Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Το μαρτύριο της σταγόνας

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης ήρθε ένα δημοσίευμα από το πρακτορείο Bloomberg που κάνει λόγο για παράθυρο συμφωνίας από την πλευρά της Γερμανίας.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο Γερμανό αξιωματούχο, κάνει λόγο για αλλαγή στάσης της γερμανικής πλευράς.

Η Γερμανία, όπως αναφέρει το Bloomberg, θεωρεί πως η πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα στις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μπορεί να αποτελέσει μια βάση για διαπραγματεύσεις και δεν κρίνει απαραίτητα αναγκαίο να υποβληθεί νέο προσχέδιο από την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα η τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να κατεύνασε ελαφρώς τα πνεύματα, παρά το γεγονός ότι πληροφορίες από το EuroWorking Group, κάνουν λόγο για ακραία στάση των Γερμανών.

Το μαρτύριο της σταγόνας

Ένα “ναι” (Κομισιόν), ένα “όχι” (Βερολίνο) και ένα “τελεσίγραφο” (Αθήνα) συνθέτουν το εκρηκτικό παζλ λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής.

Μετά την αποστολή του αιτήματος για την 6μηνη παράταση του προγράμματος το Βερολίμο ήταν πρώτο εκείνο που ανόιξε πρώτο τα χαρτιά του, απορρίπτοντας την ελληνική πρόταση.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι η «νέα ελληνική πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα στο Eurogroup, καθώς βασίζεται σε μια χρηματοδότηση – γέφυρα και δεν εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος». Απομένει να αποδειχτεί εάν η κίνηση της Γερμανίας επηρεάσει την τελική απάντηση του Eurogroup στην Αθήνα και, κυρίως, αν συνδεέται με μια προσπάθεια παραδειγματισμού άλλων χωρών της Ευρωζώνης που ενδεχομένως να βρεθούν μελλοντικά στη θέση της Ελλάδας.

Το Βερολίνο, πάντως, επιδίδεται τις τελευταίες εβδομάδες στην εφαρμογή μιας στρατηγικής γοήτρου, έχοντας πάντα στα σχέδια του Plan B για την Ελλάδα.

Τελεσίγραφο από Ελλάδα

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικές πηγές και με αφορμή το γερμανικό όχι στο ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης διαμήνυσαν λίγο μετά την έναρξη του EuroworkingGroup στις Βρυξέλλες:

«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επιστολή προς το Eurogroup ζητώντας εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι».

Το αίτημα της Ελλάδας

Αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης «προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα» και όχι παράταση του μνημονίου, υπέβαλλε επισήμως η ελληνική κυβέρνηση το πρωί της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Το αίτημα έλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όπως ανακοίνωσε ο ίδιος με ένα τουίτ. Λίγη ώρα αργότερα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την σύγκληση του Eurogroup αύριο στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες με την συμμετοχή του Γιάννη Βαρουφάκη.

Σήμερα Πέμπτη, την ίδια ώρα, θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Euroworking Group προκειμένου να ξεκινήσει η προετοιμασία της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των 19 χωρών της Ευρωζώνης όπου θα εξεταστεί το υποβληθέν αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Διαβάστε ποιοι είναι οι τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους εδράζεται το ελληνικό αίτημα για παράταση-επέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης για διάστημα έξι μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2015.

Το αίτημα για επέκταση της δανειακής συμφωνίας

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά το περιεχόμενο του αιτήματος.

1. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας.

2. Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της.

3. Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία – γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

4. Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

Συντάσσονται με το «Όχι» της Γερμανίας, Φιλανδία και Σλοβακία

Με την απορριπτική γραμμή της Γερμανίας για την ελληνική πρόταση, φαίνεται να συντάσσονται Φιλανδία και Σλοβακία.

Η ελληνική πρόταση δεν είναι επαρκής δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, o Φιλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ ενώ «αδύνατη» χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο την προοπτική του να εξηγήσει στους πολίτες της χώρας του ότι η ‘φτωχή’ Σλοβακία θα πρέπει να «αποζημιώσει» την Ελλάδα, τασσόμενος υπέρ της αυστηρής στάσης έναντι των Αθηνών.

«Αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για εμάς», λέει ο κ. Φίκο αναφερόμενος στην πιθανότητα να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα για «μισθούς και συντάξεις». Χαρακτηριστικά αναφέρει τρεις φορές τη λέξη «αδύνατο».

Λέει επίσης πως δεν είναι δυνατό η νέα ελληνική κυβέρνηση να θέλει από τη μία πλευρά να περικόψει το χρέος και από την άλλη να επιμηκύνει τα δάνεια, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Σχολιάζοντας την πιθανότητα ενός Grexit, ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας λέει ότι την αντιμετωπίζει «ήρεμος». Προσθέτει ότι η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τέτοια σοκ: «Όλοι ξέρουν ότι έχουμε λύσεις και ότι ακόμα και μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δε θα ήταν τόσο επικίνδυνη όσο θα ήταν πριν από δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια».

Οι Financial Times σχολιάζουν ότι η σκληρή γραμμή της Σλοβακίας είναι μια υπενθύμιση πως το Βερολίνο δεν είναι μόνο στη θέση που υιοθετεί.

Ο Μανούελ Βαλς εξέφρασε την στήριξη του στην Ελλάδα δηλώνοντας ότι υποστηρίζει το αίτημα της και τόνισε ότι θα κάνει τα πάντα η Γαλλία για να μείνει στην Ευρωζώνη.

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος στην δήλωση του δείχνοντας ικανοποιημένος από όσα ανέφερε η Ελλάδα στο αίτημα της τονίζοντας «Η Ελλάδα προσφέρει ενθαρρυντικά σημάδια. Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ».

Συντάσσονται υπέρ στο ελληνικό αίτημα 

Θετικό μήνυμα ήρθε από την Ιταλία, όπου ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν δήλωσε πως η χώρα του στηρίζει το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στο τραπέζι ένα αίτημα που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη: να βγει η χώρα από την μακροχρόνια περίοδο κρίσης, δήλωσε ο κ. Παντοάν. Φρόντισε πάντως να προσθέσει πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να γίνει πιο δυναμική όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Απαιτείται ωστόσο, μία ευέλικτη μεταβατική περίοδος όπου θα αποφασίσουμε τις θα γίνει με τις προηγούμενες δεσμεύσεις και πως θα σχεδιάσουμε τις νέες δεσμεύσεις. Θα πρέπει να δώσουμε το σήμα πως το ευρώ δεν είναι αμετάκλητο, τόνισε ο Ιταλός Υπ.Οικ.

Η Μάρις Λάουρι για ενδεχόμενο Grexit της Ελλάδας

Μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα έχει μικρές επιπτώσεις για το ενιαίο νόμισμα, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Εσθονίας η οποία σε δηλώσεις της την Πέμπτη είπε πως το ευρώ βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με την πρώτη περίοδο της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

«Η ευρωζώνη είναι ασφαλώς πιο σταθερή και πιο ισχυρή από ό,τι πριν από πέντε χρόνια και η υποθετική έξοδος ενός από τα μέλη της δεν αναμένεται να έχει παρά μια μηδαμινή επίπτωση σε αυτή», είπε η Μάρις Λάουρι, μιλώντας στην εσθονική δημόσια τηλεόραση EER.

Σύμφωνα με την υπουργό, η Ελλάδα δεν θα κήρυττε κρατική χρεοκοπία άμεσα -αν δεν εξασφαλίσει μια προσωρινή παράταση της ευρωπαϊκής οικονομικής στήριξης- καθώς ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός.

«Αν κανείς δανείζεται χρήματα από άλλους, και έχουν λάβει πολλά, οφείλει να σιωπά και να προσπαθεί να είναι όσο πιο ευγενικός είναι δυνατόν, να συνεννοείται με τους άλλους», υποστήριξε από τη δική της πλευρά η Εσθονή φιλελεύθερη ευρωβουλευτίνα Κάγια Κάλας.

Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση: Το Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές, να πει «ναι» ή «όχι» στο ελληνικό αίτημα

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ