Σε μια νέα ανακοίνωση προέβη το ΚΚΕ μετά και την συγκέντρωσή του στη αμερικανική πρεσβεία. Μέσω αυτής, δίνει την οπτική του για την αξία και το μήνυμα της επετείου του Πολυτεχνείου.
Η ανακοίνωση
«Στις φετινές, ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας, το αγωνιστικό- εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου αποκτάει σύγχρονο περιεχόμενο στην πάλη του λαού μας για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του» επισημαίνει το ΚΚΕσε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τα 47 χρόνια «από τον ηρωικό ξεσηκωμό» προσθέτοντας πως «ο εορτασμός του Πολυτεχνείου, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, αποτελεί συνέχεια στις μάχες που έχει δώσει το εργατικό-λαϊκό κίνημα -και μέσα στην πανδημία- γιατί οι αγώνες ούτε αναβάλλονται, ούτε απαγορεύονται, όσες αυταρχικές απαγορεύσεις και επιβάλλει η κυβέρνηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολυτεχνείο: “Αστακός” η Αθήνα – Το μήνυμα Μητσοτάκη στα κόμματα της αντιπολίτευσης
Σημειώνει πως «ο ηρωικός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας» και παράλληλα «την “αρχή του τέλους” της χούντας των συνταγματαρχών που εγκαθιδρύθηκε στις 21 Απρίλη 1967».
Το ΚΚΕ «αποτίει φόρο τιμής στους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, δοκιμάστηκαν στη φρίκη των βασανιστηρίων, της εξορίας, των φυλακίσεων, των διώξεων και των στρατοδικείων, στους νέους και τις νέες της Αντι-ΕΦΕΕ» και δηλώνει «περήφανο για τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος και της ΚΝΕ, που πρωτοστάτησαν στον αγωνιστικό λαϊκό ξεσηκωμό, που έδρασαν στις σκληρές συνθήκες της παρανομίας και των διώξεων της χούντας». «Η ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεών του και η ίδρυση της ΚΝΕ, το 1968, συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιδικτατορική πάλη» συμπληρώνει.
Αναφέρει πως η επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, το 1967, υπηρέτησε “διά πυρός και σιδήρου” τα συμφέροντα της αστικής τάξης σε βάρος του λαού και υλοποίησε τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα στην Κύπρο, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή.
«Αποδεικνύεται πως ο χαρακτήρας της αστικής εξουσίας, ως δικτατορίας του κεφαλαίου, παίρνει διάφορες μορφές για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του. Τέτοια μορφή αποτέλεσε και η δικτατορία, καθ’ όλη την επταετία ’67-’74» , προσθέτει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας: το Πολυτεχνείο ήταν μία επέτειος που ενοχλούσε πάντα την Δεξιά
Τονίζει πως τα συνθήματα “ Έξω οι ΗΠΑ”, “ έξω το ΝΑΤΟ”, που δέσποζαν στις πύλες του Πολυτεχνείου τις μέρες του ξεσηκωμού, «κάθε χρόνο αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία και επικαιρότητα, καθώς γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες οι εξελίξεις στην περιοχή μας» και εξηγεί: «Η πολιτική της γεωπολιτικής αναβάθμισης, με την οποία συμφωνούν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, αφορά αποκλειστικά την αναβάθμιση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης της χώρας και όχι του λαού. Η μετατροπή της Ελλάδας σε γεωπολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό “ μεντεσέ” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν εγγυάται ασφάλεια για τον λαό μας, αλλά προμηνύει τραγωδίες και περιπέτειες για την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η κυβερνητική εναλλαγή στις ΗΠΑ, με την ήττα της αντιδραστικής και αποκρουστικής κυβέρνησης Τραμπ και την ανάδειξη του Μπάϊντεν, δεν σηματοδοτεί φρενάρισμα εκ μέρους των ΗΠΑ στην τουρκική επιθετικότητα. Ο σταθερός και διακηρυγμένος στόχος των ΗΠΑ για την συνοχή του ΝΑΤΟϊκού στρατοπέδου δεν καταργεί τις αντιφάσεις του, ενώ δρομολογεί νέες διευθετήσεις στην περιοχή του Αιγαίου και της Αν. Μεσόγειου σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας»
Αναφερόμενο στο σήμερα, το ΚΚΕ λέει ότι η κυβέρνηση ότι έχει ως πυξίδα της τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου, εκτός κι εντός συνόρων. «Η μάχη της πανδημίας έχει ήδη τραγικές συνέπειες, με εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες, αφού η κυβέρνηση άφησε αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές» σημειώνει και επικρίνει την κυβέρνηση γιατί «αντί να επιτάξει τώρα τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας χωρίς αποζημίωση, επιδοτεί -με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ- τα “ κοράκια” της ιδιωτικής υγείας που συνεχίζουν να θησαυρίζουν σε βάρος της δημόσιας υγείας και «στο όνομα του δημοσιονομικού κόστους αρνείται να πάρει ουσιαστικά, ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στα ΜΜΜ που έχουν αποδειχτεί μέσα διασποράς του κορονοϊού»
«Η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας σηματοδοτεί την χρεοκοπία της διαχρονικής πολιτικής ΕΕ – κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν την υγεία του λαού σαν “ κόστος” και “ εμπόρευμα”. Χρεοκοπεί η δήθεν αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αφού την ίδια στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία φρακάρουν και μετατρέπονται σε νοσοκομεία “ μίας νόσου”, τα ιδιωτικά νοσοκομεία θησαυρίζουν» σημειώνει ακόμη το ΚΚΕ
Ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου θα είναι διαφορετικός, αλλά θα είναι αγωνιστικός, θα απαντάει «στην ύπουλη προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης να φορτώσουν στο εργατικό – λαϊκό κίνημα ευθύνες για την εξάπλωση του ιού» αναφέρει το ΚΚΕ σημειώνοντας πως «το πρόβλημα δεν είναι η πορεία μέσα στην πανδημία, αλλά ειδικά και συγκεκριμένα η πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία». και καταλήγει:
»Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, όλη η αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας, τα συνθήματα και οι διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος δεν βρήκαν τη δικαίωσή τους με τη μετάβαση απ’ τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον Ιούλη του 1974. Η περίοδος της μεταπολίτευσης, της ονομαζόμενης «καλύτερης δημοκρατίας στην Ελλάδα», δεν έδωσε ουσιαστική και οριστική λύση στα εργατικά – λαϊκά προβλήματα, παρά τις κατακτήσεις των εργαζομένων, που επιτεύχθηκαν σε συνθήκες όπου ο συσχετισμός στην ταξική πάλη και η ύπαρξη του σοσιαλιστικού συστήματος βοηθούσαν σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Αποδεικνύεται, όμως, ότι οι όποιες κατακτήσεις και παραχωρήσεις στον καπιταλισμό είναι προσωρινές. Οι κρίσεις, η φτώχεια, ο αυταρχισμός, οι πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η Ελλάδα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Κόμματα, ανεξάρτητα από τον ιδεολογικό τους προσδιορισμό, που επέλεξαν να διαχειριστούν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τους νόμους του, αναπόφευκτα ακολούθησαν αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Αυτό που σήμερα απαιτείται για μια πραγματική διέξοδο προς όφελος του λαού, είναι η διαμόρφωση μιας νικηφόρας κοινωνικής συμμαχίας, που θα παλεύει ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στο ίδιο το ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα, με στόχο το σοσιαλισμό. Αυτός ο αγώνας μπορεί να αποκρούει αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις, να υπερασπίζεται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες για το λαό».