Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan, δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του την Παρασκευή σχετικά με το σχεδιασμό για σύνοδο κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν.
“Κάνουμε συζητήσεις για αυτό το ζήτημα”, δήλωσε ο Sullivan σε διαδικτυακό σεμινάριο σύμφωνα με το Reuters. “Μάλιστα, μίλησα με τον (Ρώσο) ομόλογό μου σήμερα το πρωί, σε μια προσπάθεια να κάνουμε σχέδια για μια σύνοδο κορυφής αυτό το καλοκαίρι”.
Ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, στη διάρκεια σημερινής τηλεφωνικής συνομιλίας πρότεινε στον Βλαντίμιρ Πούτιν τη Βιέννη ως τόπο πραγματοποίησης της Συνάντησης Κορυφής.
Σε περίπτωση που η Βιέννη φιλοξενήσει την ενδεχόμενη Συνάντηση Κορυφής θα είναι ακριβώς εξήντα χρόνια από την πρώτη στην ιστορία αμερικανοσοβιετική Συνάντηση Κορυφής, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στην αυστριακή πρωτεύουσα στις 3 και 4 Ιουνίου του 1961, ανάμεσα στον τότε Αμερικανού πρόεδρο Τζον Κένεντι και τον τότε αρχηγό του κόμματος και του κράτους της ΕΣΣΔ, Νικίτα Χρουστσόφ.
Επρόκειτο για την πρώτη και τελευταία προσωπική συνάντηση των δύο ισχυρότερων την εποχή εκείνη πολιτικών του κόσμου, καθώς ο μεν Τζον Κένεντι δολοφονήθηκε σχεδόν δυόμισι χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 1963, ο δε Νικίτα Χρουστσόφ καθαιρέθηκε από τα αξιώματά του τη χρονιά που ακολούθησε.
Στη Βιέννη δόθηκε τότε η πρεμιέρα των διμερών συναντήσεων κορυφής, μεσούντος μάλιστα του Ψυχρού Πολέμου, καθώς στο μεταξύ, οι άλλες δύο σύμμαχοι-νικήτριες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Γαλλία και Βρετανία, από πλευράς ρεαλιστικής πολιτικής δεν έπαιζαν πλέον σημαντικό ρόλο.
Τον ρόλο αυτό είχαν διεκδικήσει και αποσπάσει ως ηγέτιδες των δύο στρατοπέδων Ανατολής-Δύσης, του Συμφώνου της Βαρσοβίας από τη μια και του ΝΑΤΟ από την άλλη, η ΕΣΣΔ και οι ΗΠΑ, αντίστοιχα.
Η Βιέννη, η οποία είχε προτιμηθεί τότε εξαιτίας του καθεστώτος της διαρκούς ουδετερότητας της Αυστρίας — το οποίο διαφυλάττουν μέχρι σήμερα ως κόρη οφθαλμού οι πολίτες της — καθιερώθηκε στα επόμενα χρόνια ως τόπος διεθνών συναντήσεων, και αυτό, πέρα από τη δεύτερη Συνάντηση Κορυφής των δύο υπερδυνάμεων με τους προέδρους Τζίμι Κάρτερ και Λεονίντ Μπρέζνιεφ, τον Ιούλιο του 1979.