ποιος μπαίνει στην Εντατική και ποιος όχι, αυτό έγινε μέσα σε έξι ημέρες! Επίσης, τρομάζει η απότομη αύξηση των κρουσμάτων γιατί το σύστημα δεν μπορεί να φτιάξει ετοιμοπόλεμες μονάδες από τη μία μέρα στην άλλη. Άλλος επιβαρυντικός παράγοντας είναι πόσες μέρες θα μείνει ένας ασθενής στη ΜΕΘ. Κατά μέσο όρο οι νοσούντες με COVID-19 μένουν πάνω από 10 μέρες, κάποιοι κάνουν νεφρική ανεπάρκεια, μετά καταρρέουν όλα τα όργανα και όσο περισσότερο μένουν στην Εντατική τόσο αυξάνεται η θνητότητα από μια επιμόλυνση. Πέραν των προσλήψεων, της εκπαίδευσης του προσωπικού και της ενδυνάμωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για να αντέξει το σύστημα, βοηθάει πολύ η αποτελεσματικότητα των ιχνηλατήσεων. Στην Αμερική ιχνηλατείται μια επαφή ανά κρούσμα, ενώ η Ταϊβάν ιχνηλατεί 17 επαφές ανά κρούσμα. Χώρες σαν την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα που έχουν στην κουλτούρα τους τη μάσκα έχουν φοβερή επιτυχία και φτάνουν στο να ιχνηλατούν το 80% των επαφών των κρουσμάτων και συνεπώς προλαμβάνουν το 80% των μεταδόσεων», καταλήγει ο Στέλιος Λουκίδης.

Ευαγγελισμός

Από τη «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ, τον «Ευαγγελισμό», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας που διαθέτει μια τεράστια ΜΕΘ (μονάδα πρότυπο για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη), που παρουσιάζει ήδη πληρότητα στο 80%, ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Θοδωρής Βασιλακόπουλος σημειώνει πως: «Όσες ΜΕΘ κι αν αποκτήσουμε, η θνητότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία στην Ελλάδα είναι 40%. ∆ηλαδή από τους 10 ασθενείς που μπαίνουν στην Εντατική οι τέσσερις πεθαίνουν. Έχουμε χαμηλή θνητότητα σε σύγκριση με άλλα κράτη και αυτό είναι ελπιδοφόρο. Όμως, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν την κατάσταση μέχρι τουλάχιστον τον Απρίλιο ίσως και μέχρι το καλοκαίρι, καθώς το εμβόλιο παραμένει κάτι μακρινό. Χρειαζόμαστε προσλήψεις για τις ΜΕΘ αλλά χρειάζεται την ίδια στιγμή κάθε Έλληνας να συμπεριφέρεται σαν να ζει σε κόκκινη περιοχή και να φοράει μάσκα παντού. Κουραστήκαμε από τα μέτρα, το καλοκαίρι χαλαρώσαμε πολύ, μεθύσαμε από την επιτυχία μας (της αντιμετώπισης του πρώτου κύματος) και τώρα το πληρώνουμε. Αλλά δεν θα πετύχουμε κάτι αν σκεφτόμαστε ότι θα γίνει ένα μίνι lockdown για 10 μέρες και μετά θα ξανα-χαλαρώσουμε. Χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια στην προσπάθειά μας». Σε κοντινή χιλιομετρική απόσταση από τον «Ευαγγελισμό» βρίσκεται το νοσοκομείο «Σωτηρία» εκεί όπου έγινε η μεγάλη δωρεά της Βουλής των Ελλήνων με τις επιπλέον 50 κλίνες ΜΕΘ. Η Συντονίστρια ∆ιευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα επισημαίνει: «Απαιτούνται προσλήψεις προσωπικού για να λειτουργήσουν όλες οι νέες κλίνες, αλλά ήδη το πρώτο τεταρτημόριο έχει δεχτεί ασθενείς και λειτουργεί. Ωστόσο, το σύστημα Υγείας έχει πεπερασμένες αντοχές και αν χρειαστεί να νοσηλευτούν ταυτόχρονα 400 άτομα διασωληνωμένα σε κλίνες ΜΕΘ τότε θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιοι θα μπουν στην Εντατική και ποιοι όχι.

Αντοχές

Οι αντοχές των συστημάτων Υγείας δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, είναι παγκόσμιο. Φυσικά το σύστημα διαθέτει κάποιες δυνατότητες αυτορρύθμισης όταν για παράδειγμα δεν κυκλοφορεί ο κόσμος- γιατί υπάρχουν περιοριστικά μέτρα-μειώνονται τα τροχαία και οι παροξύνσεις χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, άρα μειώνονται οι εισαγωγές από άλλα αίτια. Βλέπουμε, βέβαια, και μια πολύ ανησυχητική πτώση στα μη Covid περιστατικά, ήδη η θωρακοχειρουργική Μονάδα στο «Σωτηρία» είναι στο –50% των περιστατικών που συνήθως δέχεται. Στέλνουμε και εμείς το μήνυμα πως το ΕΣΥ είναι για όλα τα προβλήματα υγείας και πως πρέπει να κάνουμε μια συντονισμένη προσπάθεια, κράτος και πολίτες, για να τα καταφέρουμε όλοι μαζί».

Καµπανάκι για Βόρεια και ∆υτική Ελλάδα

Στη Βόρεια Ελλάδα τώρα που τα πράγματα έχουν ζορίσει πολύ, καθώς η Θεσσαλονίκη, η Ροδόπη, οι Σέρρες, η Καστοριά και η Κοζάνη βρίσκονται σε επίπεδο 4 συναγερμού, η πνευμονολόγος Ευαγγελία Φούκα, επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ από το νοσοκομείο «Παπανικολάου», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Μέσα σε λίγες μέρες φτάσαμε πληρότητες στις ΜΕΘ κοντά στο 70% και αν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων δεν ‘‘φρενάρει’’ ο ρυθμός εισαγωγής νέων περιστατικών, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

Το σύστημα έχει ‘‘φρακάρει’’ επειδή αυξάνεται η ανάγκη νοσηλείας στις μονάδες εντατικής και επειδή τα περιφερειακά νοσοκομεία (π.χ. της Κοζάνης κι αλλού) όταν έχουν βαριά περιστατικά δεν μπορούν να τα διαχειριστούν άρα αυτά καταλήγουνε στο ΑΧΕΠΑ και το ‘‘Παπανικολάου’’», σημειώνει η κ. Φούκα και συνεχίζει: «Οι άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού δεν έχουν ακόμα αρχίσει κι όταν ξεκινήσουν τότε το σύστημα θα δεχτεί και άλλη πίεση. Στο μεταξύ, ενώ η Covid πτέρυγα είναι υπερπλήρης, οι απλές κλινικές είναι άδειες, καθώς επαναλαμβάνεται το ανησυχητικό φαινόμενο να παραμελούνται όλα τα προβλήματα υγείας που δεν έχουν σχέση με τον κορωνοϊό».

Από τη Δυτική Ελλάδα και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, «πρωτεργάτης» της προσπάθειας να ανοίξει εκεί παιδιατρική μονάδα Covid, επισημαίνει πως: «Αν φτάσουμε τις επόμενες μέρες τους 150 ασθενείς στις ΜΕΘ, ασκείται μεγάλη πίεση στο σύστημα, αλλά για να βρούμε το μέγεθος της πίεσης πρέπει να προσπεράσουμε τους μεμονωμένους αριθμούς. Έχουμε να κάνουμε με έναν αλγόριθμο στον οποίο συνυπολογίζονται και ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους και ο αριθμός των θετικών τεστ στο σύνολο των τεστ που έχουν διενεργηθεί. Αν για παράδειγμα γίνονται 20.000 τεστ την ημέρα και βγαίνουν θετικά 1.000, δεν είμαστε ακόμα στο όριο».

Ο κ.Γώγος συμφωνεί με την άποψη ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με όλα αυτά και τα λόγια του αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα τώρα που γνωρίζουμε ότι σε «κόκκινες» περιοχές της Περιφέρειας (πχ Θεσσαλονίκη) τα θετικά τεστ αγγίζουν το 10% των διενεργηθέντων. Για τον επίλογο η «ΜΠΑΜ» αφήνει την πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα, να στείλει το μήνυμά της στην κυβέρνηση: «Χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι ελλείψεις στο ΕΣΥ δεν αντιμετωπίζονται με ‘‘μπαλώματα’’, πρέπει να ανοίξει διάπλατα η πρωτοβάθμια, να γίνονται τακτικά μαζικά τεστ και ήρθε η ώρα της επίταξης κλινών από τον ιδιωτικό τομέα, άνευ όρων».

Αυξηµένος ο κίνδυνος διασποράς του ιού στο «Φλέµινγκ»

ΜΕΘΚι ενώ το νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία» έχει ήδη θέσει σε λειτουργία τις πρώτες νέες κλίνες ΜΕΘ, από τις 50 που περιλαμβάνει η γενναία δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, εκεί όπου δεν πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας, όπως είναι το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Εργαζόμενοι και γιατροί του νοσοκομείου «Φλέμινγκ», απ’ όπου πριν από ενάμιση μήνα δραπέτευσε από την πτέρυγα COVID αλλοδαπός ασθενής, καταγγέλλουν σωρεία προβλημάτων με τις ελλείψεις να χτυπούν κόκκινο συναγερμό και να αυξάνουν τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς της λοίμωξης COVID-19.

«Επιγραμματικά», όπως λένε οι εργαζόμενοι, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως τα ύποπτα περιστατικά COVID νοσηλεύονται ανάμεσα σε non COVID ασθενείς, γιατί δεν υπάρχει ξεχωριστός χώρος. Επιπλέον, οι θάλαμοι νοσηλείας δεν διαθέτουν τουαλέτα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά «πάπια» ακόμα και αν είναι περιπατητικοί, όσο περιμένουν (για μία ή δύο μέρες), να βγει το αποτέλεσμα. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι νοσηλεύτριες που φροντίζουν τους ύποπτους για COVID ασθενείς είναι οι ίδιες που μεριμνούν και για όλα τα άλλα περιστατικά, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.

Αν και στο «Φλέμινγκ» υπάρχει πτέρυγα COVID, το νοσοκομείο εως τώρα δεν διέθετε rapid tests, με αποτέλεσμα το υγειονομικό προσωπικό να μην μπορεί να αποφασίσει γρήγορα για το πού πρέπει να νοσηλευτούν τα ύποπτα περιστατικά. Επίσης, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η πτέρυγα COVID παρέμενε έως πρότινος χωρίς κανέναν επιστημονικά υπεύθυνο, κάτι το οποίο διευθετήθηκε πολύ πρόσφατα, καθώς ήρθε με απόσπαση λοιμωξιολόγος για τρεις μήνες. Η έλλειψη προσωπικού, ωστόσο, υποχρεώνει τους γιατρούς που εφημερεύουν να αναζητούν τρόπους να …κλωνοποιηθούν, αφού πρέπει να είναι ταυτόχρονα σε δύο μέρη, φροντίζοντας όλους τους ασθενείς – ανεξάρτητα εάν νοσηλεύονται με λοίμωξη COVID ή όχι .

Και τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Το νοσοκομείο «Φλέμινγκ» διαθέτει τρεις αναπνευστήρες (όλους κι όλους), που σε ενδεχόμενη αύξηση των νοσηλευομένων δεν επαρκούν. Και μπορεί έως τώρα στο «Φλέμινγκ» να νοσηλεύονται μόνο ελαφρά περιστατικά COVID, άλλα η νόσος είναι απρόβλεπτη και η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μέσα σε λίγα 24ωρα.

Στα θετικά της υπόθεσης περιλαμβάνεται το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες το «Φλέμινγκ» απέκτησε νέο μηχάνημα αερίων αίματος και ότι ενισχύθηκε με rapid test, από τα 130.000 που μοιράστηκαν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της επικράτειας.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

  • Διαβάστε εδώ όλα τα νέα για τον φονικό ιό
  • Διαβάστε εδώ όλα τα ιατρικά νέα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Στους 153 οι διασωληνωμένοι και 1.152 νέα κρούσματα – Θα αντέξει το ΕΣΥ;

Κορωνοϊός: 262 κρούσματα η Αττική, 210 η Θεσσαλονίκη, ακολουθεί Δράμα-Λάρισα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ