Το Facebook και το Instagram, ανακοινώνουν πως θα αφαιρούνται οι αναρτήσεις που θεωρούνται ως «ψευδείς ειδήσεις» ή «θεωρίες συνωμοσίας» για τα εμβόλια κατά της COVID-19.
Σύμφωνα με την νέα πολιτική που θα εφαρμοστεί θα θεωρούνται «ψεύδη» όσα δημοσιεύονται αναφορικά με τα συστατικά του εμβολίου, την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες.
«Με βάση τις ειδήσεις που κάνουν λόγο ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19 θα κυκλοφορήσουν σύντομα σε όλο τον κόσμο, τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουμε να αφαιρούμε ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με αυτά, σε Facebook και το Instagram» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. «Για παράδειγμα», συνεχίζει η ανακοίνωση : «θα καταργήσουμε ψευδείς ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια COVID-19 περιέχουν μικροτσίπ ή οτιδήποτε άλλο που δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη λίστα συστατικών των εμβολίων».
Η προηγούμενη πολιτική του Facebook προέβλεπε μόνο την κατάργηση δημοσευμάτων σχετικά με τον κορωνοϊό που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «επικείμενη σωματική βλάβη».
Tον Νοέμβριο, η εταιρεία ανέφερε ότι είχε αφαιρέσει 12 εκατομμύρια αναρτήσεις «παραπληροφόρησης» σχετικά με την COVID-19 σε επτά μήνες, σύμφωνα με τις εσωτερικές οδηγίες της.
Οι αρμόδιοι σχεδόν παντού εφιστούν την προσοχή των πολιτών σε κρίσιμα ζητήματα, ειδικώς δε σε ό,τι αφορά την ανυπαρξία φαρμακευτικής αγωγής και εμβολίου. Παρά ταύτα υπάρχουν πηγές παραπληροφόρησης τόσο στον Τύπο, όσο και μεταξύ ηγετών, όχι ασήμαντων και μικρών κρατών, που “σπεκουλάρουν” με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με την πανδημία και την εξάπλωσή της όπως ο Μπολσονάρο της Βραζιλίας και ο Μαδούρο της Βενεζουέλας.
Ο μεν πρώτος εμφανιζόταν στο Facebook να περιφρονεί τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να ισχυρίζεται ότι η υδροξυχλωροκίνη είναι απολύτως αποτελεσματική στην καταπολέμηση του ιού.
Ο δε δεύτερος είχε ανεβάσει στο twitter μία… σπιτική συνταγή σκευάσματος κατά του κορωνοϊού.
Το ίδιο συνέβη και με μία ανάρτηση του στενού συνεργάτη του Τραμπ, πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος είχε δηλώσει στο twitter ότι η υδροξυχλωροκίνη είναι «100% αποτελεσματική».
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι δίαυλοι από τους οποίους κατεξοχήν άντλησαν την ισχύ τους οι ανά τον κόσμο λαϊκιστικές δυνάμεις, σήμερα τους αποκλείουν για το κοινό καλό. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πρόκειται για λογοκρισία, αλλά από εκεί ξεκινά μία άλλη συζήτηση.
Το μείζον ζήτημα είναι ότι εν μέσω μιας παγκόσμιας απειλής, μπαίνει φρένο και μάλιστα με δραστικό τρόπο, στις φωνές της εξαλλότητας. Και αυτό κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν είναι καλό.