Στο νέο υπερταμείο, που ονομάζεται Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. και εποπτεύεται ασφυκτικά από την Κομισιόν, μεταβιβάζονται σταδιακά σχεδόν όλες οι μεγάλες ΔΕΚΟ και το μεγαλύτερο τμήμα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, φεύγοντας από τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης.
Στον έλεγχο της νέας εταιρείας μεταβιβάζονται άνευ ανταλλάγματος τρεις άμεσες θυγατρικές και ιδρύεται μία καινούργια: Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ενώ ιδρύεται η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ).
Με το σχέδιο νόμου κυρώνεται και η σύμβαση παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με τον όμιλο Κοπελούζου.
Το απόλυτο ξεπούλημα με λίγα λόγια…
Σύμφωνα με το πρώτο παράρτημα για τα περιουσιακά στοιχεία που θα μπουν άμεσα στη νέα Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, πρόκειται για τις εξής εταιρείες:
-ΔΕΗ
-ΕΛΤΑ
-ΕΥΔΑΠ
-ΕΥΑΘ
-ΕΛΒΟ
-ΟΑΣΑ
-ΟΣΥ
-ΣΤΑΣΥ (Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος Αθηνών Πειραιώς (Η.Σ.Α.Π), Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας, και ΤΡΑΜ)
-ΟΑΚΑ
-Κτιριακές Υποδομές -ΚΤΥΠ, (ο κατασκευαστικός φορέας για όλες τις δημόσιες υποδομές, προήλθε από την ενσωμάτωση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσοκομείων [ΔΕΠΑΝΟΜ] και της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο Υπερταμείο θα έχει διάρκεια ζωής… 99 χρόνια.
ΝΔ: Κρύβουν τις 19 (επιπλέον) ιδιωτικοποιήσεις των φορέων του Δημοσίου
Η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε μια αδιανόητη κυβερνητική μεθόδευση. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους βουλευτές του κόμματος από το νομοσχέδιο λείπουν τα παραρτήματα που αναγράφουν τους 19 φορείς του Δημοσίου που μπαίνουν στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων (ΕΔΗΣ).
Σύμφωνα με τους βουλευτές της ΝΔ η κυβέρνηση στην αρχή έφερε νομοτεχνική βελτίωση, με την οποία ξεκαθάριζε ότι το παράρτημα β’ που είχε κατατεθεί είναι τελικά το παράρτημα δ΄. Έτσι, λείπει εκ νέου το παράρτημα δ’ το οποίο περιλαμβάνει τις 19 συμβάσεις παραχώρησης των φορέων που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν.
Ο νέος φορέας θα ελέγχεται και από ξένους. Συγκεκριμένα θα διοικείται από τη Γενική Συνέλευση του βασικού μετόχου, το Εποπτικό Συμβούλιο, και το Διοικητικό Συμβούλιο. Το Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board) θα απαρτίζεται από 5 μέλη, εκ των οποίων η ελληνική πλευρά θα διορίζει τα 3 μέλη και η Κομισιόν μαζί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τα άλλα 2, ανάμεσα στα οποία και τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με πλειοψηφία τεσσάρων μελών.
Και εις ανώτερα…