Τη Δευτέρα, η Λαϊκή Συνέλευση, ήτοι το κοινοβούλιο της Συρίας, κάλεσε την Τουρκία να επιστρέψει την επαρχία Χατάι, την οποίο “έκλεψε” αλά Κριμαία, το 1938 και δήλωσε ότι “η Τουρκία συνέχισε τις επιθέσεις της στη Συρία και διέπραξε βίαιες σφαγές εναντίον Σύριων τα τελευταία 11 χρόνια”.
Το κοινοβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση, όπως είχε κάνει και πέρσι, με αφορμή την ημέρα μνήμης για την 83η επέτειο (29 Νοεμβρίου 1939) από την προσάρτηση της επαρχίας της Αλεξανδρέττας από την Τουρκία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία από την αρχή εργάστηκε τότε για να εδραιώσει τις πολιτικές κατοχής και εκτουρκισμού στην περιοχή, παραβιάζοντας τους τότε νόμους της Κοινωνίας των Εθνών”.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι αυτές ακριβώς οι τουρκικές πολιτικές εφαρμόζονται ξανά τα τελευταία 11 χρόνια.
Στη δήλωση επισημαίνεται ότι η Τουρκία έχει διαπράξει βάναυσες σφαγές εναντίον Σύριων, παρείχε υποστήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες, έκλεψε συριακούς πόρους και βομβάρδισε αμάχους. Επίσης, έχει επανειλημμένα διακόψει το νερό στην πόλη Χασάκα, στερώντας το πόσιμο νερό από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Η δήλωση ανέφερε ότι οι τουρκικές πρακτικές συνιστούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Όλα αυτά, την ώρα που οι φωνές και οι προειδοποιήσεις για μία νέα επικείμενη εισβολή της Τουρκίας στη συριακή επικράτεια, ίσως να είναι θέμα ωρών.
Τι είχε γίνει στην Αλεξανδρέττα το 1938
Μετά την ήττα των Τούρκων στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Οθωμανική αυτοκρατορία τεμαχίστηκε και στη Γαλλία δόθηκε η “διακυβέρνηση με εντολή” της Συρίας. Η Τουρκία υπό τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ αρνήθηκε να δεχτεί το Σαντζάκ της Αλεξανδρέττας ως μέρος της Εντολής και, σε ομιλία του στις 15 Μαρτίου 1923 στα Άδανα, ο Ατατούρκ υποστήριξε ότι ήταν “τουρκική πατρίδα για 40 αιώνες” και ότι “δεν μπορεί να είναι αιχμάλωτη στα χέρια του εχθρού”. Η τουρκική πολιτική αποσκοπούσε στην ενσωμάτωση του σαντζακίου της Αλεξανδρέττας όταν η γαλλική εντολή της Συρίας θα έληγε το 1935.
Οι ντόπιοι Τούρκοι ξεκίνησαν μεταρρυθμίσεις στο ύφος του Ατατούρκ, σχημάτισαν διάφορες οργανώσεις και θεσμούς για να προωθήσουν την ιδέα της ένωσης με την Τουρκία. Σε αντίδραση των αραβικών επιδιώξεων για πλήρη αραβοποίηση του Ισκεντερούν (στα αραβικά ο Μέγας Αλέξανδρος καλείται Ισκεντέρ), ο Κεμάλ επινόησε τον όρο Χατάι για την ευρύτερη περιοχή, παραπέμποντας στην εποχή των Χετταίων για να υποστηρίξει τα προηγούμενα λεγόμενά του, εγείροντας παράλληλα το “Θέμα του Χατάι”. Έπειτα από πίεση στις Μεγάλες Δυνάμεις και προετοιμασία ειδικού συντάγματος, το Νοέμβριο του 1937, το αυτόνομο κράτος του Χατάι, παίρνει σάρκα και οστά, παραμένοντας ωστόσο ενσωματωμένο στη Συρία.
Με αυτό ως ασπίδα, η Τουρκία στέλνει καραβιές δεκάδων χιλιάδων Τούρκων είτε ως “δυνάμεις ασφαλείας” το 1938, είτε ως μαϊμού-ψηφοφόρους, στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 29 Ιουνίου του 1939, στο οποίο “ο λαός” αποφάσισε την ενσωμάτωση της Αλεξανδρέττας, στο κράτος της Τουρκίας, κάτι που μέχρι σήμερα η Συρία αποκαλεί παρανομία και αρνείται να αναγνωρίσει, σύμφωνα με τα όσα γράφει και ο Βρετανός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ στο βιβλίο του σχετικά με το θέμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΗΠΑ: «Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα προχωρήσουν σε χερσαία απόβαση στη Συρία»
Συρία: Οι Κούρδοι κατηγορούν την Τουρκία ότι βομβάρδισε τον καταυλισμό αλ Χολ