Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Το διαρκές έγκλημα στα νερά του Ωρωπού!

Καλοκαίρι, Σκάλα Ωρωπού, ξαπλώστρα και μπανάκι – δυο βήματα μακριά από την πρωτεύουσα. Φαντάζει τέλειο. Όμως, αντί για ευχαρίστηση μπορεί να προκύψει εφιάλτης.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ


Ολόκληρη η περιοχή χρησιμοποιεί ως αποχέτευση τη θάλασσα ενώ ο Ασωπός που εκβάλλει εκεί εδώ και δεκαετίες κουβαλά απόβλητα της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων!


Γιατί να συμβεί αυτό; Διότι ολόκληρη η περιοχή έχει ως αποχέτευση τη θάλασσα. Όλα καταλήγουν εκεί! Και δεν είναι μόνο αυτό. Στη θάλασσα του Ωρωπού εκβάλλει και ο Ασωπός. Εκεί συμβαίνει ένα άλλο διαρκές έγκλημα. Ο Ασωπός εδώ και δεκαετίες κουβαλά απόβλητα της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων. Έρευνες έχουν γίνει δεκάδες. Τα ρεπορτάζ επίσης είναι δεκάδες, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει. Το πρόβλημα από τον προηγούμενο πηγαίνει στον επόμενο και απλώς διαιωνίζεται.

Βρωμιά

Στον Ωρωπό, λοιπόν, υπάρχει βρωμιά και στον αέρα και στο νερό και σε αυτό της ανθρώπινης κατανάλωσης και στα κολυμβητικά ύδατα. Πρόσφατα, στις αρχές Φεβρουαρίου επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ (ένας χημικός μηχανικός και μία βιολόγος) πραγματοποίησε μετρήσεις και δειγματοληψία στον ατμοσφαιρικό αέρα σε συγκεκριμένα σημεία του Δήμου Ωρωπίων, σε διάφορα σημεία του δήμου στα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης, καθώς και στα επιφανειακά νερά του Ασωπού ποταμού στο τμήμα που ανήκει στον Δήμο Ωρωπίων. Όσον αφορά την ποιότητα του αέρα, οι μέγιστες τιμές ξεπέρασαν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια για όλες τις παραμέτρους σε όλα τα σημεία. Στη συνέχεια έγιναν δειγματοληψίες, επιτόπιες μετρήσεις, μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις στα πιστοποιημένα-διαπιστευμένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ, αφενός στα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης και αφετέρου στα επιφανειακά νερά κατά μήκος του Ασωπού στα όρια του Δήμου Ωρωπίων.

Σε αυτές τις προαναφερόμενες ενέργειες παρατηρήθηκαν τα παρακάτω:

  1. Στα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης οι μικροβιολογικές αναλύσεις έδειξαν ότι σε δύο δείγματα στην ενότητα του Συκαμίνου (βλέπε πίνακα*) βρέθηκαν μικρόβια πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Όσον αφορά τα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (επιτόπιες μετρήσεις), τα αποτελέσματα (συνημμένος πίνακας*) έδειξαν ότι σε όλα τα δείγματα οι παράμετροι βρέθηκαν εντός των επιτρεπτών ορίων.
  2. Στα επιφανειακά νερά του Ασωπού, οι τιμές των διαφόρων παραμέτρων ιδιαίτερα στην περιοχή του Χαλκουτσίου βρέθηκαν πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Συμπεραίνοντας διαπιστώνεται ότι η διαδρομή των νερών ήταν σχεδόν φυσιολογική και στα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης αλλά και στα επιφανειακά νερά του Ασωπού. Όμως, επισημαίνουμε στους υπεύθυνους του Δήμου για τα επιφανειακά νερά του Ασωπού στην περιοχή του Χαλκουτσίου να γίνει άμεσα ένας καθαρισμός της λυματολάσπης, ούτως ώστε να μην έχουν προβλήματα οι κάτοικοι από μολυσματικές ασθένειες.

Ασωπός

Επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ στις 30/01/23 επισκέφθηκε τον Δήμο Τανάγρας και πραγματοποίησε μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης και δειγματοληψίες σε νερά ανθρώπινης κατανάλωσης (πόσιμα) και στα επιφανειακά νερά του ποταμού Ασωπού.

Από τις μετρήσεις και δειγματοληψίες παρατηρήθηκαν τα παρακάτω:

  1. Στα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης μόνο σε δύο δείγματα 9 και 11 (συνημμένος πίνακας) παρατηρήθηκε ένας εντερόκοκκος και ο Δήμος πρέπει να ελέγξει το υδρευτικό σύστημα στα σημεία αυτά. Όλες οι άλλες χημικές και μικροβιολογικές παράμετροι ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
  2. Στα επιφανειακά νερά του ποταμού Ασωπού παρατηρήθηκαν για τις μικροβιολογικές και χημικές παραμέτρους υπερβάσεις των ορίων σχεδόν σε όλες τις παραμέτρους εκτός των θειικών και του εξασθενούς χρωμίου. Οι μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έγιναν αποδεικνύουν ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα στην ποιότητα του αέρα της περιοχής.

Για τα παραπάνω πρέπει η Περιφέρεια να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να λυθεί επιτέλους το τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού.

Στο νερό

Στις 15/03/2023 επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε έρευνα της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στις περιοχές Καπανδρίτι, Κάλαμο, Αγ. Απόστολοι, Μαρκόπουλο, Νέα Παλάτια, Σκάλα Ωρωπού, Χαλκούτσι και Δήλεσι.

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο ετήσιου προγράμματος του ΠΑΚΟΕ μετά από καταγγελίες πολιτών. Οι έρευνες αυτές αποστέλλονται αφενός στους δήμους των περιοχών για την ενημέρωσή τους, αλλά και για τη λήψη μέτρων όπου χρειάζονται και αφετέρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση των πολιτών, επειδή η ενημέρωσή τους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους.

Από τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, όπως δείχνουν οι παρακάτω πίνακες, που πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες του ΠΑΚΟΕ στα πιστοποιημένα εργαστήριά του, διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

Α. Μικροβιολογικές παράμετροι – Από τα 2 δείγματα του Καπανδριτίου στο ένα βρέθηκαν δύο κολοβακτηρίδια (50%, ΕΕ 6-8%)

– Στον Κάλαμο από τα δύο δείγματα, στο ένα βρέθηκαν κολοβακτηρίδια

– Σε ένα από τα 2 δείγματα στους Αγ. Αποστόλους ανευρέθησαν κολοβακτηρίδια

– Σε ένα από τα 2 δείγματα στο Μαρκόπουλο Ωρωπού ανευρέθησαν κολοβακτηρίδια

– Στην παραλία Μαρκοπούλου ελήφθησαν 2 δείγματα στα οποία βρέθηκαν κολοβακτηρίδια και e.coli (στο ένα σημείο λήψης)

– Κολοβακτηρίδια, e.coli και εντερόκοκκοι βρέθηκαν στα 2 δείγματα στα Νέα Παλάτια

– Ομοίως και στη Σκάλα Ωρωπού

– Στο χωριό Ωρωπός, στο Χαλκούτσι και το Δήλεσι δεν υπήρχε μικροβιακό φορτίο

– Στη Συκάμινο βρέθηκαν κολοβακτηρίδια στο ένα από τα 2 δείγματα

Β. Χημικές παράμετροι

– Σε όλα τα σημεία βρέθηκε ποσότητα εξασθενούς χρωμίου, με υψηλότερη στα 2 δείγματα από το Δήλεσι. Πολύ χαμηλό ποσοστό βρέθηκε στο 1 από τα 2 δείγματα του Μαρκόπουλου και της Σκάλας Ωρωπού.

Γ. Οργανοληπτικές παράμετροι

Οι τιμές επίσης των αιωρούμενων στερεών στα δείγματα όλων των περιοχών βρέθηκαν υψηλές.

Συμπεραίνεται από τα παραπάνω ότι στις περιοχές που ελέγχθηκαν στον Δήμο Ωρωπού μικροβιολογικά η κατάσταση είναι προβληματική στο 50% των δειγμάτων, ενώ χημικά και οργανοληπτικά παρατηρήθηκε ήπιο πρόβλημα.

Τα αποτελέσματα έχουν αποσταλεί στην Περιφέρεια και στους Δήμους που αναφέρονται στην έρευνα.

Μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ Παναγιώτης Χριστοδουλάκης σημείωσε πως: «Όλη η περιοχή του Ωρωπού που έχει 25.000 κατοίκους μόνιμους και άλλους 150.000 κατοίκους το καλοκαίρι αποχετεύει μέσα στη θάλασσα. Ταυτόχρονα εκεί κατεβαίνει και ο Ασωπός με όλα τα επικίνδυνα στοιχεία που κουβαλάει από τη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων. Γιατί, λοιπόν, να αναρωτιόμαστε αν φταίει ο δήμος κ.λπ. Απλά είναι τα πράγματα. Είναι βρώμικα τα νερά και παρά πολλές οικογένειες μας καταγγέλλουν, το καλοκαίρι ιδιαίτερα, ότι παθαίνουν δερματοπάθειες και όλα αυτά τα πράγματα. Εμείς δυστυχώς συμπληρώνουμε το έργο των δήμων και αυτό έπρεπε να το κάνουν σημαία».

Ωρωπού ωρωπού ωρωπού ωρωπού ωρωπού


Ασωπός και Ψυττάλεια εκπέμπουν  SOS από τα «αιώνια χημικά»!

Απειλή για την υγεία των κατοίκων της Ευρώπης και όλου του πλανήτη αποτελεί η μεγάλη συγκέντρωση τοξικών οργανικών ενώσεων, γνωστών ως PFAS, που χρησιμοποιούνται ευρέως από τη δεκαετία του 1960 στην κατασκευή υλικών στεγανοποίησης, αντικολλητικών συσκευών, μονωτικών ταινιών, ακόμη και στο περιτύλιγμα τροφίμων ταχυφαγείων. Οι ουσίες αυτές έχουν διεισδύσει στη διατροφική αλυσίδα και στο πόσιμο νερό, ενώ διακρίνονται για την αντοχή τους, αποκτώντας τον χαρακτηρισμό «αιώνια χημικά». Οι ενώσεις αυτές είναι επίσης ικανές να μετακινηθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατασκευής τους και να μολύνουν τον πληθυσμό ακόμη και αφού θαφτούν σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Η έρευνα 17 ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών εντόπισε τις ουσίες αυτές σε περισσότερες από 17.000 τοποθεσίες στην Ευρώπη, με 2.100 σημεία να χαρακτηρίζονται «θερμές ζώνες», με περιεκτικότητα PFAS επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία. Στην Ελλάδα, η έρευνα εντόπισε μεγάλη συγκέντρωση τέτοιων ενώσεων στον Ασωπό, στην Ψυττάλεια, τη Βοιωτία και σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων σε Κιλκίς, Σέρρες, Κοζάνη, Ορεστιάδα, Μυτιλήνη, Χίο και Ηράκλειο. Στην Ελλάδα εντοπίζονται κυρίως σε χωματερές. Οι ουσίες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές, ενώ έχουν διεισδύσει στη διατροφική αλυσίδα και στο πόσιμο νερό. Έρευνα διακυβερνητικής ομάδας εργασίας σκανδιναβικών χωρών έδειξε ότι ακόμη και μικρή δόση PFAS έχει δεινές συνέπειες για την υγεία. Τα PFAS προκαλούν προβλήματα στα νεογνά, στη γονιμότητα ανδρών και γυναικών, μειώνουν την αποτελεσματικότητα εμβολίων, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, των νεφρών, του θυρεοειδούς και των όρχεων, προκαλούν κολίτιδα, αυξάνουν τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση και ευθύνονται για προεκλαμψία. Η ομάδα μελέτης κατέληξε ότι τα PFAS κοστίζουν κάθε χρόνο μεταξύ 52 και 84 δισ. ευρώ στα συστήματα υγείας της Ευρώπης.

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λάρισα: Βρέθηκε η 24χρονη που αγνοούνταν… Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο

Θεσσαλονίκη: Τουριστικό λεωφορείο έπεσε σε 10 σταθμευμένα αυτοκίνητα στην Εγνατία

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ