Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Είπαμε 153 “ναι” στη Βόρεια Μακεδονία

  • H ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεκίνησε στις 15:00 μετά από τριήμερο συζητήσεων 
  • Σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, οι ομιλητές έφτασαν το αριθμό ρεκόρ των 230
  • Με 153 “ναι” η ελληνική Βουλή αποδέχθηκε τη Συμφωνία και η Ελλάδα αποδέχεται και επίσημα πλέον τη γειτονική χώρα ως Βόρεια Μακεδονία
  • Όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο Νίκος Βούτσης, η Ολομέλεια κράτησε 38,5 ώρες και μίλησαν συνολικά 200 βουλευτές. Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε όσους βουλευτές δεν πρόλαβαν να μιλήσουν, να καταθέσουν τις ομιλίες τους και αυτές θα συναφθούν ως παράρτημα των πρακτικών.

     

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών συνεχίστηκε και σήμερα Παρασκευή, κατόπιν εισήγησης του προέδρου, Νίκου Βούτση, καθώς οι ομιλητές ήταν πολλοί, περισσότεροι από 230 και μάλιστα πρόλαβαν να μιλήσουν μόνο οι 200!

Με την ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, έκλεισε η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

Η ψήφος του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Χ.Α., Μπαρμπαρούση, προκάλεσε ένταση στη Βουλή καθώς φώναξε “όχι στην προδοσία” και η ψήφος κρίθηκε αρχικά άκυρη από τον Πρόεδρο της Βουλής, καθώς περιλάμβανε πολιτική τοποθέτηση. Στη συνέχεια προκλήθηκε ένταση από βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι οποίοι προσπάθησαν να προκαλέσουν επεισόδιο και φώναζαν συνθήματα περί προδοσίας. Ο Νίκος Βούτσης τους ζήτησε να συμμορφωθούν ή να αποχωρήσουν. Απαίτησε από τον Μπαρμπαρούση που ξεκίνησε το επεισόδιο λέγοντας “όχι στην προδοσία” να ξαναψηφίσει χωρίς πολιτική τοποθέτηση και εκείνος το έπραξε. “Προδότες” χαρακτήρισε όσους ψηφίζουν “ναι” ο Ηλ. Κασιδιάρης.

Τα “αμφιλεγόμενα” πρόσωπα που ψήφισαν “ναι” είναι οι Δανέλλης, Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Παπακώστα, Λυκούδης, Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά, ενώ ο Γρ. Ψαριανός ψήφισε “παρών”. Αρνητική ήταν η ψήφος του Βασίλη Κόκκαλη.

Τελικά η κυβέρνηση απέσπασε 153 ψήφους, δύο παραπάνω από την Ψήφο Εμπιστοσύνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ