Την καταδίκη της Ελλάδας αποφάσισε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λαμβάνοντας υπόψη τις προσφυγές της Αίσαγιάχ Ερλιάνα Χερμάν από την Ινδονησία και του Μπάρντι Σεραζαντίσχιβιλι από τη Γεωργία.
Το Δικαστήριο δέχθηκε τις αιτιάσεις των προσφευγόντων και καταδίκασε την Ελλάδα, για έλλειψη νομιμότητας στην κράτησή τους καθώς και για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
Οι δύο προσφεύγοντες είχαν συλληφθεί, στις 9 και 26 Αυγούστου του 2010, χωρίς να έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα και κρατήθηκαν για ένα εξάμηνο στις φυλακές, ενώ οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκαν.
Η Αίσαγιάχ Ερλιάνα Χερμάν απελευθερώθηκε μετά την εξάμηνη κράτηση της, ενώ ο Μπάρντι Σεραζαντίσχιβιλι απελευθερώθηκε ύστερα από επανειλημμένες αιτήσεις του.
Στο Δικαστήριο, υποστήριξαν ότι η κράτηση τους ήταν μη νόμιμη και παρατεταμένη και επικαλέσθηκαν το γεγονός ότι τα κελιά στα οποία κρατήθηκαν ήταν μικρά και ανθυγιεινά, και υποχρεώθηκαν να συμβιώσουν με πληθώρα άλλων κρατουμένων.
Το Δικαστήριο αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς τους και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, καθώς και για παραβίαση του άρθρου 5 (παράγραφος 4), για το δικαίωμα στην ασφάλεια και την ελευθερία και για το δικαίωμα σε μία γρήγορη απόφαση, σχετικά με την νομιμότητα της κράτησής τους.
Με την ίδια απόφαση, το Δικαστήριο υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει από 8.000 ευρώ, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, στον καθένα από τους δύο προσφεύγοντες και να επιβαρυνθεί και με 2.000 ευρώ για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων.