Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Το εγκεφαλικό ανεύρυσμα οδηγεί συχνά στο θάνατο

Στους πρόσφατους τρόπους αντιμετώπισης των ανευρυσμάτων που βοηθούν πλέον αρκετούς ασθενείς να αποφύγουν την ανοικτή επέμβαση αναφέρθηκαν σήμερα οι επιστήμονες στο 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής, που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα.

Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι νευροχειρουργοί παρουσιάζουν τα επιστημονικά επιτεύγματα, τις δυνατότητες και τα αποτελέσματα των εργασιών τους για θέματα που αφορούν στη χειρουργική τεχνική και αντιμετώπιση των όγκων του κεντρικού νευρικού συστήματος, των αγγειακών παθήσεων του εγκεφάλου, των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, των παθήσεων της βάσης του κρανίου και των παθήσεων που αποτελούν αντικείμενο της λειτουργικής νευροχειρουργικής.

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων μπήκε σήμερα η αντιμετώπιση των εγκεφαλικών ανευρυσμάτων που ευθύνονται για το θάνατο του 15 – 20% των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο.

Ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασαν επιστημονικά δεδομένα για τις νέες χειρουργικές τεχνικές, αλλά και τις επεμβατικές νευροακτινολογικές μεθόδους με ενδοαγγειακό αποκλεισμό του ανευρύσματος, όπως ο εμβολισμός.
Επεμβατικοί νευροακτινολόγοι και εξειδικευμένοι νευροχειρούργοι που εφαρμόζουν πλέον και στη χώρα μας τους εκτροπείς ροής για να διατηρήσουν τη ροή του αίματος στο αγγείο, αποκλείοντας το ανεύρυσμα, τόνισαν ότι η μέθοδος συνετέλεσε στην οριστική θεραπεία ασθενών που παλαιότερα θα έπρεπε να υποβληθούν σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

«Ο αριθμός των επεμβάσεων μέχρι στιγμής υπολογίζεται στις 300 σε πανελλαδική κλίμακα. Τους τελευταίους μήνες καταφέραμε να βελτιώσουμε τον τρόπο τοποθέτησης των εκτροπών ροής», επισήμανε ο Αλέξανδρος Ανδρέου, Νευροχειρουργός – Επεμβατικός Νευροακτινολόγος και συμπλήρωσε: «Σήμερα είμαστε σε θέση να τους αφαιρούμε και να τους επανατοποθετούμε όταν έχουν τοποθετηθεί λάθος, γεγονός το οποίο ελαχιστοποιεί την πιθανότητα επιπλοκών στους ασθενείς. Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε πρόσφατα σε 20 ασθενείς από την Ελλάδα με άριστα αποτελέσματα. Πάντως, παρ’ όλη τη σημαντική συνεισφορά τους στο θεραπευτικό οπλοστάσιο της σύγχρονης νευροχειρουργικής δεν αποτελούν πανάκεια και χρειάζεται σωστή επιλογή των ασθενών που μπορούν να ωφεληθούν».

Οι επιστήμονες είπαν ότι έχει ιδιαίτερη αξία για την πολιτεία να ιδρυθούν κέντρα αναφοράς αγγειακών παθήσεων του εγκεφάλου σε ορισμένα από τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, όπου θα προσφέρονται στους ασθενείς όλες οι δυνατές θεραπευτικές μέθοδοι για την άρτια και αποτελεσματική αντιμετώπιση τους.

Στο συνέδριο εξετάστηκε εκτενώς σήμερα και η σύγχρονη αντιμετώπιση όγκων στη βάση του κρανίου με τη χρήση ενδοσκοπίων. Η συγκεκριμένη μέθοδος ελαχιστοποιεί το χειρουργικό τραύμα και ελαττώνει τους χειρουργικούς κινδύνους για τον ασθενή. Οι ιατροί διαπίστωσαν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν δια μέσου της ρινός πολλές περιπτώσεις που παλαιότερα απαιτούσαν κρανιοτομία (διάνοιξη κρανίου) για την αντιμετώπισή τους.

Πηγή : isotimos.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ