Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν σήμερα να σταματήσουν προσωρινά οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, αν και οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι μάλλον απίθανο να ανταποκριθούν στο αίτημα.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ ενός μη δεσμευτικού αιτήματος για πάγωμα των διαπραγματεύσεων, το οποίο απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.
Υπέρ της πρότασης αυτής ψήφισαν 479 ευρωβουλευτές, 37 καταψήφισαν ενώ 107 απείχαν της ψηφοφορίας.
Όπως αναφέρουν αναλυτές η απόφασή αυτή εκτιμάται ότι είναι η απάντηση στα μέτρα της Άγκυρας κατά της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Νωρίτερα για το θέμα αυτό είχαν μιλήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι κ.κ. Τζιάνι Πιτέλα και Μάνφρεντ Βέμπερ.
Ο κ. Πιτέλα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θέλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στον Ερντογάν, γιατί έχει ξεπεράσει πολλά όρια. Οι συλλήψεις χιλιάδων ανθρώπων, δικαστών, δικηγόρων, ελεύθερων πολιτών, πολιτικών, μελών του κοινοβουλίου, ηγετών της αντιπολίτευσης, δεν είναι αποδεκτή”.
Συνεχίζοντας, ο Τζ. Πιτέλα τόνισε ότι οι Σοσιαλιστές θα προτείνουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μόνο αν η Τουρκία δείξει θετικά δείγματα γραφής. “Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε απτές αποδείξεις. Οι άνθρωποι που έχουν συλληφθεί χωρίς λόγο πρέπει να απελευθερωθούν και η Τουρκία να ξαναγίνει ένα κράτος δικαίου. Εμείς επιθυμούμε να διατηρήσουμε ανοιχτό το διάλογο. Θέλουμε η Τουρκία να παραμείνει κοντά στην Ευρώπη. Για μας η Τουρκία είναι σημαντικός συνομιλητής, όμως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται τόσο βίαια, η Ευρώπη οφείλει να αντιδράσει», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιταλός πολιτικός. “Πώς μπορούμε να συζητάμε για την ένταξή μιας χώρας στην ΕΕ, η οποία σήμερα κυβερνάται από έναν τύπο που μετά το πραξικόπημα τους έβαλε όλους στη φυλακή; Προφανώς μετά από ένα πραξικόπημα κάποιοι θα κατηγορηθούν και θα μπουν στη φυλακή, αλλά είναι αδιανόητο 100 χιλιάδες άνθρωποι να είναι υπεύθυνοι”, πρόσθεσε ο Τζ. Πιτέλα.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών υπενθύμισε ότι η ομάδα των Σοσιαλιστών ήταν ιστορικά η πλέον φιλικά προσκείμενη προς την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. “Θέλουμε να αλλάξει η Τουρκία» ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου.
Ο Μ. Βέμπερ τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία. «Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν υπό τις παρούσες συνθήκες και πρέπει να παγώσουν». Σε περίπτωση που η Τουρκία, επαναφέρει τη θανατική ποινή, ο Μ. Βέμπερ τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να καταστήσει απολύτως σαφές, ότι μια τέτοια χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο τουρκικός λαός μπορεί να είναι υπερήφανος για το γεγονός ότι κατάφερε να υπερασπίσει το κράτος δικαίου και τη Δημοκρατία εναντίον του στρατού κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο. Το πραξικόπημα αποτελούσε παραβίαση των δικαιωμάτων του λαού. Αλλά δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δικαιολογία και να γίνει κατάχρηση. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί. Περιορίζεται η ελευθερία του Τύπου. Μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει. Πολιτικοί, δημοκρατικά εκλεγμένοι βουλευτές, βρίσκονται στη φυλακή. Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ ανησυχητικές», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΚ.
Συνεχίζοντας, ο ίδιος τονίζει ότι η εθνική κυριαρχία δεν πρέπει να βασίζεται στον φόβο. «Κυριαρχία που στηρίζεται αποκλειστικά στα όπλα, δεν μπορεί να διατηρηθεί, δήλωσε κάποτε ο Ατατούρκ. Θέλουμε να απευθύνουμε αυτή την έκκληση: η Τουρκία είναι ένας φίλος και συνεργάτης. Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει πορεία- προς το συμφέρον των πολιτών της», κατέληξε ο Μ. Βέμπερ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ