Την πρώτη αυτοψία τους στα συντρίμμια των δύο αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν στις 28 Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη πραγματοποίησαν την Πέμπτη δύο στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων.
Τoυ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η «Μ» φέρνει στο φώς τα έγγραφα φωτιά για την εισαγωγή των χημικών διαλυτών στη χώρα μας.
Στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων πραγματοποίησαν την πρώτη τους αυτοψία στην περιοχή.
Ο Bart Accou και ο Fabrizio Carpineli βρέθηκαν στο Κουλούρι, περίπου 15 μήνες μετά το μοιραίο βράδυ, όταν χάθηκαν 57 αθώες ψυχές. Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνοδεύονταν από τον επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), Κώστα Καπετανίδη, και από μέλος του ίδιου οργανισμού, Δημήτρη Γαλανό. Επίσης μαζί τους επισκέφθηκαν τον χώρο και δύο τεχνικοί σύμβουλοι, που συνεργάζονται με τις οικογένειες των θυμάτων. Η πρώτη αυτοψία από τους Ευρωπαίους παράγοντες του Οργανισμού Σιδηροδρόμων ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών που επιβεβαιώνουν το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει στο εξωτερικό για τη διερεύνηση όσων προκάλεσαν αυτή την εθνική τραγωδία και έθεσαν υπό αμφισβήτηση το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.
Η παρέμβαση Αδειλίνη
Ακολούθησε μερικές ώρες αργότερα η παρέμβαση της Γεωργίας Αδειλίνη με την πειθαρχική έρευνα για την απόφαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας, Ειρήνης Κεχαγιά, να βάλει στο αρχείο τη μήνυση που είχε υποβληθεί από συγγενή θύματος στον πρώην υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο, και στην τέως υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη, για συμμετοχή στο μπάζωμα του χώρου, στον οποίο συγκρούστηκαν τα δύο τρένα. Σύμφωνα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η μήνυση έπρεπε να αποσταλεί στη Βουλή και ο σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί το σκεπτικό του εισαγγελικού λειτουργού.
Το χαμένο ξυλόλιο
Κι ενώ οι συγγενείς των θυμάτων ψάχνουν ακόμα στοιχεία για τα υλικά που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, ο Βασίλης Κόκκαλης έφερε στη Βουλή την έρευνα για μια μεγάλη χαμένη ποσότητα ξυλολίου.
«Από το 2020 εισέρχεται λαθραία στη χώρα μας ξυλόλιο και τολουόλιο. Εισέρχονται χημικοί διαλύτες από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, εκατοντάδες τόνοι από το 2020-2022, μέχρι και δεκαπέντε ημέρες πριν το έγκλημα των Τεμπών, 25 τόνοι. Το τελωνείο ως όφειλε -προσέξτε- και επειδή είναι δυσχερής -επακριβώς το διαβάζω- η φύλαξη και υπόκειται σε φθορά, το έβγαλε σε δημοπρασία. Ως διά μαγείας, όμως, στη ‘‘Διαύγεια’’ δεν υπάρχει τίποτα για το ποιος υπερθεμάτισε, ποιος το πήρε. Επαναλαμβάνω, όλη αυτή η ποσότητα από το 2020 -τουλάχιστον από τα έγγραφα τα οποία θα προσκομίσουμε και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο- δείχνει μια αθρόα εισαγωγή χημικών διαλυτών, μεταξύ των οποίων και ξυλολίου στη χώρα μας από τη Βουλγαρία. Εάν δεν υπερθεμάτισε, τότε δεδομένου ότι δεν μπορεί να φυλαχτεί, όπως το ίδιο το τελωνείο παραδέχεται διότι υπόκειται σε φθορά, ποιος άραγε το κατέχει;», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα και υπέβαλε σχετικό ερώτημα προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.
Προσέξτε εδώ το οξύμωρο του πράγματος. Όταν επιχειρείται να περάσει από τη Βουλγαρία το ξυλόλιο ή άλλη παρόμοια ουσία και γίνεται αντιληπτή από τους τελωνειακούς υπαλλήλους, αμέσως κατάσχεται. Αλλά δεν καταστρέφεται. Βγαίνει σε πλειστηριασμό και αυτομάτως νομιμοποιείται. Κάτι, βέβαια, που φαίνεται και από τα έγγραφα, τα οποία παρουσιάζει σήμερα η «Μ».
Ο ρόλος του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας
Το άλλο ερώτημα που διακινείται εδώ και ημέρες από στόμα σε στόμα αφορά το ποιος έδωσε την εντολή για το μπάζωμα στο σημείο της σύγκρουσης. Σε συνδυασμό, βέβαια, με το πρωτόκολλο βάσει του οποίου ελήφθη η σχετική απόφαση. Σύμφωνα με το «Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών», το γενικό κουμάντο αναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Εκτός και αν για κάποιο σημαντικό λόγο αναθέσει την ευθύνη στον αρμόδιο περιφερειάρχη.
«Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας θέτει τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών σε κατάσταση κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας.
Η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας αξιολογεί τα στοιχεία και τη διαθεσιμότητα των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων, ενημερώνοντάς τον σχετικά. Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας έχοντας υπόψη το υποβληθέν αίτημα και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, με απόφασή του ενεργοποιεί το σχέδιο.
Η απόφαση ενεργοποίησης διαβιβάζεται μέσω της ΜΕΦ/ΕΣΚΕΔΙΚ στους εμπλεκόμενους φορείς. Οι εμπλεκόμενοι στην υλοποίηση του παρόντος σχεδίου διασφαλίζουν την άμεση διαβίβαση του σχεδίου, μαζί με τυχόν οδηγίες τους, στους εποπτευόμενους από αυτούς οργανισμούς, υπηρεσίες και ιδρύματα, ώστε να μελετηθεί και να εκδοθούν οι απαιτούμενες επιπλέον οδηγίες.
Τα λειτουργικά έξοδα που απαιτούνται για την υποστήριξη του παρόντος σχεδίου, όταν διαταχθεί η εκτέλεσή του, καλύπτονται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχέδιο, που φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.
ξυλολίου
Τα έγγραφα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την αθρόα εισαγωγή χημικών διαλυτών, μεταξύ των οποίων και ξυλολίου στη χώρα μας από τη Βουλγαρία!