Του Παντελή Περιβολάρη
Η 17η Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία-ορόσημο για την κυβέρνηση, για να ανοίξει το λιανεμπόριο και να αρχίσει η αγορά να κινείται και να καταγράφει τζίρους όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Μπορεί κυβερνητικά στελέχη να ομιλούν για το τέλος του μήνα και την 1η Δεκεμβρίου, αλλά ο αγώνας δίνεται για την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου.
Σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους θα παρθεί η απόφαση για το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο, που είναι και το πιο σημαντικό αυτή την εποχή. Τον Δεκέμβριο κινούνται στην αγορά τρία δισ. ευρώ, πολλές εταιρίες τότε περιμένουν να βγάλουν κέρδη και
να πληρώσουν το Δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους.
Αν η καραντίνα φέρει νωρίτερα αποτελέσματα, τότε φυσικά θα υπάρξει η άρση
των μέτρων πιο νωρίς. Αλ- λά η 17η Δεκεμβρίου είναι το όριο! Αν έως τότε δεν έχουν
βελτιωθεί τα πράγματα, το lockdown θα παραταθεί και τα Χριστούγεννα, όπως άλλωστε συνέβη το Πάσχα. Το συγκεκριμένο σενάριο προκαλεί προβληματισμό στην
κυβέρνηση, καθώς η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα δοκιμαστούν. Η ανεργία μπορεί να αυξηθεί και θα αρχίσει να θερίζει και ο… ιός της πείνας.
Τα κριτήρια
Τι θα είναι αυτό που θα καθορίσει το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο; Δεν είναι ο
δείκτης των κρουσμάτων, το πρώτο που μάθαμε σε αυτή την ιστορία.
Ούτε ο δείκτης R. Ποιος είναι ο δείκτης R; Είναι αυτός που για δεκαετίες λαμβάνεται υπόψη ως μονάδα μέτρησης της ικανότητας μιας νόσου να διαδοθεί από έναν ασθενή σε άλλους ανθρώπους. Όσο πιο μεγάλο είναι το νούμερο τόσο μεγαλύτερη είναι και η έξαρση των κρουσμάτων. Ένας δείκτης R κατώτερος της μονάδας δείχνει ότι η επιδημία υποχωρεί και,
εάν παραμείνει χαμηλός, τελικά θα εκλείψει. Αυτός ήταν ο δείκτης που μετρούσαν οι ειδικοί στα μέτρα του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου.
Τώρα αυτό που μετράμε είναι η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Αυτό θα καθορίσει πότε θα βγούμε από την καραντίνα. Αν ελευθερωθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και το σύστημα «ανασάνει», θα ανασάνουμε και εμείς. Σε κάθε άλλη περίπτωση η τακτική που θα ακολουθηθεί είναι το «όλοι μέσα στα σπίτια μας».
Σε δόσεις
Στο κυβερνητικό επιτελείο φιλοδοξούν να κατορθώ- σουν να ξανα-ανοίξουν πρώτα τα σχολεία. Ακόμη δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία για το πότε οι μαθητές θα εγκαταλείψουν την (προβληματική) τηλεκπαίδευση και θα επιστρέψουν στα θρανία. Δεδομένο, όμως, είναι ότι η διασπορά του ιού ήταν μειωμέ- νη στις σχολικές μονάδες. Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, ανώτατες κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν στη «Μ» ότι το άνοιγμα θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις: Πρώτα θα ανοίξουν τα καταστήματα με εποχικά είδη και τα παιχνίδαδάδικα. Σε δεύτερη φάση θα ανοίξουν όλα τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής τα οποία,όμως, αναμένεται να λειτουργήσουν κάτω από ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες τήρησης
μέτρων για την αποφυγή συνωστισμού. Στη συνέχεια θαανοίξει και η εστίαση όπου εκεί προβλέπεται ακόμη και η τοποθέτηση πλέξιγκλας ανάμεσα στα τραπέζια, ενώ θα ισχύει και ο περιορισμός των τεσσάρων ατόμων.
Κίνητρα
Επίσης, προς τους ιδιοκτήτες θα δοθεί ισχυρό κίνητρο προκειμένου να τοποθετήσουν υπαίθριες σόμπες.Σε ό,τι αφορά τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα, το πιθανότερο είναι, να μην ανοίξουν καθόλου. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου και ενδεχομένως των σχολείων, δεν σημαίνει ότι όλα θα τελειώσουν.
Αυτό που συζητείται στο κυβερνητικό επιτελείο είναι το εξής, όπως μας αναφέρει πηγή: «Να δουλέψουμε έως τις 5 Ιανουαρίου και αν χρειαστεί τότε να ξανακλείσουμε». Βλέπετε το άνοιγμα για τα Χριστούγεννα, οι οικογένειες που θα ενωθούν κυρίως στις
επαρχία θα φέρει πάλι έξαρση στον κορωνοϊό, οπότε θα χρειαστεί νέα καραντίνα. Και
όλα αυτά μέχρι να έρθει το εμβόλιο που υπολογίζεται για τις αρχές Φεβρουαρίου και
αυτό θα σημάνει το τέλος της δοκιμασίας και την αρχή της ανάπτυξης.
Πίεση
Η κυβέρνηση πιέζεται από τους επαγγελματίες όλων των κλάδων και από τους φορείς και γι’ αυτό επικοινωνεί πως πλησιάζει η ώρα που θα γίνει η άρση των μέτρων. Θυμίζουμε τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας: «Έχουμε πει ότι τα σχολεία έχουν ένα χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και φυσικά θα είναι στο πρώτο κύμα των δραστηριοτήτων που θ’ ανοίξουν. Το λιανεμπόριο επίσης δεν έχει δείξει να σχετίζεται πάρα πολύ με αυξημένη υπερμετάδοση. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδος, αρχές της επομένης. Θα υπάρχει μια σειρά δραστηριοτήτων που δεν έχουν τόσο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο ή δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης και θ’ ανοίξουν πρώτες, όπως τα σχολεία ή το λιανεμπόριο. Τομείς δραστηριότητας όπως η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα είναι προς το τέλος. Θα ανακοινώσουμε έγκαιρα το σταδιακό άνοιγμα, για να μπορεί ο κόσμος να προγραμματίσει τη ζωή του».
Κόντρα Τζιτζικώστα – Κυβέρνησης
Τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα έπρεπε να παρθούν νωρίτερα.
Σε αυτό πλέον συμφωνούν όλοι, το είπε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, την Παρασκευή που μας πέρασε στην ενημέρωση των συντακτών. Πρώτος το είχε επισημάνει σε δήλωσή του, ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ωστόσο, το θέμα αυτό πυροδότησε κόντρα μεταξύ του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και της κυβέρνησης.
Ο Τζιτζικώστας είπε ότι τα μέτρα έπρεπε να παρθούν νωρίτερα και τόνισε πως είχε ενημερώσει την κυβέρνηση γι’ αυτό.
Τα λεγόμενά του προκάλεσαν εκνευρισμό στα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια. Έτσι, η απάντηση μέσω κύκλων ήταν δεικτική. Τι είπαν οι κυβερνητικές πηγές;
Ότι ο Περιφερειάρχης, όπως και πολλοί θεσμικοί στη Β. Ελλάδα (από βουλευτές μέχρι εκπροσώπους φορέων κ.λπ), έλεγαν να μην επιβληθούν μέτρα ή να αρθούν τα μέτρα όταν επιβλήθηκαν για να μην πληγούν οι επαγγελματίες της πόλης.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί