Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Το παρατραπεζικό “ξέπλυμα” με τη λίστα των 52.000 καταθετών του εξωτερικού

Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός

Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι το γεγονός ότι ένας ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων από τη Σκιάθο, μια στρατιωτικός από τη Θεσσαλονίκη, ένας 60χρονος από την Κρύα Βρύση και ένας κάτοικος των Αθηνών εμφανίστηκαν να εμβάζουν δεκάδες εκατομμύρια στο εξωτερικό χωρίς οι ίδιοι να έχουν καμιά ανάμιξη με την υπόθεση; Είναι απλά λάθη αφηρημένων τραπεζικών υπαλλήλων ή μήπως από πίσω κρύβεται ένα τεράστιο σκάνδαλο;

Η εκπομπή Ρεπορτάζ στο Αction24 αποκάλυψε όλα τα συγκλονιστικά στοιχεία για μια υπό διερεύνηση υπόθεση του ΣΔΟΕ, η οποία φαίνεται ότι ακουμπά παρατραπεζικό κύκλωμα το οποίο χρησιμοποιώντας φορολογικά στοιχεία ανυποψίαστων πολιτών φρόντισε να κρύψει τους πραγματικούς αποστολείς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε με αφορμή την διαβόητη λίστα των 52.000 προσώπων που ένβασαν χρήματα σε χώρες του εξωτερικού κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Η συγκεκριμένη λίστα στάλθηκε στις περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ κατόπιν εντολής του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, κ. Ιωάννη Διώτη. 

Από τον έλεγχο όμως των προσώπων που φαίνονται στις επίσημες λίστες να ένβασαν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ προέκυψαν σημεία και τέρατα.

Από τους 38 συνολικά πολίτες ελέγχθηκαν περίπου 10. Για τέσσερις από αυτούς προέκυψε ότι δεν είχαν καμία σχέση με την υπόθεση καθώς οι τράπεζες χρησιμοποίησαν τα ΑΦΜ τους. Αντίθετα, σε μια περίπτωση αποδείχτηκε ότι τα χρήματα τα ενέβασαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σε μια άλλη εφοπλιστής ο οποίος υπήρξε και συνιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Στη δε τρίτη περίπτωση από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι τα χρήματα τα ενέβασε η ίδια η τράπεζα!

emporiki_trap4_639712028Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις τα “λάθη” έγιναν από την Εμπορική Τράπεζα η οποία απορροφήθηκε από την Alpha Bank. Η εκπομπή επικοινώνησε με τους επικεφαλής του Ιδρύματος οι οποίοι δεν θέλησαν να προχωρήσουν σε κάποιο σχόλιο. Το ίδιο συνέβη και με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας καθώς οι “αρμόδιοι” ξέχασαν να απαντήσουν. 

Τα ερωτηματικά τα οποία προκύπτουν είναι τεράστια και αφορούν πλέον και την Τράπεζα της Ελλάδος ο εποπτικός ρόλος της οποίας ελέγχεται στην συγκεκριμένη υπόθεση. Το γεγονός ότι από τα 10 πρόσωπα που ελέγχθηκαν αποδείχθηκε πως τα 4 δεν ήταν καν εκατομμυριούχοι αλλά ανυποψίαστοι πολίτες τα ΑΦΜ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν λέει από μόνο του πολλά και αφήνει να εννοηθεί το τι ενδέχεται να έχει συμβεί.

Ο γεωργός και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Τον Νοέμβριο του 2011 ο 58χρονος τότε Δημήτρης Κουπαντσής, γεωργός από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, επιστρέφοντας στο σπίτι του ειδοποιήθηκε από τον γαμπρό του ότι καλείται από το ΣΔΟΕ προκειμένου να δικαιολογήσει ποσά ύψους 9 εκατομμυρίων€ ευρώ που φέρεται να είχε εμβάσει σε Ολλανδία και Ισπανία.

Η μοναδική συναλλαγή που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή με την Εμπορική Τράπεζα ήταν ένα στεγαστικό δάνειο 20.000 ευρώ. Από τα στοιχεία που προσκόμισε αλλά και τον έλεγχο του ΣΔΟΕ αποδείχτηκε ότι το ΑΦΜ του είχε χρησιμοποιηθεί και ότι πραγματικός αποστολέας των 9 εκατ. ήταν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με τα οποία η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής επικοινώνησε αλλά απάντησε δεν έλαβε.

Ο ιδιοκτήτης διαμερισμάτων και ο εφοπλιστής

Φραγκουλας Η δεύτερη υπόθεση «ανύπαρκτου εκατομμυριούχου» αφορά τον κ. Σταύρο Φραγκούλα, ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενων δωματίων από τη Σκιάθο. Στις 21 Οκτωβρίου 2011 ο κ. Φραγκούλας ειδοποιήθηκε από δημοσιογράφους ότι οι λίστες του υπουργείου τον εμφανίζουν να ένβασε στο μακρινό Χονγκ Κονγκ 8.5 εκατομμύρια δολάρια!

Στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 κλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δικαιολογήσει τα εκατομμύρια δολάρια που φέρονται ότι κατέληξαν από κατάστημα της Εμπορικής στον Πειραιά στην Τράπεζα ΗSBC του HONGKONG με αποδέκτη του εμβάσματος τον κ. Ηolman Fenwick Willan.

Μετά από εισαγγελική παραγγελία και αφού από τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισε κατάφερε να πάρει στα χέρια του το πόρισμα του ΣΔΟΕ από το οποίο προέκυψε ότι το ποσό των 8.500.000 δολαρίων μεταφέρθηκε από την εταιρία “KARINA PROP-SAILING SHIPMANAGEMENT INC” στην Κηφισιά, προς τον κ. Ηolman Fenwick Willan σε λογαριασμό που διατηρούσε ο ανωτέρω στην Τράπεζα HONGKONG SHANGHAI BANKING CORPO.

Ωστόσο από περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι τα στοιχεία της εταιρίας “KARINA” αλλά και το ΑΦΜ ήταν εικονικά. Πίσω δε από το έμβασμα φέρεται να βρίσκεται εφοπλιστής ο οποίος υπήρξε και συνιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ!

Η στρατολόγος και ο άνεργος

Δυο ακόμη περιπτώσεις αφορούν μια στρατολόγο από τη Θεσσαλονίκη και έναν άνεργο από την Αθήνα.

Η στρατολόγος παρουσιάστηκε να εμβάζει 44.9 εκατομμύρια ευρώ γεγονός που ουδέποτε συνέβη. Από την άλλη πλευρά ο άνεργος από την Αθήνα φιλοξενήθηκε και εκείνος στις λίστες του υπουργείου. Στη δική του υπόθεση η έρευνα του ΣΔΟΕ έδειξε ότι τα χρήματα τα ενέβασε η ίδια η τράπεζα!

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ