Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ στο μουσείο Μπενάκη

Τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυσή τους, οργανώνουν στο κτήριο της οδού Πειραιώς έκθεση με τίτλο «Το εργαστήριο του αρχιτέκτονα». Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, στις 20:00 και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2016.

Μέσα στα είκοσι χρόνια της λειτουργίας τους τα ΑΝΑ, μέλος των Διεθνών Αρχείων Αρχιτεκτονικής, έχουν συγκεντρώσει πάνω από 100 αρχιτεκτονικά αρχεία που χρονολογούνται από την εποχή του Καποδίστρια έως σήμερα.
Από το σχέδιο πόλης της Αθήνας των Σταμάτη Κλεάνθη και Edouard Schaubert και τον Λύσανδρο Καυταντζόγλου, μέχρι τους Enst Ziller και Αναστάση Μεταξά, από τους εκλεκτικιστές, Αλέξανδρο Νικολούδη και Εμμανουήλ Λαζαρίδη, στο χρυσό μεσοπόλεμο με τους Δημήτρη Πικιώνη, Αριστοτέλη Ζάχο και Νικόλαο Μητσάκη, από τους αρχιτέκτονες του ΄50: Εμμανουήλ Βουρέκα και Κωσταντίνο Καψαμπέλη, στους Άρη Κωνσταντινίδη, Κωσταντίνο Δεκαβάλλα, Νίκο Βαλσαμάκη, Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη και Κυριάκο Κρόκο. Όλη η ιστορία της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής.
Ανάμεσα στα αρχιτεκτονικά τους αρχεία εντοπίστηκαν εκατοντάδες τεκμήρια που εικονογραφούν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο τα εργαλεία της δουλειάς τους.
Τρίγωνα και καμπυλόγραμμα. Πολύτιμες κασετίνες οργάνων από ξύλο και βελούδο, που περιέχουν διαβήτες, διαστημόμετρα και γραμμοσύρτες, με λαβές από ελεφαντόδοντο και έβενο, κλιμακόμετρα από ελεφαντόδοντο και ξύλο βελανιδιάς.
Μολυβδοκόνδυλα και κρετοκόνδυλα του 19ου αιώνα, κονδυλοφόρους και πλάκες σινικής μελάνης σε στερεά μορφή με χρυσά κινέζικα ιδεογράμματα.
Εκατοντάδες μικρά και μεγάλα όργανα σχεδιάσεως, κομψοτεχνήματα εξαιρετικής ποιότητας, ακριβά χειροποίητα κοσμήματα από ατσάλι και χαλκό, πολυτελή και ποιοτικά εργαλεία κατασκευασμένα από τεχνίτες με μεράκι.
Και από τον 19ο αιώνα περνάμε στα άψυχα βιομηχανικά όργανα σχεδιάσεως του σήμερα.
Μια σειρά από όργανα που πολλά από αυτά ήταν άγνωστα ακόμα κι στους επιμελητές των ΑΝΑ.
Ανάμεσα τους πρωταγωνιστεί το μολύβι. Από τον πρώτο ακιδογράφο στο ξύλινο και στο μηχανικό μολύβι. Πόσοι άραγε γνωρίζουμε ότι το απλό ξύλινο μολύβι βγήκε στο εμπόριο στα μέσα του 19ου αιώνα;

Μια έκθεση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποδεικνύει πώς ένα χρηστικό εργαλείο μπορεί να έχει εξαιρετικές αισθητικές και διακοσμητικές αρετές. Μέσα από την καθαρή και ουσιαστική φόρμα τoυ, κομψή και λειτουργική ταυτόχρονα, αναδεικνύεται το «ντιζάιν» και η ομορφιά του!

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ