Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Tο απόρρητο έγγραφο Γιούνκερ στους πρωθυπουργούς

Στο blog των Financial Τimes που διέρρευσε χθες τα ξημερώματα και η περίφημη ανακοίνωση του Eurogroup που ποτέ δεν εξεδόθη, διέρρευσε αργά χθες το βράδυ και το κείμενο που έδωσε ο Ζαν Κλoντ Γιουνκερ χθες στους πρωθυπουργούς με τις προτάσεις του για την ολοκλήρωση της ευρωζώνης. Μεταξύ άλλων προτείνει την πιθανή δημιουργία προϋπολογισμού αποκλειστικά για την Ευρωζώνη και νέους θεσμους της Ε.Ε για την εξυπηρέτηση του κοινού νομίσματος.

Οι ιδέες αυτές παρουσιάζονται σε ένα οκτασέλιδο αναλυτικό σημείωμα που μοίρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν και το οποίο βρέθηκε στα χέρια του Peter Spiegel. O Γιούνκερ θέλει να πιέσει για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη ενοποίηση στην ευρωζώνη, παρά τα συναισθήματα εναντίον των Βρυξελλών που έχουν πολλά κράτη μέλη.

Αν και δεν υπάρχει εξαιρετικά σαφείς προτάσεις εγείρει μια σειρά ερωτημάτων που είναι ξεκάθαρο ότι αντικατοπτρίζουν ιδέες που είναι απολύτως αντιδημοφιλείς σε μερικές πρωτεύουσες, σχολιάζει ο Spiegel. Oι προσπάθειες για την περαιτέρω ενοποίηση είχαν σταματήσει πέρυσι όταν ησύχασαν σχετικά οι οικονομικές αγορές και οι πολιτικές ηγεσίες «υπέφεραν» από μια κόπωση λόγων των προγραμμάτων ανασυγκρότησης.

Ο Γιούνκερ όμως σημειώνει πως η αποτυχία να προχωρήσει η ευρωζώνη μπροστά μπορεί να εντείνει τη νομισματική περιπέτεια του ευρώ, σημειώνοντας πως και το αμερικανικό δολάριο είχει ανάλογα προβλήματα. «Η ευρωζώνη δεν ανέκαμψε από την κρίση με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν οι ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει πς μία ημιτελής νομισματική ένωση μπορεί να προσαρμόζεται με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ότι ένας πιο συμπαγής θεσμός» αναφέρεται στο σημείωμα.

Σημειώνουμε ότι τον Ιούνιο οι Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Τουσκ θα παρουσιάσουν τον Ιούνιο μια αναλυτική «βίβλο» με τα νέα μέρα ενοποίησης της ευρωζώνης. Η σχετική συζήτηση επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά έκριναν πως με την κρίση του ευρώ να κορυφώνεται και με την περιρρέουσα αβεβαιότητα δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο. Το κείμενο Γιούνκερ, δεν θέτει απλά μερικά ερωτήματα που προκαλούν αμηχανία, αλλά επιπλήττει τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για την χαλάρωση των προγραμμάτων οικονομικής ανασυγκρότησης.

«Χρειάζεται μια ανανεωμένη πολιτική συνεννόηση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες δομικές ανασυγκροτήσεις που θα πρέπει να γίνουν προτεραιότητα» αναφέρεται στο σημείωμα. Σύμφωνα με τον Spiegel το πιο αμφιλεγόμενο σημείο του κειμένου είναι οι λίστα με τα 11 σημεία ερωτήσεις. Μεταξύ άλλων θέτει το ερώτημα για έναν νέο προϋπολογισμό της ευρωζώνης, μια ιδέα στην οποία αντιτίθεται εδώ και καιρό το Βερολίνο.

Το σημείωμα ρωτάει επίσης αν μερικές νέοι κοινοι θεσμοί χρειάζονται στην Ευρωζώνη, κάτι που ζητά το Παρίσι αλλά που χώρες εκτός του ευρώ, όπως η Βρετανία, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό επειδή φοβούνται ότι μπορεί να χωρίσει στα δυο την κοινή αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης ο Γιούνκερ αναρωτιέται αν χρειάζονται αυστηρότεροι κανόνες για να διασφαλιστεί ότι τα προγράμματα ανασυγκρότησης θα εφαρμοστούν.

«Τι εργαλεία χρειάζονται σε περιπτώσεις όπου οι εθνικές πολιτικές συνεχίζουν παρά την επιτήρηση να παραστρατούν; Υπό ποιες συνθήκες και με ποια μορφή μπορoύμε να οραματιστούμε μια πιο ισχυρή διακυβέρνηση επί των δομικών ανασυγκροτήσεων;» αναφέρεται στο σημείωμα. Επίσης ο κύριος Γιούνκερ εξετάζει την ιδέα ενός Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης, ρωτώντας πως μπορούν να εφαρμοστούν λογοδοσία και νομιμότητα σε μια πολλαπλών επιπέδων δομή όπως αυτή της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ