Ο Δεκέμβριος που… έρχεται αναμένεται να είναι… καυτός, αφού το κλίμα που επικρατεί στη κεντρική πολιτική σκηνή είναι εκρηκτικό, ελέω του ασφαλιστικού, καθώς δε διαφαίνεται προοπτική διακομματικής στήριξης, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με την απεργία που προκήρυξαν στις 3 Δεκεμβρίου δηλώνουν ότι « αυτό δεν περνάει».
Η κυβέρνηση ακόμα προσπαθεί να εφαρμόσει ισοδύναμα μέτρα, τα οποία ωστόσο είναι στον αέρα εφόσον δεν έχουν εγκριθεί από τους δανειστές, ενώ ορατό πλέον είναι το ενδεχόμενο να βγάλει από το συρτάρι το σχέδιο για περικοπή των καταβαλλόμενων συντάξεων μέσω του επανυπολογισμού τους με έναν ενιαίο συντελεστή.
Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι μπορεί να προκύψουν μειώσεις έως και 20% στις κύριες συντάξεις ενώ προλειαίνεται το έδαφος για μεσοσταθμική μείωση στις επικουρικές 6%-7% ,στα εφάπαξ (έως 8%) καθώς και για τη κατάργηση του ΕΚΑΣ για 80.000 δικαιούχους.
Η θέση του υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου είναι ότι το ασφαλιστικό πρέπει να έρθει στη Βουλή έως τις 20 Δεκεμβρίου και για πρακτικούς λόγους (καθώς πολλά από τα μέτρα θα εφαρμοστούν από την 1/1/2016) αλλά και για να δοθεί θετικό μήνυμα προς τις αγορές ότι η χώρα προχωρά σε μεταρρυθμίσεις,ψδεσμεύτηκε ωστόσο ότι θα διασφαλιστούν οι χαμηλές συντάξεις με διατήρηση της προσωπικής διαφοράς.
Τι φέρνει το νέο ασφαλιστικό
Κατάργηση της συνταξιοδότησης με καθεστώς πρόωρης εξόδου κρύβει το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό καθώς όσοι φεύγουν πριν από τα 67 θα παίρνουν επί της ουσίας επίδομα αντί σύνταξης χωρίς την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.
Έχει ήδη αποφασιστεί η κατακόρυφη μείωση της κατώτατης σύνταξης στα 384 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης, χωρίς αναλογικό τμήμα αναπλήρωσης για τα 15 χρόνια. Εφόσον το μέτρο ισχύσει και στους ήδη συνταξιούχους οι μειώσεις θα είναι δραματικές.
Επιπλέον, η οροφή του ποσοστού αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης στο 57% (κύρια και επικουρική), η κλιμάκωση των συντελεστών αναπλήρωσης από 0,75% στα πρώτα χρόνια ώς το 2% τα έτη κοντά στα 40 χρόνια εργασίας, η αύξηση της εργατικής εισφοράς κατά 1% για την κύρια και 0,5% για την επικουρική ασφάλιση, όπως και 0,5% της εργοδοτικής εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση, η ενοποίηση των Ταμείων σε ένα κύριας, επικουρικής και ένα εφάπαξ παροχών είναι τα σημαντικότερα από τα μέτρα που περιλαμβάνει το κυβερνητικό σενάριο.
Ως ισοδύναμο για να αποφευχθούν οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις, η κυβέρνηση προτείνει:
– αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα στην κύρια και κατά μία στην επικουρική ( 0,50% για τους εργοδότες και 0,50% για τους εργαζόμενους ) ώστε να αυξήσει τα έσοδα κατά 400 εκ ετησίως και να «μετριάσει» τις περικοπές στις συντάξεις.
– Ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων ώστε να καλυφθεί μέρος της απώλειας που φθάνει τα 40 δις ευρώ , μέσω της αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας αλλά και της δημιουργίας ενός ταμείου στο οποίο θα συγκεντρώνονται πόροι υπέρ του ασφαλιστικού.