Εννέα δραματικές ώρες χρειάστηκαν για να… μην καταλήξει τελικά σε καμία απόφαση το Eurogroup για την Ελλάδα.
Στις 12 μμ ώρα Ελλάδας θα επαναληφθούν οι εργασίες του Συμβουλίου της Ευρωζώνης οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, διεκόπησαν με επεισοδιακό τρόπο λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία της διακοπής ήταν η ένταση που επικράτησε κάποια στιγμή ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός διέκοψε τον Μάριο Ντράγκι την στιγμή που αναφερόταν στο ελληνικό πρόβλημα λέγοντας του “Μην με περνάς για ανόητο”.
Θέλοντας εμφανώς να αποκλιμακώσει την ένταση ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοίνωσε την ίδια στιγμή ότι η συνεδρίαση θα διακοπεί και θα συνεχιστεί σήμερα στις 12 μμ ώρα Ελλάδας.
Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι η συζήτηση γενικώς ήταν έντονη και ότι υπήρξαν μερικές χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες δεν έδειξαν καμία διάθεση διαβούλευσης με την ελληνική πλευρά.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι εκτός από την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα τακτική Σύνοδο του Eurogroup, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.
Ως τότε θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από την Βουλή των Ελλήνων νομοθετικές πράξεις σχετικές με το συνταξιοδοτικό σύστημα και τον ΦΠΑ στην Ελλάδα.
Ήταν πραγματικά μια συνεδρίαση που είχε απ’ όλα. Και το θρίλερ παίχτηκε και εντός και έκτος της αίθουσας.
Αρχικά, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση όταν η γερμανική εφημερίδα FAS δημοσίευσε έγγραφο το οποίο αποκάλυπτε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρότεινε δυο λύσεις ή 5ετες Grexit ή πώληση κρατικής περιουσίας ύψους 50 δις για να αποπληρωθούν τα χρέη μας.
Ο σάλος που ακολούθησε ήταν φυσικά μεγάλος και η ελληνική κυβέρνηση μέσω κυβερνητικών πηγών διέψευδε ότι παρουσιάστηκε τέτοιο έγγραφο στο Eurogroup.
Η αλήθεια ήταν κάπου στη μέση τελικά. Το έγγραφο υπάρχει και εστάλη από τον γραμματέα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε όλες τις χώρες – δορυφόρους της Γερμανίας!
Όπως μετέδωσαν αργότερα πολλά ξένα ΜΜΕ, το έγγραφο είδε και ο Νταισελμπλουμ αλλά ποτέ δεν έπεσε στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup.
Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν μάλιστα ότι: Δεν μπορεί μια χώρα να ζητήσει έξοδο μιας άλλης από το ευρώ και αυτό να γίνει.