Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

Το φρένο της ΕΕ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας και Σκοπίων – Το παρασκήνιο

Από την Αλεξάνδρα Χριστίνα Ιωάννου

Οι Ευρωπαίοι με πρωτοστάτη τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, είπαν όχι στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Σκόπια.

Το αποτέλεσμα; Το ρεπορτάζ θέλει τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, να απειλεί με παραίτηση (και πλέον υπάρχουν συνταρακτικ’ες εξελίξεις) και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, να προβαίνει σε εκκλήσεις προκειμένου να μην το πράξει και να συνεχίσει τις προσπάθειες… Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, έκανε διάγγελμα στον λαό της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών μέσα στο Σαββατοκύριακο. Όσον αναφορά την Αλβανία, φαίνεται πως ήδη έχει λάβει πρόσκληση ο πρόεδρος του DUI (το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα), ο Αλί Αχμέτι, που και καλείται επίσης στη συνάντηση την Κυριακή…

Το διάγγελμα το προέδρου των Σκοπίων ήταν ιδιαίτερα έντονο και ανέφερε πως οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν συμβαδίζουν με τις προσδοκίες τους και με τις προηγούμενες ανακοινώσεις της Ένωσης. Μάλιστα, μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως «η ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης είναι το δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων και κανείς δεν μπορεί να την απομακρύνει από αυτές. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε το δικαίωμα να είμαστε μέρος ενός κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού».

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, από την άλλη, ανέφερε πως η χώρα του έχει πολλούς και ειλικρινείς φίλους, δεν έχει εχθρούς στην Ευρώπη και δεν υπάρχει τίποτα αμφισβητήσιμο αναφορικά με τα εθνικά τους συμφέροντα.
«Είναι πλέον σημαντικό να επαναβεβαιώσουμε τις θέσεις μας σχετικά με τις ευρωατλαντικές ενοποιήσεις που δεν έχουν βιώσιμη εναλλακτική λύση. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα γίνει σύντομα και η ένταξη στην ΕΕ, το γνωρίζουμε εδώ και καιρό, δεν είναι καθήκον μόνο μιας κυβέρνησης, ενός κοινοβουλίου ή ενός προέδρου. Είμαι πεπεισμένος ότι εάν θέλουμε το καλό της χώρας μας, η μόνη σωστή προσέγγιση, δεδομένης της νέας κατάστασης, είναι η ακόμα πιο αποφασιστική μεταμόρφωση της κοινωνίας μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter έγραψε: «Η ΕΕ το λιγότερο που μας οφείλει είναι να είναι ξεκάθαρη απέναντί μας. Εάν δεν υπάρχει πια συναίνεση σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, εάν η υπόσχεση της Θεσσαλονίκης το 2003 δεν ισχύει, οι πολίτες μας αξίζουν να το γνωρίζουν».

Αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα από το «όχι» της ΕΕ στα Σκόπια εκτίμησε ο Βενιζέλος

Από την πλευρά τους οι Γιούνκερ και Τουσκ χαρακτήρισαν «ιστορικό λάθος» το βέτο και τόνισαν πως η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει τον σεβασμό που της πρέπει αν δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της. Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως «μια συντριπτική πλειονότητα χωρών μελών υποστηρίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων». Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάλογη ερώτηση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής δήλωσε πως δεν έχει επικοινωνήσει με τον Ζάεφ και προσέθεσε πως δεν θα θέσει – έστω και εάν είναι προβληματική- τη Συμφωνία των Πρεσπών εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας αλλά πως θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο και να λυθούν σοβαρές εκκρεμότητες όπως τα εμπορικά σήματα.

Σαν σήμερα το 1990 – Η παραίτηση Σαμαρά για τα Σκόπια

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ