Στην αποκάλυψη ότι ο 58χρονος επιχειρηματίας του μοιραίου λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής αποκλείστηκε από πλειοδοσία δημοτικού πανηγυριού στην Κοζάνη, επειδή τα μηχανήματά του δεν ήταν πιστοποιημένα, κάνει ο «Ελεύθερος Τύπος».
Ο άτυχος Γιάννης Καμπαϊλής – Καμπανταΐδης, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο το βράδυ της Δευτέρας όταν ξεκόλλησε η περιστρεφόμενη καρέκλα του λούνα παρκ, στην οποία καθόταν μαζί με τον 16χρονο αδελφό του, έχει σοκάρει όχι μόνο την τοπική κοινότητα της Κασσάνδρας, που ακόμα θρηνεί τον πνιγμό ενός 8χρονου κοριτσιού σε κατασκήνωση, αλλά το πανελλήνιο.
Μετά τις δραματικές εξελίξεις, ο δήμος Κασσάνδρας έβαλε λουκέτο στο λούνα παρκ, με τη δήμαρχο να πετά το μπαλάκι των ευθυνών στο υπουργείο Ανάπτυξης. Χθες συνελήφθη ο 58χρονος επιχειρηματίας, ενώ παραδόθηκε στις Αρχές και ο 21χρονος χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού, ο οποίος μετά το τραγικό συμβάν είχε σπεύσει να εξαφανιστεί.
Διαφορετικά όμως εξελίχθηκαν τα πράγματα στην περίπτωση της Κοζάνης. Στις 29 Ιουλίου 2024 συνεδρίασαν τα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασιών του δήμου Κοζάνης και εξέτασαν τις προτάσεις για συμμετοχή στο πανηγύρι «Νιάμερος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 1 Οκτωβρίου λίγο έξω από την πόλη. Συνολικά συμμετείχαν στο διαγωνισμό δύο ενδιαφερόμενοι που ήθελαν να στήσουν λούνα παρκ.
Η μία διαγωνιζόμενη συμμετείχε εξουσιοδοτώντας τον 58χρονο επιχειρηματία του μοιραίου λούνα παρκ που λειτουργούσε στο Πευκοχώρι. Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στη «Διαύγεια», η συμμετοχή τους ακυρώθηκε διότι «δεν κατατέθηκαν πιστοποιητικά καταλληλότητας για κανένα ψυχαγωγικό μέσο που δηλώνει ότι θα εγκαταστήσει».
Κοντολογίς, ο 58χρονος δεν είχε τα σχετικά έγγραφα για να μπορεί να λειτουργήσει λούνα παρκ. Αξίζει να αναφερθεί ότι και ο δεύτερος διαγωνιζόμενος αποκλείστηκε για τον ίδιο ακριβώς λόγο (!), με αποτέλεσμα ο δήμος Κοζάνης να προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη της προφορικής πλειοδοτικής δημοπρασίας.
Από ό,τι φαίνεται, ο δήμος Κοζάνης έθεσε υψηλά στάνταρ για το πανηγύρι του και κατάφερε να αποκλείσει δύο συμμετοχές που δεν τηρούσαν τα κριτήρια και δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.
Όμως, από ό,τι φάνηκε, η περίπτωση του τραγικού δυστυχήματος στο Πευκοχώρι είναι εντελώς ξεχωριστή, με τη δημοτική αρχή Κασσάνδρας να υποστηρίζει ότι οι ευθύνες βαραίνουν το υπουργείο Ανάπτυξης.
«Το λούνα παρκ λειτουργεί τα τελευταία 20 χρόνια σε ιδιόκτητο χώρο στο Πευκοχώρι. Ως και εγώ πήγαινα τα παιδιά μου εκεί για διασκέδαση. Μέχρι πέρσι, ο επιχειρηματίας αναρτούσε κανονικά στην πύλη notifybusiness τη γνωστοποίηση ότι πέρασε από έλεγχο συνεργατών του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως καταλαβαίνετε, ως δήμος δεν έχουμε το εξειδικευμένο προσωπικό για να ελέγξουμε τέτοιου είδους μηχανήματα. Το υπουργείο είναι αρμόδιο για την πιστοποίηση των μηχανημάτων και της επιχείρησης», δήλωσε στον «Ε.Τ.», η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.
Το υπουργείο «σήκωσε το γάντι» και πέρασε στην αντεπίθεση ισχυριζόμενο ότι «σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 442/2016, μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα παρκ είναι ο δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δήμος Κασσάνδρας. Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του δήμου Κασσάνδρας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αλεξανδρούπολη: Πέθανε ο 42χρονος που ξυλοκοπήθηκε άγρια από 18χρονο σε νυχτερινό κλαμπ
Σχολικά είδη: Πότε ξεκινά το καλάθι του μαθητή – Στα 5 εκατ. ευρώ το πρόστιμο (Βίντεο)