Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Το κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ

Σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση για τη ΔΕΗ με τον αρμόδιο Υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, να εμφανίζεται ανήσυχος αλλά και αποφασισμένος να εφαρμόσει το σχέδιο διάσωσης της, την ώρα που ο κίνδυνος ενός μπλακουτ είναι ορατός, σύμφωνα με δικές του δηλώσεις.

Σε πρώτη φάση θα εκπονηθεί νέο business plan για τη μετάβαση της ΔΕΗ στη μετά λιγνίτη εποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Σούπερ απατεώνες με πισίνα χρωστάνε 65.000 ευρώ στη ΔΕΗ

Μάλιστα προβλέπεται και το κλείσιμο ορισμένων λιγνιτικών μονάδων με συνδυασμό προγράμματος εθελουσίας εξόδου εργαζομένων. Όπως εξηγούν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες τα αυξημένα ποσά που πληρώνει η ΔΕΗ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα – αποφάσεις ΕΕ– παλιές λιγνιτικές μονάδες στοιχίζουν ακριβά και δημιουργούν οικονομικές ζημιές στη ΔΕΗ.

Δεν προβλέπεται για τους καταναλωτές ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθούν αλλά θα ξεκινήσει σαφάρι για τους τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Η κατάσταση στη ΔΕΗ περιγράφεται ως τραγική και η κυβέρνηση καταλογίζει ευθύνες στην προηγούμενη και σειράς καταστροφικών για την επιχείρηση επιλογών.

Ενώ μειώθηκε το μερίδιό της στην αγορά από το 90% στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Στις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος, πουλούσε ρεύμα στους ανταγωνιστές της κάτω του κόστους με ζημιές που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της εταιρείας έχασε πάνω από το 80% της αξίας της σε τέσσερα χρόνια. Η ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων που επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσέλκυσε κανέναν αγοραστή.

Ο ορκωτός ελεγκτής, η Ernst & Young, στην ετήσια έκθεσή του πριν από λίγους μήνες αναφέρθηκε ευθέως για πρόβλημα βιωσιμότητας της επιχείρησης.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των χειρισμών, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ότι η επιχείρηση, από 90 εκατομμύρια κέρδη το 2014, έφτασε να έχει 900 εκατομμύρια ζημιές το 2018.

Τα μέτρα άμεσης στήριξης της επιχείρησης περιλαμβάνουν:

– Την κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ) που κόστισαν στη ΔΕΗ όπως είπε ο υπουργός 600 εκατομμύρια ευρώ καθώς η επιχείρηση υποχρεώθηκε να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους προς όφελος των ανταγωνιστών της.

– Διαπραγμάτευση με στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ αντί του στόχου για μείωσή του στο 50% ως το τέλος του χρόνου. Ο υπουργός χαρακτήρισε παγκόσμια πρωτοτυπία να επιδιώκει μια επιχείρηση την μείωση των πελατών της.

– Απόδοση στην επιχείρησή του οφειλόμενων ποσών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας παρελθόντων ετών.

– Καταβολή των πόρων για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος των μονάδων ύστερα από συνεννόηση με τις Ευρωπαϊκές αρχές.

– Στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου το μερίδιο αγοράς που κατέχει σήμερα η ΔΕΗ είναι 2,9%, ποσοστό που ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε ως ντροπή.

Στα μέσα εξυγίανσης της εταιρείας περιλαμβάνονται εξάλλου:

– Η μεταφορά των παγίων της διανομής από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ και στη συνέχεια η μερική ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή με στόχο την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίχτυα.

– Αναπροσαρμογή των τιμολογίων η οποία θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Η εξισορρόπηση θα γίνει μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και με περαιτέρω μείωση του ΕΤΜΕΑΡ το οποίο χρηματοδοτεί τον λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λογαριασμός που είναι πλεονασματικός κατά 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

– Στοχευμένες εθελούσιες έξοδοι του προσωπικού.

– Ένταση των προσπαθειών για είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές δεδομένου ότι 60.000 περίπου καταναλωτές χρωστούν 800 εκατομμύρια στην εταιρεία. Για τους κοινωνικά αδύναμους καταναλωτές θα υπάρχει πάντα η ειδική μέριμνα, ανέφερε ο υπουργός.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ