Η λέξη «εμπιστευτικό» που έβαλε στην επιστολή του προς τον Νίκο Ανδρουλάκη ο Ανδρέας Λοβέρδος και με την οποία ανέλυσε όλους τους λόγους της παραίτησής του δέσμευσε τον πρώτο έτσι ώστε να μην αφήσει να διαρρεύσει τίποτα απ’ αυτή την επιστολή.
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Η σιωπή του τέως βουλευτή και πρώην υπουργού και οι προσεκτικοί χειρισμοί του Νίκου Ανδρουλάκη που φοβάται «ντόμινο» αποχωρήσεων από το ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, δεν ανέφερε τίποτα ούτε στους πιο στενούς του συνεργάτες. Ξέρουν το περιεχόμενο μόνο ο ίδιος και μόνο ο ίδιος Ανδρέας Λοβέρδος. Γιατί επέλεξε ο Νίκος Ανδρουλάκης αυτή την τακτική; Διότι, αν άφηνε να διαρρεύσει το περιεχόμενο, η ευθύνη θα έπεφτε πάνω του. Γιατί, από την άλλη πλευρά, ο Ανδρέας Λοβέρδος έριξε τη βόμβα της παραίτησής του και κατόπιν δεν είπε και για εύλογο χρονικό διάστημα δεν θα πει τίποτα. Για την ακρίβεια, δεν σηκώνει καν το τηλέφωνό του. Και αν το σηκώνει, δεν λέει τίποτα περισσότερο από αυτά που είπε στο Facebook.
Ερείσματα
Γιατί, όμως, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θέλει με τίποτα να διαρρεύσει το περιεχόμενο της επιστολής; Διότι φοβάται, όσο και αν η λέξη ακούγεται βαριά, το ντόμινο των αποχωρήσεων. Ο Ανδρέας Λοβέρδος μπορεί να μην εκλέχτηκε βουλευτής στις τελευταίες εκλογές, όμως έχει ερείσματα σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα ψηφοφόροι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν τις ίδιες απόψεις μαζί του. Δηλαδή, ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να στρέψει την προσοχή του προς το Κέντρο, να επαναπατρίσει ψηφοφόρους που έχουν πάει στη Νέα Δημοκρατία και να μη σκέφτεται πώς θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ μικρότερα ή μεγαλύτερα που ουσιαστικά εκδιώχθηκαν από θέσεις που είχαν, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές εδώ και ενάμιση χρόνο με αποκορύφωμα τις εκλογές κατάφερε να εξαφανίσει από θέσεις-κλειδιά κάθε πρόσωπο που ήταν αντίθετο προς αυτόν και που είχε στηρίξει άλλες υποψηφιότητες στις εσωκομματικές εκλογές. Ουσιαστικά μόνο η Νάντια Γιαννακοπούλου επιβίωσε από αυτό το σχέδιο και ο Παύλος Γερουλάνος, που έκανε την έκπληξη και κέρδισε τον Σκανδαλίδη στην Α’ Αθήνας.
Όλα αυτά τα στελέχη θα μπορούσαν είτε γιατί διαφωνούν με την πολιτική στρατηγική Ανδρουλάκη είτε επειδή νιώθουν κυνηγημένα εσωκομματικά να ακολουθήσουν μία άλλη πολιτική κίνηση εκτός ΠΑΣΟΚ, και αυτό φοβάται τώρα ο Ανδρουλάκης.
Θα υπάρξει άλλη κίνηση;
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έριξε τη βόμβα την περασμένη Τετάρτη και κανείς δεν ήξερε γι’ αυτήν. Άλλωστε, όταν κάνει κάτι τόσο σημαντικό, δεν συμβουλεύεται κανέναν και κάποιοι δικοί του άνθρωποι το μαθαίνουν την τελευταία στιγμή, ουσιαστικά για να διεκπεραιώσουν την απόφασή του. Με βάση όλα αυτά, είναι βέβαιο ότι κανείς δεν ξέρει τις επόμενες κινήσεις του και μόνο ερμηνείες μπορούν να γίνουν.
Τα ερωτήματα που φτάνουν στα αυτιά μας είναι πολλά. Και θα επιχειρήσουμε να τα απαντήσουμε:
1) Θα πάει στη Νέα Δημοκρατία; Μόνο κουτό ακούγεται το ερώτημα ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος παραιτήθηκε τώρα από το ΠΑΣΟΚ για να πάει στη Νέα Δημοκρατία. Και όσοι επικαλούνται τη συνάντησή του με τον Άδωνι Γεωργιάδη μετά τις εκλογές, ήταν από πρόσκληση του Γεωργιάδη προς όλους τους προηγούμενους εν ζωή υπουργούς Εργασίας για ενημέρωση. Αυτή η καλή η ιδέα ήταν μία παλιά ιδέα του Λοβέρδου, ο οποίος ως υπουργός Υγείας είχε κάνει το συμβούλιο των πρώην υπουργών Υγείας, και ο πρώτος που τον είχε συγχαρεί για εκείνη την πρωτοβουλία ήταν ο αείμνηστος Μιλτιάδης Έβερτ λίγο πριν φύγει από τη ζωή.
2) Θα κάνει πολιτική κίνηση; Ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε κάνει παλαιότερα τη ΡΙΚΣΣΥ, που ήταν μία πολιτική κίνηση και εξελίχθηκε στο κόμμα «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα». Αν είχε σκοπό να κάνει μία τέτοια πολιτική κίνηση, θα την είχε κάνει ήδη. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι η ανακοίνωση του φορέα ΡΙΚΣΣΥ είχε ως αποτέλεσμα τη σύγκρουσή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο το 2012 και την αποχώρησή του τότε από το ΠΑΣΟΚ. Η «Νέα Ελλάδα» σημειωτέων δεν κατέβηκε ποτέ στις εκλογές, αφού εντάχθηκε στην «Ελιά», τον φορέα ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης.
Συμπερασματικά: Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι από τους πλέον έμπειρους, μπαρουτοκαπνισμένους πολιτικούς της χώρας. Δεν θα κάνει βιαστικές κινήσεις σε ένα σκηνικό όπου ο μεσαίος χώρος, η Κεντροαριστερά και η Αριστερά είναι σε φάση ανασύνθεσης, μετά και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Αν ο χώρος ενοποιηθεί σε ένα ας πούμε όπως το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη θα είναι παρών και θα έχει παίξει και ο ίδιος ρόλο.
Την ίδια στιγμή συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη λένε ότι αυτό τον ρόλο θα τον παίξει ο Ανδρουλάκης. «Περιμένετε και θα δείτε. Οι προγραμματικές δηλώσεις ήταν μόνο η αρχή» και τονίζουν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα απαντά καθημερινά εντός και εκτός Βουλής, με θέσεις, κριτική στην κυβέρνηση και προτάσεις, σε όλους αυτούς που λένε ότι είναι «λίγος και δεν κάνει για τη θέση του προέδρου». Κορυφαίος συνεργάτης του Ανδρουλάκη μας είπε στη Βουλή μετά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, «ο Ανδρουλάκης δεν είναι Τσίπρας να λέει ψέματα και να τα βλέπει όλα μαύρα».
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προκόπης Παυλόπουλος: Ο αυθεντικός Πατριωτισμός του Μακεδονομάχου Εθνομάρτυρα Καπετάν Άγρα
Παύλος Μαρινάκης: Η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο