∆εκαοκτώ µήνες µετά µόνο οκτώ κατοικίες έχουν επισκευαστεί ατο Μάτι. Πολύµηνες καθυστερήσεις, τόσο στην έκδοση των σχετικών αδειών όσο και στη χορήγηση των δόσεων προς τους πυρόπληκτους, παρά το γεγονός ότι στην ΤτΕ παραµένουν αναξιοποίητα 31.000.000 ευρώ. Οργή των κατοίκων και συγκέντρωση διαµαρτυρίας σήµερα στη Λεωφόρο Μαραθώνος.
Του Νίκου Σιδέρη
Φρούδες αποδείχτηκαν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στους κατοίκους που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ενάμιση χρόνο μετά, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι από το σύνολο των ιδιοκτησιών που επρόκειτο να επισκευαστούν μόλις οι οκτώ έχουν ολοκληρωθεί. Την ίδια παρατηρούνται πολύμηνες καθυστερήσεις τόσο στην έκδοση των σχετικών αδειών όσo και στη χορήγηση των δόσεων προς τους πυρόπληκτους, παρά το γεγονός ότι στη Τράπεζα της Ελλάδος παραμένουν αναξιοποίητα 31 εκατομμύρια ευρώ που είχαν συγκεντρωθεί ως βοήθεια για τους πυρόπληκτους. Κάτοικοι και φορείς βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση και σήμερα Κυριακή έχουν προγραμματίσει διαμαρτυρία στην περιοχή.
Hταν αρχές Σεπτεμβρίου του 2018 όταν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε το Μάτι. Λίγες εβδομάδες πριν η περιοχή είχε βιώσει μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες όλων των εποχών, όπου 108 άτομα έχασαν τη ζωή τους, περιουσίες καταστράφηκαν και χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη εν μια νυκτί. Κατά την επίσκεψή του ο Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τους κατοίκους διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνησή του θα έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να αποκατασταθούν οι καταστροφές.
«Το μεγάλο στοίχημα είναι σε έναν χρόνο από τη φωτιά, το επόμενο καλοκαίρι, η περιοχή όχι μόνο να έχει αποκατασταθεί αλλά να έχει γίνει ένα πρότυπο οικισμού», είχε αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε πως θα επισκέπτεται κάθε μήνα την περιοχή προκειμένου να επιβλέπει την πρόοδο των εργασιών.
«Θα έρχομαι κάθε μήνα εδώ να τα συζητάμε, χωρίς κάμερες και τηλεοπτικά συνεργεία για να βλέπω πώς προχωράνε βήμα-βήμα αυτές οι δεσμεύσεις», είχε σημειώσει.
Ενάμιση χρόνο μετά οι υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα έχουν μείνει στα χαρτιά. Η αποκατάσταση των ζημιών όχι μόνο έχει προχωρήσει με αργούς ρυθμούς αλλά το μεγαλύτερο μέρος παραμένει ακόμη ανεκπλήρωτο, με αποτέλεσμα κάτοικοι της περιοχής να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Ηδη σήμερα, Κυριακή 8 Μαρτίου, κάτοικοι της περιοχής αναμένεται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση επί της λεωφόρου Μαραθώνος διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Η πρωτοβουλία για την κινητοποίηση ανήκει στον «Οικοδομικό Συνεταιρισμό οικιστών Γεροτσακουλίου Ο Προβάλινθος», μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσής του στις 23 Φεβρουαρίου. Σε αυτήν θα συμμετέχουν επιτροπές, σύλλογοι, ομάδες πυρόπληκτων, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι από τις πληγείσες περιοχές.
Οι κάτοικοι βγαίνουν για ακόμη μία φορά στους δρόμους προκειμένου να διεκδικήσουν αυτά που τους είχαν υποσχεθεί. Σαν να μην έφτανε η πολύνεκρη τραγωδία που χτύπησε την περιοχή το βράδυ της 23ης Ιουλίου του 2018.
«23 Ιουλίου 2018, ώρα μηδέν… 19 μήνες και 14 ημέρες μετά το μηδέν παραμένει! Η υπομονή εξαντλείται, η απόγνωση θεριεύει! Σας καλούμε όλους να ενώσουμε τη φωνή μας για την άμεση αποκατάσταση των πληγών που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά», αναγράφει στο κάλεσμά του για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ο «Οικοδομικός Συνεταιρισμός οικιστών Γεροτσακουλίου Ο Προβάλινθος».
Τα στοιχεία της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων για το Μάτι (ΣΕΚΜΑ) είναι χαρακτηριστικά για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες αποκατάστασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής μόλις οκτώ ιδιοκτησίες έχουν επισκευαστεί, οι οποίες μάλιστα είχαν χαρακτηριστεί ως «κίτρινες» από τα συνεργεία του υπουργείου Περιβάλλοντος που είχαν πραγματοποιήσει αυτοψία στην περιοχή. Πρόκειται για μόλις οκτώ ιδιοκτησίες από 128 που επρόκειτο να ολοκληρωθούν με βάση τα αιτήματα για στεγαστική συνδρομή πού είχαν κατατεθεί. Κάτι που αντιστοιχεί μόλις στο 6,3% των επισκευασμένων ιδιοκτησιών.
Ακόμη πιο τραγικά είναι τα στοιχεία σε ό,τι αφορά τον χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για τη χορήγηση της βεβαίωσης στεγαστικής συνδρομής από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πιο αναλυτικά, από τις 128 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μόλις οι 64 έχουν λάβει τη σχετική βεβαίωση. Κάτι που αντιστοιχεί στο 50% των αιτημάτων, με μέσο χρόνος αναμονής τους 3,9 μήνες.
Για τις αιτήσεις που εκκρεμούν ο χρόνος αναμονής είναι ακόμη μεγαλύτερος και φτάνει τους 7,5 μήνες. Δύο φορές δηλαδή περισσότερο από ό,τι για τις βεβαιώσεις που έχουν ήδη χορηγηθεί.
Καθυστερήσεις και στις δόσεις
Μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφονται όμως και στη χορήγηση των δόσεων στεγαστικής συνδρομής. Μπορεί οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ να διαβεβαίωναν ότι θα κάνουν καλύτερο δυνατό για τους πυρόπληκτους, ωστόσο η πραγματικότητα αποδεικνύεται διαφορετική. Συγκεκριμένα, από τους 64 ιδιοκτήτες που έλαβαν τη βεβαίωση στεγαστικής συνδρομής οι 11 δεν έχουν λάβει ακόμη καμία δόση. Από τους υπόλοιπους οι 25 έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση, ενώ αυτοί που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις που δικαιούνται είναι μόλις δύο. Εάν δε αναγάγει κανείς στο σύνολο των αιτούντων στεγαστικής συνδρομής αυτούς που έλαβαν την πρώτη δόση το ποσοστό τους δεν ξεπερνά το 19,5%.
Στα αζήτητα κονδύλια 31 εκατ. ευρώ
Την ίδια ώρα, «παγωμένα» παραμένουν περί τα 31 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να διατεθούν στις ανάγκες αποκατάστασης των πυρόπληκτων της περιοχής. Αρχικά είχαν συγκεντρωθεί περί τα 37,8 εκατομμύρια ευρώ, Χρήματα τα οποία συγκεντρώθηκαν από φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου, καθώς και τις πρεσβείες της Σερβίας και της Αλβανίας.
Σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο Νίκος Βούτσης στη Βουλή τον Αύγουστο του 2018, μόνο η Βουλή και η Τράπεζα της Ελλάδος είχαν καταβάλλει περί τα 15 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των χρημάτων, αρχικά εκταμιεύτηκαν τα 6,8 εκατ. για κάποιες επείγουσες εργασίες που είχαν πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την καταστροφή. Οι εργασίες αφορούσαν μεταξύ άλλων στη φροντίδα των εγκαυματιών, τον θρυμματισμό των καμένων κορμών, τη συλλογή αμιάντου κ.λπ. Εκτοτε από τα υπόλοιπα χρήματα δεν έχει εκταμιευτεί κάποιο ποσό με αποτέλεσμα να μένουν αναξιοποίητα. Το γεγονός της μη αξιοποίησης των χρημάτων αυτών είχε αναδείξει και τον Σεπτέμβριο του 2019 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου για το Μάτι στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
«Από τα 38 εκατ. ευρώ του Ειδικού Λογαριασμού για την ανακούφιση των πυρόπληκτων που τηρείται από τον Ιούλιο του 2018 στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα 31 εκατ. ευρώ δεν έχουν αξιοποιηθεί», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.
Γραφειοκρατία και µεγάλος χρόνος αναµονής
Οι λόγοι για τις καθυστερήσεις ποικίλουν. Κυρίως όμως έχουν να κάνουν με την κακή λειτουργία των αρμοδίων υπηρεσιών όσο και για το γεγονός ότι στην περιοχή δεν έχει δημιουργηθεί Κτηματολόγιο με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα με το δασαρχείο. Ειδικότερα, από τις 64 αιτήσεις που εκκρεμούν, οι 34 αναμένουν ακόμη να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αυτοψίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε κάποιους άλλους η αυτοψία έχει ήδη πραγματοποιηθεί αλλά για κάποιον λόγο οι καθυστερήσεις παραμένουν. Σε ό,τι αφορά τις ιδιοκτησίες που έχουν προβλήματα με το δασαρχείο λόγω της έλλειψης επικυρωμένων δασικών χαρτών ανέρχονται σε 20, ποσοστό δηλαδή 15,6%, ενώ για τις υπόλοιπες δέκα αιτήσεις καταγράφονται διάφορες ελλείψεις.
Ο Γολγοθάς, ωστόσο, των πυρόπληκτων δεν σταματά εδώ. Προβλήματα καταγράφονται και σε όσους έχουν λάβει τη βεβαίωση στεγαστικής συνδρομής και στη συνέχεια πρέπει να εξασφαλίσουν την απαραίτητη άδεια εργασιών. Πιο αναλυτικά, από τις 64 ιδιοκτησίες μόλις οι 34 έχουν λάβει τη σχετική άδεια, ποσοστό, που ανέρχεται σε 53%.
Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές (82%) αφορά κίτρινα κτίρια (επισκευές) και μόλις το 18% κόκκινα (ανακατασκευές). Σε ό,τι αφορά το σύνολο όσων έχουν υποβάλλει αίτηση για Στεγαστική Συνδρομή οι 34 χορηγηθείσες άδειες συνιστούν το 26,6%.
Διαβάστε επίσης:
Αποστολή στον Έβρο: Θωρακίζουν τα σύνορα µε 400 νέους φύλακες!
Folli-Follie: Η τελματωμένη έρευνα και η ανακρίτρια
Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» στο ρεπορτάζ που κυκλοφορεί