Είναι μια σπιθαμή γης καταμεσής στο πέλαγος, το νησάκι-κόσμημα των Μικρών Κυκλάδων, με αμμουδερές ακτές και σμαραγδένια νερά που θυμίζουν εξωτικούς προορισμούς του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.
Aποστολή στις Μικρές Κυκλάδες ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ο καθολικά ανοσοποιημένος… Παράδεισος των Μικρών Κυκλάδων παραδίδει μαθήματα τουριστικής ευθύνη
Πολλοί ταξιδιώτες το χαρακτηρίζουν «ελληνικές Μαλδίβες» ή «Σεϋχέλλες του Αιγαίου», μα, όπως κι αν το αποκαλέσουμε, το Κουφονήσι με τους 300 μόνιμους κατοίκους του διεκδικεί με υπερηφάνεια τον τίτλο του «πιο εμβολιασμένου νησιού της Ελλάδας», με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης άνω του 96% στους ντόπιους κατοίκους. Την ώρα που άλλα νησιά της πατρίδας μας εξακολουθούν να παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, κοντά στο 30-35%, οι Κουφονησιώτες επιδεικνύοντας ωριμότητα και έχοντας βαθιά συναίσθηση της ατομικής ευθύνης επέλεξαν να θωρακιστούν ώστε να υποδεχθούν με ασφάλεια τους τουρίστες, Έλληνες και ξένους.
Ασφάλεια
«Για εμάς ήταν κάτι απολύτως φυσιολογικό, έπρεπε να εμβολιαστούμε γιατί η τουριστική δραστηριότητα είναι η βασική -η μοναδική- πηγή του εισοδήματός μας. Ο κόσμος έρχεται εδώ για διακοπές και πρέπει να νιώθει ασφαλής», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού Μιχάλης Κωβαίος, ο οποίος μας διηγείται πώς βίωσαν τα lockdown οι Κουφονησιώτες.
Στην πρώτη μου ερώτηση «πώς πέρασαν οι 300 κάτοικοι τις αλλεπάλληλες καραντίνες», ο Μιχάλης Κωβαίος γελά και απαντά: «Μα δεν ήμασταν 300, ήμασταν πολύ περισσότεροι, γιατί πολλοί Αθηναίοι που έχουν σπίτια εδώ παρέτειναν τις διακοπές τους, με συνέπεια να τους πετύχουν στο νησί τα περιοριστικά μέτρα και να ξεχειμωνιάσουν εδώ. Έτσι λοιπόν το Κουφονήσι βρέθηκε για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, με περισσότερους από 450 κατοίκους κατά τους χειμερινούς μήνες. Σίγουρα εδώ τα πράγματα ήταν διαφορετικά. ∆εν χρειαζόταν να φοράμε μάσκα, βγαίναμε στην παραλία, κάναμε τη βόλτα μας κι αυτό που μας ζόρισε ήταν η έλλειψη δυνατότητας μετακίνησης από το νησί. Όσοι έπρεπε να πάμε στην Αθήνα για ιατρικές εξετάσεις, όταν γυρίζαμε πίσω στο νησί μας, χωρίς να μας το πει κανείς, χωρίς να μας το επιβάλει κανείς περιοριζόμασταν στο σπίτι μας και στην αυλή μας για μερικές μέρες, ώστε να προφυλάξουμε τους συγχωριανούς μας, δείχνοντας έμπρακτα την κοινωνική αλληλεγγύη μας», εξηγεί ο πρόεδρος των ξενοδόχων.
Μιλώντας για τους χειμερινούς μήνες, ο Μιχάλης Κωβαίος από το «Στέκι της Μαρίας», το δικό του «βασίλειο» στο δεύτερο λιμανάκι του νησιού, το Λουτρό, προσθέτει ότι στο Κουφονήσι δεν υπήρχε κανείς να σου πει να μαζευτείς σπίτι σου στις έξι το απόγευμα, ούτε να σου απαγορεύσει να βγεις να περπατήσεις στην παραλία ή στα ήρεμα σοκάκια της χώρας το βράδυ. Η καραντίνα ήταν πολύ πιο «ανθρώπινη» στο μικρό νησί, χωρίς τις απαγορεύσεις που βίωσαν οι κάτοικοι των αστικών κέντρων.
«Ελευθερία»
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Κουφονησίων Αντώνης Κωβαίος, το νησί εμβολιάστηκε σε πολύ υψηλό ποσοστό στην αρχική φάση του προγράμματος «Ελευθερία», μαζί με τα άλλα νησάκια που έχουν λιγότερους από 1.000 κατοίκους, και οι Κουφονησιώτες εμβολιάστηκαν με το mRNA εμβόλιο της Pfizer. Ελάχιστοι ήταν οι κάτοικοι που δεν εμβολιάστηκαν τότε και σχεδόν όλοι έκαναν το εμβόλιο αργότερα, μέχρι και τον Μάιο, προτού σηκωθεί η αυλαία της θερινής τουριστικής σεζόν. Περήφανος για το νησί του, ο Αντώνης Κωβαίος λέει: «Είμαστε μία σπιθαμή γης, αλλά τι γης!» κι αφήνει το βλέμμα του να πλανηθεί τριγύρω, αγκαλιάζοντας έτσι τις μοναδικές ομορφιές του τόπου του.
Στα θετικά της τουριστικής σεζόν του Κουφονησίου είναι πως όλοι οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι. «∆εν νοείται για μας κάποιος στον τουρισμό, στην εστίαση, να δουλεύει και να μην έχει εμβολιαστεί», λένε οι επαγγελματίες, ενώ και οι ίδιοι οι κάτοικοι -και πρωτίστως οι επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης- ζητούν πρώτοι από τους πελάτες όταν μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους ή όταν κάθονται στην ουρά να φορούν μάσκα, όπως κάνει η Γιωργούλα στον φούρνο της και ο Θοδωρής με την Αλήνα Γαβριήλ στον «Μύλο», το σημείο συνάντησης των επισκεπτών την ώρα της δύσης και τα βράδια για ένα ποτό. Οι οικοδεσπότες του «Μύλου» είναι ένα νεαρό ζευγάρι που πρόσφατα έγιναν γονείς, και η Αλήνα, μετά τη γέννηση της κόρης της, εμβολιάστηκε με mRNA εμβόλιο στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα σε όλες τις νεαρές μητέρες -σαν κι εκείνη- που θηλάζουν το μωρό τους και διστάζουν να εμβολιαστούν. Το μήνυμά της αποκτά άλλη βαρύτητα μετά τον πρόσφατο θάνατο από COVID λοίμωξη μιας 30χρονης μητέρας στο Θριάσιο Νοσοκομείο, που πριν από τρεις μήνες είχε γεννήσει το δεύτερο μωρό της και ήταν ανεμβολίαστη. Στο Κουφονήσι, ωστόσο, η Αλήνα με τη μικρή Αναστασία στην αγκαλιά δεν δίστασε καθόλου.
Όλοι εμβολιαστήκαμε, ακόμα κι εμείς που πρόσφατα αποκτήσαμε μωρό. Άκουσα τον γυναικολόγο μου κι εμβολιάστηκα για να είμαι ασφαλής.
Αλήνα Γαβριήλ, κάτοικος Κουφονησίου, μαμά μιας κόρης 15 μηνών
Συμβουλεύτηκε τον γιατρό της, εμβολιάστηκε και τώρα μου διηγείται με υπερηφάνεια την ιστορία του «Μύλου» που πριν από ενάμιση αιώνα τάιζε με το σιτάρι που άλεθαν οι μυλόπετρές του περισσότερες από 25 οικογένειες. Τα δύο αυτά «παιδιά» δεν έδωσαν βάση σε θεωρίες συνωμοσίας, δεν άφησαν την εγκυμοσύνη και τον τοκετό να τους βάλει «δεύτερες» σκέψεις στο μυαλό και υποδέχονται τους επισκέπτες με χαμόγελα πίσω από τις μάσκες, για να τους τρατάρουν δροσερά κοκτέιλ και να τους ξεναγήσουν με μεράκι στο εσωτερικό του «Μύλου», που έχει διαμορφωθεί σε ζωντανό μουσείο της ιστορίας του νησιού και παράλληλα αποτελεί ένα concept store, με έμφαση στο άλυτο μυστήριο με τα σπασμένα κυκλαδίτικα εδώλια της Κέρου, εκεί όπου πιθανότατα υπήρξε ο πρώτος τόπος λατρείας αρχαίων θεών 4.500 χρόνια πριν.
Στα πλεονεκτήματα του νησιού είναι και η ειδική ράμπα πρόσβασης στη θάλασσα για τα άτομα με αναπηρία, ώστε να μπορούν να κολυμπούν χωρίς βοήθεια. Μετά την περσινή τοποθέτηση της ειδικής ράμπας και καρέκλας θαλάσσης (Seatrac) στην κεντρική παραλία του νησιού, στον Γιαλό, δίπλα στο λιμάνι, και τα «επίσημα» εγκαίνιά της από τον παραολυμπιονίκη μας Αντώνη Τσαπατάκη, το Κουφονήσι έγινε ένα από τα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων που διαθέτουν τέτοιο εξοπλισμό για άτομα με αναπηρία, μαζί με την Αμοργό, την Πάτμο και την Ίο.
Στα τρία νησιά, το Κουφονήσι, την Ίο και την Πάτμο η ειδική ράμπα πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμεΑ τοποθετήθηκε από την «Ομάδα Αιγαίου», που εδώ και 27 χρόνια οργώνει το Αιγαίο Πέλαγος προκειμένου να προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών, αλλά και στους τουρίστες που επισκέπτονται αυτά τα «κοσμήματα» της νησιωτικής Ελλάδας. «Η ράμπα του Γιαλού βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στο νησί, είναι κομμάτι της ‘‘βιτρίνας’’ του, αυτήν βλέπει όπως το προσεγγίζει ο επισκέπτης», λέει περήφανος ο πρόεδρος Αντώνης Κωβαίος, ο οποίος με όρεξη, μεράκι και μαχητική διάθεση παλεύει να κάνει τον τόπο του καλύτερο. Αυτήν τη σπιθαμή γης πρέπει να είχε στο μυαλό του και ο μεγάλος μας ποιητής, ο Οδυσσέας Ελύτης, όταν έγραφε τον στίχο «αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας». Κουφονήσι
Καπετάν Πράσινος
Ανάμεσα στους εμβολιασμένους κατοίκους του νησιού και η θρυλική μορφή των Κουφονησίων, ο καπετάν Κώστας Πράσινος, αγέρωχος, ηλιοκαμένος, φορώντας μόνιμα στο κεφάλι του ένα κόκκινο μαντίλι. Ο καπετάν Πράσινος για δεκαετίες ολόκληρες υπήρξε το μοναδικό «ΕΚΑΒ» του Αιγαίου. Τα καΐκια του έχουν προσπεράσει αμέτρητες φορές τα δεμένα πλοία της γραμμής, λόγω του απαγορευτικού, μεταφέροντας ανθρώπους που είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο ή είχαν πέσει από οικοδομή μέσα από φουρτουνιασμένα κύματα στο πιο κοντινό νοσοκομείο. Σε όλα τα χρόνια της ζωής του, ο καπετάν Πράσινος ποτέ δεν αρνήθηκε να μεταφέρει διά θαλάσσης ασθενή, ποτέ δεν δείλιασε μπροστά στα αφρισμένα κύματα. Ακόμα και τώρα, παρά την ηλικία του, είναι κάθε μέρα στον ντόκο, να δένει τα σχοινιά των πλοίων, να τα νετάρει με τα ροζιασμένα χέρια του και να υποδέχεται πρώτος τους τουρίστες στον τόπο του, εκεί που ο ίδιος είναι πια ένας ζωντανός θρύλος…
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί