Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Το “κενό” που άφησε η φυγή του προέδρου επέσπευσε την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν

Η φυγή του προέδρου του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι από τη χώρα, τις15 Αυγούστου, επέσπευσε την ολοκληρωτική νίκη των Ταλιμπάν και ανέτρεψε τη συμφωνία που διαπραγματεύονταν οι ΗΠΑ για μια “βελούδινη” μετάβαση και ένα είδος μοιράσματος της εξουσίας, υποστηρίζει ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν.

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την κατάρρευση της φιλοδυτικής κυβέρνησης, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ είπε στην εφημερίδα Financial Times ότι στις 14 Αυγούστου συμφώνησε με τους Ταλιμπάν να δώσουν περιθώριο δύο εβδομάδων πριν καταλάβουν την Καμπουλ. “Στο τέλος, είχαμε μια συμφωνία με τους Ταλιμπάν, να μην μπουν στην Καμπούλ”, υποστήριξε.

Με βάση αυτό το σχέδιο, ο πρόεδρος Γάνι θα παρέμενε στην εξουσία μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών στην Ντόχα του Κατάρ για τη μελλοντική κυβέρνηση. Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν θα περίμεναν έξω από την πρωτεύουσα.

“Υπό αυτό το πλαίσιο, με τον πρόεδρο Γάνι στο Αφγανιστάν, στη θέση του, πιστεύω ότι υπήρχε ελπίδα να δούμε μια συμβιβαστική λύση μέσω διαπραγματεύσεων” για μια μετάβαση προς μια νέα κυβέρνηση, “ιδανικά χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική του αφγανικού λαού”, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

Στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι μίλησε με τον Γάνι στις 14 Αυγούστου και του έδωσε καμία ένδειξη ότι σκόπευε να εγκαταλείψει τη χώρα του. Την επομένη, 15 Αυγούστου, ο Ασράφ Γάνι έφυγε αιφνιδιαστικά στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τους Χαλιλζάντ και Πράις, το “κενό” που άφησε η φυγή του προέδρου επέσπευσε την κατάληψη της Καμπούλ από τους αντάρτες.

Σε μια συνάντηση που είχαν την ίδια ημέρα στην Ντόχα ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Κένεθ Μακένζι, με υψηλόβαθμο στελέχη των Ταλιμπάν, οι τελευταίο ρώτησαν αν οι Αμερικανοί στρατιώτες ήταν έτοιμοι “να αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειας στην Καμπούλ”, είπε ο Χαλιλζάντ. “Και μετά, ξέρετε τι συνέβη, δεν θα αναλαμβάναμε αυτήν την ευθύνη”, κατέληξε

Διαβάστε ακόμη

Ασράφ Γκάνι : «Συγγνώμη που έφυγα από το Αφγανιστάν, ήταν η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου»

Κύπρος: Δεν υπάρχει αίτημα ασύλου από τον Αφγανό Πρόεδρο Ασράφ Γκανί

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ