Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Το κυβερνητικό σχέδιο για τις εκκρεµείς συντάξεις

Αποτελεί όνειδος για τη χώρα μας και μάλιστα στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, την εποχή που ολόκληρος ο δυτικός κόσμος έχει ψηφιοποιηθεί, εμείς να προσπαθούμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν, τότε που η έκδοση σύνταξης απαιτούσε γερό πολιτικό μέσο. Γιατί; ∆ιότι από το καλοκαίρι του 2018 το σύστημα εγκαταλείφθηκε, έμπειροι υπάλληλοι έφυγαν, συγχωνεύσεις υπηρεσιών γίνονταν στο πόδι και έφερναν περισσότερα προβλήματα με αποτέλεσμα σήμερα να εκκρεμούν 300.000 συντάξεις να εκδοθούν, με τους ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους να είναι όμηροι αυτής της κατάστασης. Να δικαιώνει το συγχωρεμένο Χάρρυ Κλυνν που έλεγε ότι «είμαστε η μοναδική αφρικανική χώρα της…
Ευρώπης».

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ

Προώθηση

Η κυβέρνηση κληρονόμησε αυτό το πρόβλημα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμη δεν το είχε λύσει. Τώρα προσπαθεί με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, να επιχειρήσει να βάλει σε μια σειρά τα πράγματα. 

Πώς θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με το νομοσχέδιο με τον εξής τρόπο:

• Με εξάμηνες αποσπάσεις υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ από άλλους φορείς του ∆ημοσίου, ομάδες εργασίας με ποσοτικούς στόχους και «πριμ παραγωγικότητας» έως 7.200 ευρώ τον χρόνο, διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια αλλά και κάλεσμα σε έμπειρους, συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους για να υποστηρίξουν τις διαδικασίες απονομής με οχτάμηνες συμβάσεις έργου.

• Tη διεκπεραίωση των νέων αιτήσεων αναλαμβάνει σταδιακά η ηλεκτρονική πλατφόρμα ψηφιακής απονομής της σύνταξης «Άτλας».

• Την αντιμετώπιση του όγκου των παλαιών συντάξεων θα αναλάβουν ομάδες εργασίας από υπαλλήλους που θα αποσπαστούν στον ΕΦΚΑ ή θα επιστρέψουν στην υπηρεσία μετά τη συνταξιοδότηση.  

Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις φτάνουν τις 175.000, οι επικουρικές τις 125.000, ενώ υπάρχουν και περίπου 2.000 εφάπαξ βοηθήματα. Στην ουρά βρίσκονται ακόμα 160.000 που έπονται για το 2020. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο διοικητής του e- ΕΦΚΑ μπορεί να αποφασίζει την ανάθεση του έργου της υποστήριξης των διαδικασιών απονομής συντάξεων σε συνταξιούχους λόγω γήρατος, πρώην υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ και των ενταχθέντων σε αυτόν ασφαλιστικών φορέων και του ∆ημοσίου.

Γιατί σε αυτούς; ∆ιότι κατά τον χρόνο της ενεργού υπηρεσίας τους είχαν υπηρετήσει στα αντικείμενα της επεξεργασίας των αιτημάτων παράτασης αναπηρικών συντάξεων, απονομής και παράτασης του εξωϊδρυματικού επιδόματος, μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, απονομής προσωρινών συντάξεων όλων των κατηγοριών, της διαδικασίας ελέγχου στην ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης, της διαδικασίας ελέγχου των εισφορών, καθώς και της υποστήριξης της γραμματείας συντάξεων.

Συμβάσεις

Η ανάθεση του έργου γίνεται αποκλειστικά με συμβάσεις έργου, η διάρκεια των οποίων δεν δύναται να υπερβαίνει το διάστημα των οχτώ μηνών, άνευ δυνατότητας ανανέωσης. Ποιο είναι το πρόβλημα. Ότι πολλοί εξ αυτών ακόμα δεν έχουν λάβει τη σύνταξή τους, αφού μπλέκονται και οι ίδιοι στα γρανάζια αυτής της γραφειοκρατίας.

Από το 2000 και μετά η χώρα μας προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα των εκκρεμών, χιλιάδων συντάξεων. Όμως, τα μέτρα εν τέλει ήταν ημίμετρα. Από το 2002 και μετά έχουμε ψηφιακό σύστημα, αλλά για τα έτη ασφάλισης πριν από αυτά πρέπει να καταφεύγουμε στη χαρτούρα του… μεσαίωνα. Γι’ αυτό δεν λειτούργησε και το σύστημα της διαδοχικής σύνταξης.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας και εργατολόγος κ. Γιώργος Κουτρουμάνης που γνωρίζει πολύ καλά το ασφαλιστικό, σημειώνει μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ»: «Με αυτό που κάνει η κυβέρνηση θα δώσει λύσεις, αλλά θα είναι προσωρινές. Οσο κρατήσουν οι αποσπάσεις του προσωπικού. Μετά θα ξαναφορτωθεί το σύστημα.

Χρειάζεται νέο προσωπικό που θα εκπαιδευτεί και θα ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο. Η αποχώρηση των εμπείρων υπαλλήλων που δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Παρακολουθώ 30 χρόνια το ασφαλιστικό και βρισκόμαστε σε μία από τις χειρότερες περιόδου. Οι συγχωνεύσεις γίνονται χωρίς σχεδιασμό. Φεύγουν για παράδειγμα οι υπηρεσίες για μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους και πηγαίνουν στο ΤΣΑΥ. Χωρίς να υπάρχει διαδικασία για τη μετάβαση. Απλά κλείνουν, στην πράξη κλείνουν όχι τυπικά και για δύο μήνες δεν λειτουργεί τίποτα. Συγχωνεύονται τα ταμεία και λειτουργούν πάλι σαν ξεχωριστά και δυσκολεύουν τη μεταξύ τους επικοινωνία. Η συγχώνευση είναι μόνο κατ’ όνομα». 

Ρύθμιση

Γι’ όλα αυτά που λέει ο κ. Κουτρουμάνης, στην προσπάθεια η κυβέρνηση καλεί να λάβουν μέρος εξειδικευμένοι υπάλληλοι επιστημονικών επιμελητηρίων και συλλόγων δικηγόρων, ιατρών, φαρμακοποιών, μηχανικών για να βοηθήσουν στην έκδοση των συντάξεων συναδέλφων τους.

Επίσης, με ειδική ρύθμιση προβλέπεται και προμήθεια ηλεκτρονικών
υπολογιστών από τις επιχειρησιακές διοικητικές μονάδες του e-Ε.Φ.Κ.Α.
Ωραία όλα αυτά, αλλά το αποτέλεσμα μετράει και τους κρίνει όλους. Και εδώ θα είμαστε για να το δούμε.

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συντάξεις: Διπλό κέρδος για όσους συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2021

Καρχιμάκης: Δώστε τις 400.000 συντάξεις που εκκρεμούν μέχρι και 7 χρόνια

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ