Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Το ereportaz συνάντησε το παιδί-φαινόμενο, Δημήτρη Χατζή

Συνέντευξη στην Ελευθερία Σπυράκη

Δημήτρης Χατζής, ένα παιδί-φαινόμενο όπως αρκετοί συνηθίζουν να τον αποκαλούν, καθώς στα 16 του χρόνια κατάφερε να βρίσκεται στην παγκόσμια λίστα κατασκευαστών InMoov και να αποτελεί τον βενιαμίν της κατηγορίας.

Όπως μας λέει ήλθε σε επαφή με τους υπολογιστές σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών και απέκτησε την επιθυμία να ασχοληθεί με την ρομποτική παρακολουθώντας την ταινία RealSteel, μια απόφαση που έμελλε να τον βγάλει ασπροπρόσωπο αφού το όνομα του πλέον φιγουράρει ανάμεσα σε εκείνα καταξιωμένων maker ανθρωποειδούς ρομπότ.

Ο τότε μαθητής του Δημοτικού, βάζοντας μεράκι και πείσμα και έχοντας ως στόχο του την κορυφή, κατόρθωσε να ξεχωρίσει μέσω της επίμονης προσπάθειας του και σήμερα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα της κρίσης “γεννά” ακόμη “μεγάλα μυαλά” που μπορούν να αποτελέσουν το “αύριο” και την ελπίδα της.

Το ereportaz συνάντησε τον 16χρονο Δημήτρη στο πλαίσιο του Athens Science Festival που έλαβε χώρο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και συνομίλησε μαζι του, γνωρίζοντας από κοντά το τεχνολογικό “θησαυρό” του, τον Troopy.

Λίγα λόγια για τον “Troopy”

Πρόκειται για ένα ρομπότ με ύψος 1,85μ. αποτελούμενο από 28 servo κινητήρες, ηχεία, κάμερα, xbox kinect και φτιαγμένο με πάνω από 10 κιλά φυσικού ABS. Μπορεί να μιμηθεί άψογα σχεδόν όλες τις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος, λόγω των ανεξάρτητων κινήσεων που υποστηρίζει και να επικοινωνήσει στην αγγλική γλώσσα με τον κατασκευαστή του ανάλογα με τον προγραμματισμό που του έχει γίνει.

Τι εστί “InMoov”

Το “InMoov” αποτελεί ένα project που έχοντας σαν κεντρική ιδέα τις έννοιες του sharing και community, έδωσε και δίνει τη δυνατότητα να αναπαραχθούν με βάση αυτό, αμέτρητα έργα σε όλο τον κόσμο.

Πως γεννήθηκε η επιθυμία να ασχοληθείς με την ρομποτική;
Απο τεσσάρων χρονών είχα μια τρέλα με τους υπολογιστές και στην πέμπτη δημοτικού είδα την ταινία “Real Steel” στον κινηματογράφο  που είχε να κάνει με ρομπότ και την επόμενη ημέρα αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτά. Στο μεταξύ επειδή ο πατέρας  μου είναι ηλεκτρολόγος μου πρότεινε ένα τύπο ρομποτ, οπότε μπήκα στο διαδίκτυο και ενημερώθηκα σχετικά με αυτό και έτσι ξεκίνησα σιγά, σιγά να κάνω τα πρώτα μου πειράματα μέχρι που έφτιαξα τ πρώτο μου  project που ήταν ένας ρομποτικός βραχίονας.
 
Τι ωθεί έναν 16χρόνο τι σήμερον ημέρα να καταπιαστεί με τα ρομπότ αντί με την μπάλα ;
Και στα δυο τα πάω εξίσου καλά, ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο 10 χρόνια, μόνο φέτος σταμάτησα, από την άλλη μεριά τα ρομπότ θα τα ακολουθήσω επαγγελματικά , είμαι λάτρης της τεχνολογίας.
Σε τι ηλικία έφτιαξες το πρώτο σου project και τι ήταν αυτό;
Το πρώτο ολοκληρωμένο project το έφτιαξα στην έκτη δημοτικού , ήταν ένας ρομποτικός βραχίωνας και μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που έγραψα τον δικό μου κώδικα .festival1
Από που εμπνεύστηκες την δημιουργία του Τroopy;
Το InMoon project  που είναι μέσα και ο δικός μου Troopy ξεκίνησε από τον  Γάλλο σχεδιαστή-ερευνητή, Γκελ Λόνζεβιν στις αρχές του 2014 και επειδή εμένα πάντα το όνειρο μου ήταν να φτιάξω το δικό μου ανθρωποειδές , προσπάθησα με κάθε τρόπο να υλοποιήσω την επιθυμία μου αυτή βρίσκοντας οικονομικές λύσεις, διότι η δημιουργία ενός τέτοιου project συνήθως θεωρείται αρκετά δαπανηρή. Το κυριότερο εργαλείο για να επιτύχει το εγχείρημα αυτό ήταν να αποκτήσω τον δικό μου 3D εκτυπωτή, μια συσκευή που έφτιαχνε πλαστικά κομμάτια από το μηδέν και είχε κάνει την εμφάνισή της μόλις μερικούς μήνες νωρίτερα.

Πως προέκυψε το όνομα Troopy; Απο την αγαπημένη μου ταινία είναι ο Πόλεμος των Άστρων έδωσα στο ρομπότ μου την μορφή των Stormtroopers και για αυτό του έδωσα την ονομασία Troopy.Πόσο καιρό σου πήρε η κατασκευή του;
Η κατασκευή του ρομπότ πήρε ακριβός ένα χρόνο αλλά ακόμα το project InMoov δεν έχει πάρει την τελική του μορφή, πιο συγκεκριμένα πάνω από 1.400 ώρες εκτύπωσης, συναρμολόγησης, προγραμματισμού .

Τι πρώτες ύλες χρησιμοποίησες για την συναρμολόγηση ;

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποίησα ήταν το πλαστικό ABS που χρησιμοποιεί ο τρισδιάστατος εκτυπωτής και τα ηλεκτρονικά που προμηθεύομαι από το εξωτερικό.Ποιες είναι οι βασικές λειτουργίες του Τroopy;

Μπορείς να του μιλάς μέσω μικροφώνου και αυτό σου απαντά, ενώ η συνομιλία γίνεται βέβαια στα αγγλικά. Έχει τη δυνατότητα να κάνει όλες τις ανθρώπινες κινήσεις, να ακούει, να βλέπει, μπορεί να πιάσει κάποιο αντικείμενο και εκτελεί κατευθείαν τις εντολές που του δίνεις.

Πως έμαθες τα μυστικά της ρομποτικής, παρακολουθησες κάποια σεμινάρια;

Ξεκίνησα να ενδιαφέρομαι για τη ρομποτική όταν ακόμα ήμουν μαθητής στην Ε’ τάξη του δημοτικού, καθώς είχα επηρεαστεί από μια ταινία και αποφάσισα να ασχοληθώ. Σιγά σιγά άρχισα να κάνω πειραματάκια και κατάφερα να μάθω μόνος μου προγραμματισμό με τη βοήθεια του Ιντερνετ, αφού δεν είχα κανέναν να μου δείξει. Όλα τα βρήκα στο Ιντερνετ ενώ κάποια στιγμή διάβασα γι’ αυτόν τον Γάλλο σχεδιαστή που κατασκεύασε το πρώτο 3Dεκτυπώμενο ρομπότ και ξεκίνησα και εγώ την κατασκευή του Troopy.
 
Ποιοι ήταν οι στόχοι σου δημιουργώντας το συγκεκριμένο ρομπότ;

Να αποκτήσω ένα τόσο μεγάλο εργαστήριο στο δωμάτιο μου γιατί το ρομπότ στην ουσία είναι ένα εργαστήριο και να μαθαίνω συνέχεια από αυτό πολλά πράγματα.

Έμαθα ότι πέρα από τον Τroopy, κατασκεύασες μόνος τον δικό σου 3D εκτυπωτή, μίλησε μου λίγο για αυτό

Είχα αγοράσει έναν κινέζικο 3D εκτυπωτή για να μπορέσω να κατασκευάσω το ρομπότ. Όμως η ποιότητα του δεν ήταν αυτή που περίμενα και δεν μπορούσε με τίποτα να κατασκευάσει ένα τόσο μεγάλο σε ακρίβεια και ποιότητα project. Έτσι έπρεπε να κατασκευάσω έναν εκτυπωτή με τις βελτιώσεις και τα upgrades που ήταν απαραίτητα για τον σκοπό μου. Δεν το κρύβω ότι όχι μόνο τα κατάφερα αλλά και βραβεύτηκα για αυτό.


Τι λένε οι φίλοι σου για όλα αυτά;
Όλοι οι φίλοι μου και οι συμμαθητές μου ξέρουν για το χόμπι μου στην ρομποτική και τις κατασκευές. Τον τελευταίο καιρό μόνο και με την δημοσιότητα που πήραν οι διακρίσεις που είχα, έπεσε λίγο καζούρα. όμως μου έχουν πει, ότι κατά βάθος αισθάνονται πολύ περήφανοι.

Τι ρόλο έπαιξαν οι γονείς σου στη προσπάθεια αυτή;
Η μητέρα μου είναι καθηγήτρια Γερμανικής Φιλολογίας και ο πατέρας μου είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του ΤΕΙ.
Βλέποντας ότι από μικρή ηλικία είχα κλίση στις κατασκευές,  πιστεύω  και οι δύο μου γονείς με κατεύθυναν σωστά και διακριτικά (αυτό μου είπαν να γράψω) στο να έχω παιχνίδια που βοηθούσαν το ταλέντο μου (π.χ. Lego) και να χρησιμοποιώ σωστά τον υπολογιστή μου. Ο πατέρας μου με βοήθησε και στην επιλογή ηλεκτρονικών starter-kit.

Με τι άλλο ασχολείται ο Δημήτρης πλην της ρομποτικής;
Εκτός από το σχολείο και την ρομποτική παίζω ποδόσφαιρο σε ακαδημία 10 χρόνια τώρα.

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια απο τωρα;

Αυτό που θέλω πραγματικά είναι να σπουδάσω μηχανικός. Αυτό είναι το όνειρό μου και θα προσπαθήσω να φτάσω όσο το δυνατόν πιο ψηλά

Ποιοί είναι οι άμεσοι στόχοι σου;

Έχω ξεκινήσει ένα πολύ ενδιαφέρον project που αφορά την διαδικασία εκπαίδευσης ατόμων με ειδικές ανάγκες. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας αποκαλύψω περισσότερα.
Αυτό όμως που θέλω να σας πω είναι ότι αγαπώ πολύ ότι κάνω και το αντιμετωπίζω πλέον όχι πια σαν παιχνίδι ή σαν χόμπι αλλά σαν κάτι ουσιαστικότερο που ίσως με οδηγήσει και στην μελλοντική μου επαγγελματική σταδιοδρομία.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ