Ήταν μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών που εντοπίστηκαν στη χώρα μας… 370 κιλά «καθαρής» ηρωίνης, η αξία της οποίας στις πιάτσες των τοξικομανών θα έφτανε ή και θα ξεπερνούσε τα 40.000.000 ευρώ!
Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ
Εν αναμονή της απόφασης του Εφετείου σε μια υπόθεση πρωτόγνωρη για τα ελληνικά χρονικά!
Μιλούν στην «Μ» οι συνήγοροι υπεράσπισης του 53χρονου Τούρκου, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, ο γνωστός ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας και η δικηγόρος Κωνσταντίνα Πετροπούλου.
Τα γεγονότα που συνέβησαν από το 2015, όταν έγιναν οι συλλήψεις, μέχρι και σήμερα που η υπόθεση εκδικάζεται στο Εφετείο, θα μπορούσαν να αποτελούν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας θρίλερ. Οι συλληφθέντες ήταν ένας Τούρκος, δύο Σλοβένοι οδηγοί της νταλίκας, ένας Έλληνας με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, αλλά και ένας απόστρατος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Δύο από τους «πρωταγωνιστές» δεν παρευρίσκονται στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, καθώς πέθαναν μέσα στη φυλακή, με κάποιους να κάνουν διάφορα σενάρια που ποτέ όμως δεν έχουν επαληθευτεί… Όλοι όμως στέκονται στους ρυθμούς της ελληνικής Δικαιοσύνης που για μία ακόμα φορά φανερώνουν τις παθογένειες του ελληνικού κράτους.
Χρυσό φορτίο
Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» παρουσιάζει τα στοιχεία της υπόθεσης, αλλά και όσα ειπώθηκαν στις δικαστικές αίθουσες από τους διώκτες των ναρκωτικών και των κατηγορούμενων που θέλησαν να κρύψουν το «χρυσό φορτίο» στον πάτο μιας νταλίκας, κάτω από σιδερένιους σωλήνες για πλοία. Τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν στο λιμάνι της Πάτρας, ύστερα από έλεγχο με μηχάνημα X-ray Scanner, λίγο πριν περάσουν στην Ιταλία, και η εκτίμηση των Αρχών τότε ήταν ότι είχαν έρθει από τη γειτονική Τουρκία.
Ένας από τους βασικούς κατηγορουμένους που καταδικάστηκε σε κάθειρξη ήταν και ένας απόστρατος ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά τη διάρκεια της πρωτόδικης εκδίκασης της υπόθεσης προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο ότι δεν είχε καμία σχέση με το εμπόριο και τη διακίνηση των ναρκωτικών. Ο ίδιος διατηρούσε μια αποθήκη στην περιοχή του Περιστερίου όπου, σύμφωνα με την Αστυνομία, έγινε η φόρτωση των ναρκωτικών. Ο ταξίαρχος, ο οποίος τελικά πέθανε μέσα στη φυλακή,αποστρατεύτηκε το 1998 για να ασχοληθεί με το εμπόριο, υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου, μεταξύ άλλων, ότι απ’ όσα είχαν κατατεθεί αλλά και τα στοιχεία της δικογραφίας που υπέβαλε η Δίωξη Ναρκωτικών «δεν προκύπτει με βεβαιότητα πότε και πού τοποθέτησαν τα ναρκωτικά και τις σωλήνες πλοίων μέσα στην νταλίκα και η κατάθεσή τους ότι τις τοποθέτησαν στην αποθήκη μου δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί ούτε να διαψευσθεί. Αφού εγώ δεν γνώριζα απολύτως τίποτε για τις πραγματικές προθέσεις που είχαν αυτά τα καθάρματα που με ενέπλεξαν σε μια τόσο βρώμικη ιστορία και κινδυνεύω να καταστραφώ ολοκληρωτικά».
Η σύλληψη
Ένας από τους αξιωματικούς της Δίωξης Ναρκωτικών που συμμετείχαν στην επιχείρηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος, καταθέτοντας στο δικαστήριο, περιέγραψε τη στιγμή της σύλληψης των κατηγορουμένων αλλά και τον εντοπισμό των ναρκωτικών. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις σε ξενοδοχεία του Συντάγματος, σε καφετέριες των νοτίων προαστίων, ώστε όλα να πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Μόνο που τα μέλη του κυκλώματος δεν είχαν αντιληφθεί ότι είχαν μπει στο «μικροσκόπιο» της Δίωξης Ναρκωτικών. «Με το φορτηγό κατευθύνθηκαν προς την εθνική οδό Αθηνών – Πατρών. Στο ύψος του 103 χιλιομέτρου στάθμευσαν σε πάρκινγκ πρατηρίου καυσίμων, κατέβηκαν ο οδηγός και ο συνοδηγός, μπήκαν στον θάλαμο-ψυγείο του φορτηγού και έκαναν διάφορες δουλειές. Στις 9 Απριλίου 2015 το πρωί έφυγαν και κατέληξαν στο λιμάνι της Πάτρας. Έβγαλαν εισιτήριο για Ανκόνα Ιταλίας, έκαναν check in και στις 14:00 μπήκαν στο λιμάνι. Εκεί αποφασίσαμε να τους σταματήσουμε και να τους ελέγξουμε… Με τη συνδρομή των ανδρών του Λιμεναρχείου Πάτρας διενεργήσαμε έλεγχο στο φορτηγό, όπου φάνηκε κάτι ύποπτο να υπάρχει κάτω από το νόμιμο φορτίο. Επειδή ο έλεγχος ήταν αδύνατος, πήγαμε το φορτηγό στην Αμυγδαλέζα και με κατάλληλο συνεργείο βρήκαμε κάτω από το νόμιμο φορτίο 340 ανισοβαρείς νάιλον σακούλες με ηρωίνη και τις κατασχέσαμε. Ήταν 369.200 γραμμάρια. Αμέσως τους συλλάβαμε».
Η αποθήκη
Οι αστυνομικοί από την παρακολούθηση που είχαν κάνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα εκτιμούσαν ότι ο χώρος όπου φορτώθηκαν τα ναρκωτικά ήταν μια αποθήκη στο Περιστέρι η οποία ανήκε στον απόστρατο αξιωματικό. «Σε σχετικές ερωτήσεις πού προμηθεύτηκαν τα ναρκωτικά, δεν έδιναν απάντηση. Όταν όμως τους πήγαμε στο Περιστέρι, στην αποθήκη, μας υπέδειξαν την πόρτα της αποθήκης και μας είπαν ότι τα κλειδιά τα είχε ένας που είχε ένα Smart και παραδέχτηκαν ότι ήταν το σημείο όπου φόρτωσαν τα ναρκωτικά», κατέληξε ο αστυνομικός.
Νεκρός όμως μέσα στη φυλακή, κατά τη διάρκεια των επτά ετών, είχε βρεθεί και ο ένας από τους δύο Σλοβένους οδηγούς της νταλίκας, «πυροδοτώντας» τις φήμες και τα σενάρια περί περίεργων θανάτων στα κελιά των φυλακών.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης ενός εκ των βασικών μελών της εγκληματικής οργάνωσης του 53χρονου Τούρκου ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, γνωστός ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας και η δικηγόρος Κωνσταντίνα Πετροπούλου, μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» υποστήριξε ότι «ο εντολέας μου, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος για μακρύ χρονικό διάστημα στη φυλακή, θα προσπαθήσει να αποδείξει την αθωότητά του και, αν δεν τα καταφέρει, θα προσπαθήσει να μετατρέψει την κατηγορία σε απλή συνέργεια, καθότι δεν συμμετείχε σε καμία περίπτωση στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση της μεταφοράς αυτής της πολύ σοβαρής ποσότητας ναρκωτικών ουσιών».
Η δίκη διεκόπη για τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου.