Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει: Εκτός ατζέντας η συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας

Αποφάσεις για πιθανή χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα δεν βρίσκονται στην σημερινή ατζέντα της συνεδρίασης της διοίκησης του Ταμείου.

Αυτό ξεκαθάρισε με ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος ανέφερε ωστόσο ότι θα συζητηθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

 

Έκθεση ΔΝΤ: Εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, το ΔΝΤ το χαρακτηρίζει εξαιρετικά μη διαχειρίσιμο (βιώσιμο) προτείνοντας σειρά μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Το Ταμείο υποστηρίζει κατ΄ αρχήν ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμοστεί μία “δημοσιονομικά ουδέρη πολιτική”, επισημαίνοντας ότι δεν απαιτείται περαιτέρω προσαρμογή πέραν αυτής η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο όπως αναφέρει απαιτούνται “δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις”, όπως μείωση του αφρολόγητου προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση, καθώς και αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής.

Τέσσερις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με την έκθεση-φωτιά του ΔΝΤ, διαπιστώνονται τέσσερις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυτές είναι:

  1. Πρώτη πρόκληση σύμφωνα με το ΔΝΤ συνιστά η μείωση των συντάξεων, καθώς όπως διαπιστώνει το υφιστάμενο σύστημα δεν είναι βιώσιμο και στηρίζεται κατά κύριο λόγο από τους υψηλούς φόρους.
  2. Δεύτερη πρόκληση αφορά στην αναποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης και της επακόλουθης αύξησης του χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην εφορία.
  3. Οι τράπεζες και οι αδύναμοι ισολογισμοί τους σε συνάρτηση με τον τρόπο διοίκησης τους συνιστούν την τρίτη πρόκληση. Το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι οι προσπάθειες οι διοικήσεις των τραπεζών να λειτουργήσουν χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις δεν έχει ακόμη αποδώσει, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα έχουν συμβεί με την επιλογή του επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
  4. Οι δομικές ακαμψίες οι οποιίες εμποδίσουν την χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη της οικονομίας, αποτελούν την τέταρτη πρόκληση.

Η έκθεση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος είναι εξαιρετικά μη διαχειρίσιμο (highly unsustainable) τόσο εξαιτίας του ύψους του (προβλέπεται ότι θα φθάσει το 170% του ΑΕΠ το 2020 για να μειωθεί ελαφρώς στο 164% το 2022 μέχρι να εκτιναχθεί στο 275% το 2060), όσο και των χρηματοδοτικών αναγκών που θα χρειαστεί η χώρα για την εξυπηρέτηση του. Οι δαπάνες αυτές θα ξεπεράσουν το φράγμα του 15% του ΑΕΠ το 2024 και το 20% το 2031 για να φθάσουν το 33% το 2040.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι απαιτείται μία ουσιαστική αναδιάρθρωση των όρων των δανείων που έχουν χορηγήσει οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα προκειμένου να αποκατασταθεί η “βιωσιμότητα” του Χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ προτείνει, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα κυμαίνονται μεσοπρόθεσμα στο 1% με 1,5% του ΑΕΠ μεταξύ άλλων:

– Να παραταθεί έως το 2040 η περίοδος χάριτος, το οποίο συνεπάγεται μία παράταση κατά 6 ετων των δανείων του ESM και κατά 17 έως 20 ετών για τα διακρατικά δάνεια και εκείνα που έχει χορηγήσει ο EFSF.

– Παράταση του χρόνου λήξης των δανείων έως το 2070, το οποίο οδηγεί σε παράταση του χρόνου αποπληρωμής των διακρατικών δανείων κατά 30 χρόνια, και έως 14 χρόνια για τα δάνεια του EFSF, και 10 χρόνια για τα δάνεια του ESM.

– Αναβολή στην καταβολή τόκων έως το 2040 με κεφαλαιοποίηση τους. Η αποπληρωμή τους προτείνεται να επιμηκυνθεί έως το 2070 και να πραγματοποιηθεί με ισόποσες δόσεις.

– “Κλείδωμα των επιτοκίων” όλων των δανείων που έχουν χορηγήσει ο ESM και ο ΕFSF (περίπου 200 δια. ευρώ ή 113% του ΑΕΠ), τουλάχιστον για 30 χρόνια. Το επιτόκιο των δανείων αυτών δεν θα πρέπει να υπερβεί το 1,5%.

Πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ για άρση αδιεξόδου

Πρωτοβουλία για συνάντηση των εκπροσώπων όλων των πλευρών και συμφωνία έως την Παρασκευή, αναλαμβάνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, ρίχνει στο τραπέζι το τελευταίο του «χαρτί», αποφασίζοντας την ύστατη ώρα της διαπραγμάτευσης να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες που του προσφέρει η θέση που κατέχει ως επικεφαλής του Eurogroup και να αναζητήσει κλείσιμο της Ελληνικής εκκρεμότητας, πριν ανάψει η… φλόγα των εκλογών σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Ολλανδία, τη χώρα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών που είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους των Θεσμών,  την Αθήνα και το Βερολίνο, έχει ξεκινήσει την προετοιμασία πρωτοβουλίας για συνάντηση στα τέλη της εβδομάδας στις Βρυξέλλες όλων των εκπροσώπων των δανειστών αλλά και της Ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που απομένουν και να κλείσει –με εκατέρωθεν υποχωρήσεις- η διαπραγμάτευση , πριν η αξιολόγηση αποτελέσει προεκλογικό επιχείρημα και αντικείμενο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στις ευρωπαϊκές χώρες που βαδίζουν προς εκλογές.

Οι πληροφορίες αυτές έχουν διαβιβαστεί στην Αθήνα, η οποία ωστόσο αποφεύγει την οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση καθώς έχει στραμμένο το βλέμμα της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την κρίσιμη συνεδρίαση απόψε το βράδυ στο ΔΝΤ, μήπως και προκύψει φως για την βούληση του Ταμείου σε σχέση με τη συμμετοχή  του στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Χαμηλούς τόνους κρατά το Υπουργείο Οικονομικών

«Πολλοί παράγοντες σε πολλά επίπεδα παίρνουν πρωτοβουλίες αυτό το διάστημα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας για την β′ αξιολόγηση. Είναι νωρίς ακόμα να πούμε αν θα καρπορφορήσουν».

Αυτό σχολιάζουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισεμπλουμ προκειμένου να επέλθει συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών.

Ντράγκι: Προϋποθέσεις για την ένταση της Ελλάδας στο QE η βιωσιμότητα του χρέους και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Μ. Ντράγκι εξήγησε ότι για να αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικό χρέος, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε, ότι για να γίνει μια αξιόπιστη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, θα πρέπει να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα μέτρα (τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή), αλλά και μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της ευρωζώνης. Επομένως, ο Μ. Ντράγκι επεσήμανε, ότι για να είναι αξιόπιστη η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Όταν συμβεί αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, με απόλυτη ανεξαρτησία θα εκπονήσει τη δική του αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Κατέληξε λέγοντας ότι μπορούμε να είμαστε κοντά στο στόχο αγοράς ελληνικού χρέους, αν ολοκληρωθεί σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, αλλιώς μπορούμε να περιμένουμε.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ