Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Το μυστήριο με τον δολοφονημένο φυλακα του πυρηνικού εργοστασίου

 Της ανταποκρίτριας από τις Βρυξέλλες Μαίρης Πανούση

Ο Didier Prospero, φρουρός ασφαλείας του ομίλου G4S στο πυρηνικό εργοστάσιο Tihange, βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Πέμπτης 24 Μαρτίου, μόλις δύο ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό των Βρυξελλών. Πληροφορίες από το βέλγικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga και την εφημερίδα Dernière Heure αποκαλύπτουν ότι ο Prospero πυροβολήθηκε επανειλημμένως στο μπάνιο του σπιτιού του στο Froidchapelle, όπου και βρέθηκε το πτώμα του. Ο σκύλος του είναι επίσης νεκρός. Αντιμέτωπα με τη μακάβρια εικόνα βρέθηκαν πρώτα τα παιδιά του αξιωματικού, επιστρέφοντας από το σχολείο.

 

Η δολοφονία διεπράχθη στη δικαστική περιφέρεια του Charleroi και αποκαλύφθηκε μόλις σήμερα το πρωί. Η πρωινή φήμη ωστόσο που ήθελε την μαγνητική κάρτα εισόδου του αξιωματικού στην πυρηνική μονάδα να έχει κλαπεί διαψεύστηκε πλέον από τις Αρχές, όπως αποκάλυψε μόλις πριν λίγη ώρα η εφημερίδα Le Soir και επιβεβαίωσε το Belga, ωστόσο η απενεργοποίηση του συστήματος αναγνώριςης της κάρτας στο πυρηνικό εργοστάσιο φέρεται να ήταν άμεση, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη κάρτα δίνει πρόσβαση σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές της πυρηνικής μονάδας του Tihange.
Η έρευνα έχει ανατεθεί στο τμήμα ανθρωποκτονιών της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας. Προς το παρόν δεν έχει γίνει προσφυγή στον αρμόδιο για θέματα τρομοκρατίας ανακριτή. Αν και το κίνητρο ακόμα δεν είναι γνωστό, η πιθανότητα η δολοφονίας του Prospero να έχει τρομοκρατικό υπόβαθρο διαψεύδεται πλέον από την εισαγγελία. Οι ερευνητές εργάζονται σε δύο άξονες: είτε πρόκειται για μια αποτυχημένη διάρρηξη και είτε για ένα έγκλημα ιδιωτικού χαρακτήρα.
Μαρτυρίες πολιτών καταθέτουν ωστόσο ότι, παρότι η πληροφορία της δολοφονίας του Prospero αποσιωπήθηκε για ημέρες και πέρασε στα ψιλά γράμματα του Τύπου,
 – προφανώς για να μην αναστατωθούν ακόμα περισσότερο οι πολίτες – στο Charleroi, η αστυνομία κυκλοφορεί σαν αστακός και κάνει φύλλο και φτερό ό,τι κινείται, με ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης και σκυλιά εκπαιδευμένα σε τρομοκρατικό υλικό.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη έρευνα, ακόμα περισσότερο μετά τις επιθέσεις που έπληξαν τη χώρα την προηγούμενη Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016. Κυρίως όμως, επειδή τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας είναι μεταξύ των πιθανών στόχων των τρομοκρατικών πυρήνων Παρισιού και Βρυξελλών, με σκοπό την κλοπή πυρηνικού υλικού και την πιθανή δημιουργία “βρώμικης” βόμβας.
Αυτές είναι οι τελευταίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες, όσο ο Salah Abdeslam, που αιματοκύλισε το Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, κάνει χρήση του δικαιώματος της σιωπής και, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας και δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης Koen Geens, αρνείται πλέον κατηγορηματικά να μιλήσει, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Αεροδρόμιο Zaventem και στη στάση μετρό Maalbeek των Βρυξελλών. Φήμες λένε μάλιστα ότι ο Abdeslam επεδίωξε την “αυτοκτονία”, όταν άρχισε να τρέχει στους δρόμους του Molenbeek, με σκοπό να αφήσει την αστυνομία να τον σκοτώσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ