Περίπου δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Κρεμλίνο.
Ο κ. Τσίπρας έφτασε το Κρεμλίνο λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι, όπου ο Ρώσος πρόεδρος τον υποδέχτηκε με μια θερμή χειραψία, και οι δυο τους έκαναν κάποιες σύντομες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 4, και αμέσως μετά, οι δύο αντιπροσωπείες παρακάθησαν σε γεύμα, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τη ρωσική και την ελληνική πολιτική αντιπροσωπεία, παρακάθονται και ο επικεφαλής της Gazprom, κ. Μίλερ, ο πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων, κ. Γιακούνιν και ο υπουργός οικονομικών της Ρωσίας, κ. Σιλουάνοφ.
Στη συνέχεια οι κ.κ. Τσίπρας και Πούτιν θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ενώ αναμένεται να υπογραφούν και τρεις συμφωνίες μεταξύ των δύο ηγετών:
-Ένα κείμενο δράσης και συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας για το 2015, όπου θα περιγράφεται το πλαίσιο οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών,
-Κοινή διακήρυξη των δύο χωρών για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,
-Ανακήρυξη του 2016 ως έτος Ελλάδας – Ρωσίας, με διάφορες πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες.
Νωρίτερα, στις σύντομες δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες πριν τη συνάντησή τους, ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη «να δούμε τι θα κάνουμε να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά», επισημαίνοντας ότι η Ρωσία ήταν ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, αλλά πέρυσι υπήρξε μείωση 40% των εμπορικών συναλλαγών, και αφήνοντας να εννοηθεί πόσο μεγάλη ζημιά έκανε το ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Μόσχα.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν για τη θερμή υποδοχή, και εξέφρασε τη συγκίνησή του που κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.
«Σκοπός της παρουσίας μου είναι να φροντίσουμε από κοινού να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά προς όφελος και της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στη συνέχεια έκανε λόγο για βαθιές και διαχρονικές ρίζες στις σχέσεις των δύο λαών εξαιτίας των κοινών αγώνων και της κοινής θρησκευτικής παράδοσης.
«Αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία», συμπλήρωσε ο Έλληνα πρωθυπουργός.