Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Το ΔΝΤ ξαναμοιράζει την τράπουλα: «Μη βιώσιμο και κατά κανέναν τρόπο» το ελληνικό χρέος

Πλήρη ανατροπή των όρων των διαπραγματεύσεων και ανεξαρτήτως οποιουδήποτε αποτελέσματος από το δημοψήφισμα της Κυριακής, επιφέρει το ΔΝΤ με την έκθεση που δημοσιοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης και σύμφωνα με την οποία, ζητά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντάς το ως μη βιώσιμο και μάλιστα κάτω από οποιοδήποτε «σενάριο».

Συγκεκριμένα, το Ταμείο αναφέρει ότι η ελάφρυνση πρέπει να γίνει μέσω γενναίας επέκτασης των ωριμάνσεων στα ομόλογα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το χρέος της χώρας θα βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ το 2020 και κοντά στο 140% του ΑΕΠ ΤΟ 2022.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για την τριετία 2015-2018 θα φθάσουν τα 50 δισ. ευρώ και εκτιμά ότι είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους τουλάχιστον 36 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ταμείο θεωρεί ότι εξαιτίας της εύθραυστης δυναμικής που παρουσιάζει το δημόσιο χρέος απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πιστωτών της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να επεκταθεί η περίοδος χάριτος που έχει παραχωρηθεί για τα δάνεια του Μνημονίου στα 20 χρόνια και σταδιακή αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει η ΕΕ στα 40 χρόνια.

11010996_10153979231314528_7594563895303009222_o

Η κίνηση αυτή του ΔΝΤ δημιουργεί ένα απολύτως νέο σκηνικό καθώς, εμμέσως πλην σαφώς, μεταθέτει την όλη συζήτηση σε ένα «τραπέζι» περισσότερο πολιτικό με τους στεγνούς αλλά και στυγνούς τεχνοκράτες των Βρυξελλών να αναγκάζονται τώρα να συρθούν σε ατραπούς που για ευνοήτους λόγους απέφευγαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη έκθεση είχε ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο εξακολουθούσε να παραμένει στα συρτάρια του παγκόσμιου πιστωτικού οργανισμού, όσο, έστω και τυπικά βρισκόταν σε ισχύ η απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012, πρόκειται σύμφωνα με διαρροές αξιωματούχων του Ταμείου να κοινοποιηθεί πιθανώς και σήμερα, βεβαιώνοντας τον «μη βιώσιμο» χαρακτήρα του.

Από μέρους της, η Κριστίν Λαγκάρν ήδη από χθες με συνεντεύξεις της έθεσε κάποιες προϋποθέσεις για το πως το Ταμείο θα αντιμετωπίσει το σχετικό ζήτημα μετά το δημοψήφισμα υποστηρίζοντας ότι «δοθέντος του πού βρισκόμαστε, υποθέτω ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο να δούμε μια σοβαρή πρωτοβουλία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και έπειτα από αυτό να ακολουθήσει η άλλη πλευρά, μειώνοντας το ελληνικό χρέος».

Σε άλλο σημείο δηλώσεών της είπε επίσης οτι υποστηρίζει την “ισορροπημένη προσέγγιση” του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την νέα χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Στο μεταξύ φαίνεται να ετοιμάζεται να καταθέσει την πρότασή της στο Συμβούλιο του ΔΝΤ που θα εξετάσει το αίτημα μακράς παράτασης της αποπληρωμής των δόσεων από την Ελλάδα ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται να υπάρχει θετική προσέγγιση στο αίτημα από την ίδια καθώς «κατά παράδοση» αυτό δεν έχει παρασχεθεί παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις στο παρελθόν …

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ