Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Το κόλπο χρεοκοπημένων εταιριών που βγάζουν ακόμη χρήματα!

Απίστευτο και όμως… ελληνικό. Εταιρίες που έκλεισαν, μεγάλοι κολοσσοί στο εμπόριο, ακόμη βγάζουν χρήματα με… κόλπα και τρικ, εις βάρος πάντα και των εργαζομένων!

Διαβάστε τι κάνουν…

Το κόλπο γκρόσο των εταιρειών με την μεγάλη ιστορία στην ελληνική αγορά είναι απλό. Προσπαθούν να μπουν ή μπαίνουν στο άρθρο 99 και στη συνέχεια εξακολουθούν να λειτουργούν στήνοντας νέες εταιρείες στις οποίες εμπορεύονται το στοκ των προηγούμενων εταιρειών βγάζοντας ζεστό χρήμα.

Ωστόσο κρατούν ‘όμηρους” δεκάδες εργαζόμενους τους οποίους ούτε απολύουν για να τους αποζημιώσουν (άρα οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να πάρουν ούτε επίδομα ανεργίας για να μπορέσουν να επιβιώσουν), ούτε και τους πληρώνουν τα δεδουλευμένα τους.

«Εργαζόμενοι στη ζώνη του λυκόφωτος»

Όπως δήλωσε o βουλευτής Ευβοίας ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος “η σκληρή κρίση που μαστίζει τη χώρα εκτός από όλα τα άλλα φαίνεται οτι έχει προκαλέσει μεγάλο κυνισμό σε ένα μέρος εργοδοτών. Στο νομό μου στην Εύβοια, ζούμε μια καινούργια περίοδο αποβιομηχάνισης, μόνο που αυτή δεν προκαλεί πάντα ανέργους. Προκαλεί και κάποιους χιλιάδες εργαζόμενους που δεν είναι ούτε άνεργοι, ούτε εργαζόμενοι, δεν έχουν ούτε επίδομα ανεργίας, ούτε ασφαλιστική κάλυψη, ούτε μισθό γιατί δε δουλεύουν αλλά οι εταιρείες τους δεν έκλεισαν.

Μιλάμε για εργαζόμενους στη ζώνη του λυκόφωτος. Αυτό το αντιμετώπισε ο Υπουργος Εργασίας κύριος Βρούτσης στη σύσκεψη με τα σωματεία που κάναμε στο γραφείο του και είμαι υποχρεωμένος να φέρω το θέμα στη Βουλή και να ζητήσω και από την πολιτεία να νομοθετήσει για την κάλυψη αυτού του κενού.

Πρέπει να διερευνήσουμε πόσο σύννομο είναι, ένας πρώην βιομήχανος να πουλάει το στοκ του από άλλη εταιρεία ενώ στους εργαζόμενους χρωστάει πολλά χρήματα. Πρέπει να διερευνήσουμε αν είναι νόμιμο ένας βιομήχανος να έχει  2 βιομηχανίες που η μία χρωστάει στην άλλη και να βγάζει τη μια εκτός λειτουργίας ενώ η άλλη ζει από τα ψεύτικα κέρδη.

Η κοινωνία μέσα στη φτώχεια που ζει απαιτεί δικαιοσύνη και εμείς οι πολιτικοί αυτό τουλάχιστον πρέπει να το προσφέρουμε”.

neoset-arthro-99-29-12-20121356878001-625x440

Η υπόθεση της ΝΕΟΣΕΤ

Η εταιρεία ήταν κερδοφόρα επί δεκαετίες. Το 2009 εμφάνισε έναν ουδέτερο ισολογισμό ενώ τα έτη 2010, 2011 και 2012 είχε ελλειμματικούς ισολογισμούς.

Οι 130 εργαζόμενοι του εργοστασίου της Χαλκίδος είναι απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο του 2012 και από τις 27/2/2013 έως σήμερα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Σήμερα η εταιρεία χρωστάει μισθούς και αποζημιώσεις στους εργαζομένους περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Και ενώ πουλάει τα προϊόντα της δε δίνει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους αλλά ούτε και τους απολύει για να τους αποζημιώσει.

Από τον Ιανουάριο του 2012 λειτουργεί μορφή εξωχώριας εταιρείας στην Κύπρο με την επωνυμία Hazarezo ltd η οποία τον Μάϊο του 2013 γίνεται κύριος μέτοχος της εταιρείας Νew Line Furniture με διαχειρίστρια την γυναίκα που ήταν διευθύντρια προσωπικού στη ΝΕΟΣΕΤ. Αυτή η εταιρεία τώρα πουλάει το stock της ΝΕΟΣΕΤ.

Οπως δήλωσε o γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Βασιλικού της ΝΕΟΣΕΤ, Γιώργος Σφήκας “η εταιρεία μας έχει σε ομηρία από τον Φεβρουάριο του 2013 καθώς ούτε μας απολύει, ούτε μας δίνει τα δεδουλευμένα μας. Η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί και να πουλάει προϊόντα, εμπορευόμενη από διάφορους άλλους προμηθευτές από Κίνα, από Τουρκία και δεν ξέρω και εγώ από που αλλού. Η εταιρεία λοιπόν πουλάει προϊόντα με την επωνυμία ΝΕΟΣΕΤ τα οποία δεν είναι δικά μας”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η υπόθεση της ΣΕΛΜΑΝ

Το εργοστάσιο Βασιλικού από τους περίπου 750 εργαζόμενους που είχε το 2010 αριθμεί πλέον 77 άτομα με ενεργές συμβάσεις. Σε αυτούς που απέλυσε από το 2011 και μετά κατέβαλε μόνο μέρος της αποζημίωσης ενώ σε αυτούς που εξακολουθεί να απασχολεί οφείλει δεδουλευμένα καθώς και επιδόματα για τα οποία ο ποινικός κώδικας προβλέπει αυτόφωρο.

Η εταιρεία έχει μεταφέρει την μονάδα ανακύκλωσης πρώτης ύλης που λειτουργούσε στο εργοστάσιο του Βασιλικού και τη λειτουργεί παράνομα στον Ασπρόπυργο και το Βαθύ Αυλίδος.

Παρά το γεγονός ότι έχει λάβει άδεια ΒΙΟ.ΚΑ (βιολογικού καθαρισμού) για τα λύματα που δημιουργούνται κατά την επεξεργασία και την παραγωγή ξυλείας όπως υποχρεούται και προβλέπεται με το κείμενο νομοθετικό πλαίσιο της χώρας και της Ε.Ε σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, δεν ακολουθεί την προβλεπόμενη διαδικασία κατά παράβαση όλων των διατάξεων.

Η εταιρεία διατηρούσε στην κατοχή της ειδική σχετική άδεια διαχείρισης της λιμενικής εγκατάστασης στο Βασιλικό και παρά το γεγονός οτι έχει επισήμως παύσει τις εργασίες της από τις 8/2/2013, διατηρεί ακόμα παράνομα τη σχετική άδεια.

Οπως δήλωσε o πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Βασιλικού της Σελμαν, Αθανάσιος Δεμερούτης “η εταιρεία μας κρατά σε ομηρία. Ούτε μας διώχνει για να πάρουμε αποζημιώσεις και να δούμε τι θα κάνουμε, ούτε μας πληρώνει. Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν σταματήσει τα παιδιά τους από τα πανεπιστήμια που σπούδαζαν, υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν αρρωστήσει, μας έχουν εξευτελίσει”.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ