Το κέρδος σε μακροβιότητα και καλή ποιότητα ζωής που κατέκτησε η ανθρωπότητα την τελευταία 15ετια απειλεί να διαγράψει με μία μονοκονδυλιά η πανδημία του κορωνοϊού σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του παγκόσμιου οργανισμού υγείας δρ Tedros.
Της Αλεξίας Σβώλου
Συγκεκριμένα από το 2000 έως το 2016 οι πολίτες του αναπτυσσόμενου κόσμου κέρδισαν 21% μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης – κατ’ εκτίμηση 11 επιπλέον χρόνια ζωής – ενώ οι πολίτες των ανεπτυγμένων κρατών κέρδισαν αύξηση 4% στο προσδόκιμου επιβίωσης το οποίο εκτιμάται σε τρία επιπλέον χρόνια ζωής.
Ωστόσο αυτό το άλμα σε προσδόκιμου επιβίωσης και σε ποιοτική διαβίωση για την ανθρωπότητα απειλείται από τον κορονοϊό σύμφωνα με ανακοίνωση του παγκόσμιου οργανισμού υγείας και ο διευθυντής του ΠΟΥ δρ Tedros επισημαίνει ότι για να μην χαθεί το συσσωρευτικό κέρδος της προόδου της ιατρικήςΚαι της τεχνολογίας θα πρέπει όλα τα κράτη να επενδύσουν σε ισχυρά συστήματα υγείας και να χτίσουνε μία γερή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Το μήνυμα του έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία για την χώρα μας την οποία η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποψιλώθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες έγινε έρμαιο πολιτικών αλλαγών και έμεινε να υπάρχει μόνο κατ’ ευφημισμόν.
Άλλωστε στις ανακοινώσεις για την πορεία της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας των έξι αρκετές φορές ο υπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμανης έχει τονίσει ότι υγειονομική αυτή η κρίση δείχνει την σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Όπως λοιπόν και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έτσι και το ελληνικό υπουργείο υγείας κρίνουν ότι πανδημίες σαν κι αυτή που αντιμετωπίζουμε μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό μάθημα για να χτίσουμε την καλύτερη υγεία του μέλλοντος.
Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό