Στο σημερινό Συμβούλιο Κορυφής το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα Ζελένσκι. Κυρίως στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Αλλά μπορεί να δώσει στην Ουκρανία περισσότερο οπλισμό.
Στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος Ζελένκσι, ένα μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα ζητήσει μέσω τηλεδιάσκεψης από τους 30 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του ΝΑΤΟ μεταξύ άλλων περισσότερα όπλα και τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του. Είναι μερικά από τα πιο ζωτικής σημασίας αιτήματα του Ζελένσκι από το πολιορκημένο Κίεβο. Το ΝΑΤΟ τα γνωρίζει, θα τα λάβει υπόψη του, αλλά δεν μπορεί να τα ικανοποιήσει όλα, κυρίως το τελευταίο. Διότι αυτό θα σήμαινε είσοδο της δυτικής συμμαχίας στον πόλεμο, επειδή θα έπρεπε να καταρρίψει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.
«Κίνδυνοι κλιμάκωσης»
Πρόκειται για θέση που υποστήριξε από την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης και την επανέλαβε πριν από τρεις εβδομάδες στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος, όσο και ο Γάλλος ομόλογός του έχουν δηλώσει εξ αρχής ότι η Δύση δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Το ίδιο και ο καγκελάριος Σολτς. Στη συνεδρίαση της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2022 αρνήθηκε να αποδεχθεί το αίτημα Ζελένκσι.Αλλά και ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε για τους κινδύνους κλιμάκωσης. «Το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης. Γιατί θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνο και θα προκαλούσε περισσότερα δεινά, θανάτους και καταστροφή».
Αλλά εκείνο όμως που μπορούν να εκπληρώσουν οι νατοϊκές χώρες είναι να δώσουν περισσότερα αντιαεροπορικά και αντιαρματικά όπλα, πυρομαχικά κι άλλον στρατιωτικό εξοπλισμό, που υποσχέθηκε ήδη ο πρόεδρος Μπάιντεν. «Θα δώσουμε στην Ουκρανία τα όπλα για να αγωνιστεί και να αμυνθεί σε όλες τις δύσκολες ημέρες που έρχονται» υπογράμμισε. Έτσι οι νατοϊκές χώρες δίνουν από τα αποθέματά τους αντιαρματικά όπλα και τώρα αγοράζουν απευθείας από τους κατασκευαστές.
Με καμουφλάζ και υπό άκρα μυστικότητα
Ακριβείς ποσότητες και διαδρομές παράδοσης στην Ουκρανία, πιθανότατα μέσω Πολωνίας, γίνονται με καμλουφλάζ και κρατούνται μυστικές. Για λόγους ασφαλείας, όπως είπε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, επειδή η στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να επιτεθεί στις γραμμές στρατιωτικού εφοδιασμού από τη Δύση. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δίνει τεράστια σημασία και τονίζει ότι δεν πρόκειται για δράση του ΝΑΤΟ αλλά των κρατών-μελών μεμονωμένα.
Στο σύντομο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής η δυτική συμμαχία θα τονίσει και την προσήλωσή της στο άρθρο 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης σε κράτη-μέλη στη Βαλτική, την Πολωνία ή τη Ρουμανία και την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας. «Αποτελεί μέρος της ταχείας, αποφασιστικής και ενιαίας απάντηση του ΝΑΤΟ σε αυτό το ριζικά αλλαγμένο περιβάλλον ασφαλείας με εκατοντάδες χιλιάδες συμμαχικές δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού» λέει ο Στόλτενμπεργκ. «Με 40.000 στρατιώτες υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ υποστηριζόμενους από μεγάλη αεροπορική και ναυτική δύναμη».
Πηγή: DW/Μπερντ Ρίγκερτ
Διαβάστε επίσης
Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου