Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Το Μαλάουϊ η πρώτη χώρα που λαμβάνει δάνειο από το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης

Το Μαλάουϊ έγινε η πρώτη χώρα χαμηλού εισοδήματος που λαμβάνει χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τη χρήση νέου εργαλείου που σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης και συγκεκριμένα ενάντια στην εκτίναξη της τιμής των τροφίμων.

“Το Μαλάουϊ αντιμετωπίζει μια οικονομική και ανθρωπιστική κατάσταση με τεράστιες προκλήσεις, με έλλειψη συναλλάγματος και μια έντονη κρίση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, η οποία οδηγεί σε κάθετη πτώση των εισαγωγών καυσίμων, λιπασμάτων, φαρμάκων και τροφίμων”, αναφέρει το ΔΝΤ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ο πληθωρισμός τιμών στα τρόφιμα έχει υπερδιπλασιαστεί σε ετήσια βάση στο 34,5%, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Το ΔΝΤ συμφώνησε έτσι να παράσχει στη χώρα της νότιας Αφρικής δάνειο 88,3 εκατ. δολαρίων “προκειμένου να αντιμετωπίσει το άμεσο πρόβλημα στο ισοζύγιο πληρωμών της και να αντέξει τις επιπτώσεις του σοκ στις τιμές των τροφίμων”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η χώρα βρίσκεται μεταξύ των 48 κρατών για τις οποίες το ΔΝΤ έχει αναφέρει ότι υφίστανται τις χειρότερες επιπτώσεις από τη μεγαλύτερη επισιτιστική κρίση που πλήττει τον πλανήτη από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2007-2009.

Περίπου το 1/5 του πληθυσμού του εκτιμάται ότι αντιμετωπίζει άμεσο επισιτιστικό ζήτημα την περίοδο Οκτωβρίου – Μαρτίου, έναντι ποσοστού 15% την ίδια περίοδο πέρσι, σύμφωνα με σχετική έκθεση.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός ενισχύσεων εισήχθη από το Ταμείο τον Σεπτέμβριο, και θα έχει διάρκεια ενός έτους. Βοήθεια από το συγκεκριμένο εργαλείο έχει λάβει και η Ουκρανία.

Οι αυξανόμενες τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια έχουν δυσκολέψει τη δημοσιονομική κατάσταση του Μαλάουϊ και έχουν οδηγήσει σε έλλειψη συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει υποτιμήσει ήδη το εθνικό νόμισμα kwacha κατά 25%, τον Μάιο και έχει παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος προκειμένου να στηρίξει τις εισαγωγές στρατηγικής σημασίας εμπορευμάτων. Παράλληλα, έκανε προσωρινά υποχρεωτική την πώληση του 30% του συναλλάγματος που κερδίζουν οι εξαγωγείς της χώρας σε συγκεκριμένες τράπεζες.

Το Μαλάουϊ βρίσκεται μεταξύ των δεκάδων χωρών χαμηλού εισοδήματος των οποίων το χρέος κρίνεται από πλευράς ΔΝΤ ως μη βιώσιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταϊκούρας στη Σύνοδο του ΔΝΤ: Η Ελλάδα έχει χτίσει ισχυρές γραμμές άμυνας

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Σκοτεινιάζουν οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ