Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Κρυφό άσο στο μανίκι του έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να διατηρήσει την ενότητα στη Νέα Δημοκρατία και ειδικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του. Ποιος είναι αυτός; Είναι το χαρτί των πρόωρων εκλογών. Ο πρωθυπουργός κέρδισε την πρώτη μάχη με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός διεγράφη χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι», κατά το κοινώς λεγόμενο! Η διαγραφή του ήταν ομόφωνη, κανείς βουλευτής δεν έκανε αντάρτικο, ακόμα και αυτοί που βρίσκονται στο κλίμα Σαμαρά είτε σιώπησαν είτε καταδίκασαν την κριτική που άσκησε, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης. Οι κάποτε ευνοημένοι του Αντώνη Σαμαρά, Μάκης Βορίδης και Αντώνης Γεωργιάδης, καταδίκασαν με σκληρό τρόπο τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Ακόμα και η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή ήταν «λάιτ». Δηλαδή, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι η ενότητα δεν χτίζεται με διαγραφές, αλλά δεν υιοθέτησε τις απόψεις Σαμαρά. Για τα Ελληνοτουρκικά, για τα οποία και ο ίδιος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, θα ξαναμιλήσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Αρχές του 2025
Γιατί, όμως, είναι κρυφός άσος οι πρόωρες εκλογές. Διότι με τις δυνάμεις έτσι όπως καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία χάνει μέρος της δύναμής της. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι βουλευτές δεν θα εκλεγούν, και κανείς δεν το θέλει αυτό. Προτιμούν να παραμείνουν στη Βουλή μέχρι το 2027, που είναι πολύς χρόνος, παρά να μπουν σε μια αβεβαιότητα. Το τι θα κάνει ο πρωθυπουργός είναι κάτι που θα το δούμε στις αρχές του 2025. Τότε θα αποφασίσει και τι θα κάνει με το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αν, δηλαδή, θα είναι και πάλι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ή κάποιο πρόσωπο από τη Νέα Δημοκρατία ως ένα άνοιγμα προς τους δεξιότερους του κόμματος που γκρινιάζουν ή ένα πρόσωπο από το Κέντρο, για να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ και κάποια από τα κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Με το βλέμμα στην Ουκρανία
Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και την κλιμάκωση που υπάρχει μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ελλάδα έχει σαφέστατα συνταχθεί με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της σε αυτό το κομμάτι.
Αντιθέτως η Ελλάδα είναι έτοιμη να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, που δείχνει και πάλι σημάδια αλλαγής πολιτικής μετά την εκλογή του Τραμπ. Για πρώτη φορά μετά από 20 μήνες γίνονται παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν μίλησε ξανά για «τουρκική μειονότητα» της Θράκης και για «ομογενείς στα Δωδεκάνησα». Η απάντηση ήρθε από διπλωματικούς κύκλους της Ελλάδας που ανέφεραν:
• Η ατζέντα ήταν ίδια όπως ακριβώς και στις προηγούμενες συναντήσεις. Διμερή, διεθνή και περιφερειακά θέματα, ιδιαιτέρως, δε, στη συγκεκριμένη συνάντηση και το Κυπριακό.
• Ετέθησαν από την ελληνική πλευρά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις έρευνες που διεξάγονται για την ηλεκτρική διασύνδεση.
• Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε.
Επίσης, δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
• Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνεία: Αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα.
• Η πάγια αναφορά εκ μέρους της Τουρκίας σε ανύπαρκτη εθνική μειονότητα αντίκειται στην οφειλόμενη πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
• Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική ισότητας και ισοπολιτείας για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Δίπλα στους πολίτες
Ο πρωθυπουργός στο εξής θα αναλαμβάνει περισσότερες πρωτοβουλίες για να δείχνει ότι βρίσκεται δίπλα στους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε πρωτοβουλία του για στήριξη ιδιοκτητών και ενοικιαστών που διέμεναν στην πολυκατοικία στην οδό Αρκαδίας στους Αμπελοκήπους, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές από την έκρηξη βόμβας. Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση μαζί τους το πρωί της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης τους ενημέρωσε πως το ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας, δηλαδή τα 44 ακίνητα διαμερίσματα στα οποία υπάρχουν 9 επαγγελματικοί χώροι, έχοντας εξασφαλίσει ιδιωτική δωρεά από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Παράλληλα, οι ένοικοι θα αποζημιωθούν για την οικοσκευή τους που καταστράφηκε.