Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κραχ από το 1987

Αστάθεια έφερε τελικά η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τις διαδικασίες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς, το Χρηματιστήριο Αθηνών καταποντίστηκε την Τρίτη σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση από το 1987.

Ο κίνδυνος για επιστροφή της Ελλάδας στην πολιτική αβεβαιότητα αυξάνει το ρίσκο της χώρας οδηγώντας σε μαζικές πωλήσεις μετοχών από ξένους επενδυτές κυρίως, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν ελεύθερη πτώση. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές δεν έχει εκδηλωθεί κύμα φυγής καταθέσεων, αλλά σε πολλά τραπεζικά καταστήματα υπήρχε αυξημένη κινητικότητα από την πλευρά των πελατών.

Η μεγαλύτερη «βουτιά» από το 1987

Η πτώση των τιμών των μετοχών έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις και τέτοιο μέγεθος πτώσης είχε να δει η χρηματιστηριακή αγορά από το 1987. O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε στα επίπεδα των 900 μονάδων, κλείνοντας στις 902,84 μονάδες με δραματική πτώση 132,24 μονάδων ή σε ποσοστό 12,78%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 898,93 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 13,15%.

Από τις αρχές του 2014 ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει πτώση 22,34%, ενώ από τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου τις 1.369,56 μονάδες υποχωρεί σε ποσοστό 34,08%. Η αξία των συναλλαγών κατέγραψε κατακόρυφη άνοδο και ανήλθε στα 212,73 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 12,93%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 13,12%.

Κλίμα ανησυχίας και από τις ξένες τράπεζες 

Ανάλογο κλίμα ανησυχίας καταγράφεται και στα desks των ξένων τραπεζών και επενδυτικών οίκων που ασχολούνται με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα ελληνικά desk κατακλύστηκαν από ερωτήσεις ξένων θεσμικών που ζητούσαν να ενημερωθούν για τις ακριβείς διαδικασίες εκλογής του προέδρου.

Δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες έχει προηγηθεί ένα μίνι ράλι στη χρηματιστηριακή αγορά, οι πιέσεις που δέχτηκαν οι μετοχές ήταν μεγάλες καθώς το Χ.Α είναι πλέον αγορά επαγγελματιών και οι αγοραστές εμφανίζονται μόνο στα χαμηλά και εφόσον οι μετοχές έχουν διαγράψει σημαντική υποχώρηση. Η απουσία αγοραστών οδήγησε σε ελεύθερη πτώση με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να καταγράφει απώλειες έως και 11% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Και στην αγορά ομολόγων, η δυσπιστία των επενδυτών και ο φόβος για την πολιτική αβεβαιότητα αποτυπώθηκε με μια άνοδο κατά περίπου 65 μονάδων βάσης για το ελληνικό δεκαετές. Μετά την αποκλιμάκωση περίπου 7,2% που είχε σημειωθεί- από τα επίπεδα του 8% που είχε φτάσει το δεκαετές όταν η Ελλάδα διακήρυξε το τέλος του Μνημονίου από τις αρχές του 2015- το δεκαετές επέστρεψε στο επίπεδο του 7,9%.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ