Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Το ΝΑΤΟ στέλνει F-16 στην Ουκρανία μέσα στο καλοκαίρι. Ζαχάροβα: Οι ΗΠΑ ηγούνται μιας «πολεμικής συμμορίας»

Η παράδοση των πρώτων από περισσότερα από 60 αμερικανικής κατασκευής μαχητικών F-16 βρίσκεται σε εξέλιξη προς την Ουκρανία και αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα το καλοκαίρι, όπως ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Ολλανδίας και Δανίας την Τετάρτη.

Η παράδοση των F-16 υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έχουν σταδιακά προχωρήσει στην παροχή πιο προηγμένων όπλων στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος της με τη Ρωσία συνεχίζεται. Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου το Μάρτιο του 2022, οι ΗΠΑ απέτρεψαν αποτελεσματικά την Πολωνία από την παροχή παλαιότερων πολεμικών αεροσκαφών σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία, λόγω ανησυχιών για ρωσική κλιμάκωση.

Η ανακοίνωση της δεύτερης ημέρας της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον υπογραμμίζει την προσπάθεια της 32-μελούς συμμαχίας να δημοσιοποιήσει τα μέτρα που λαμβάνει για την ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων της Ουκρανίας. Απεικονίζει επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυτικοί υποστηρικτές του Κιέβου στην εκπαίδευση αρκετών Ουκρανών πιλότων, στην παράδοση των αεροσκαφών και στον εξοπλισμό τους με όπλα που μπορούν να ενισχύσουν τις άμυνες της Ουκρανίας.

«Αυτά τα μαχητικά θα πετούν στον ουρανό της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι για να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να αμύνεται αποτελεσματικά κατά της ρωσικής επιθετικότητας», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την Τετάρτη σε εκδήλωση του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου

Οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Ολλανδίας έχουν ξεκινήσει τη μεταφορά των αεροσκαφών στο Κίεβο, σύμφωνα με δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, του Ολλανδού πρωθυπουργού Ντικ Σχοφ και της πρωθυπουργού της Δανίας, Μέτε Φρεντρίκσεν. Η Ολλανδία έχει υποσχεθεί μια αρχική παρτίδα 24 πολεμικών αεροσκαφών, ενώ η Δανία έχει δηλώσει ότι θα στείλει 19.

«Η διαδικασία μεταφοράς αυτών των F-16 είναι ήδη υπό εξέλιξη», σύμφωνα με τη δήλωση, η οποία αναφέρει ανησυχίες ασφαλείας για τον λόγο που δεν απελευθερώνονται περισσότερες πληροφορίες.

Το Βέλγιο και η Νορβηγία έχουν επίσης υποσχεθεί να παράσχουν F-16 στην Ουκρανία, και αυτά τα αεροσκάφη θα φτάσουν αργότερα.

Η αποκάλυψη των πρώτων παραδόσεων έρχεται δύο ημέρες μετά από τη μεγαλύτερη ρωσική επίθεση με πυραύλους στην Ουκρανία των τελευταίων μηνών, μια επίθεση σε νοσοκομείο παιδιών στο Κίεβο που σκότωσε τουλάχιστον 33 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 100 και πιθανώς χρησιμοποιήθηκε ως σήμα από τον Πούτιν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, είπαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε το Μάρτιο του 2023 ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν μια προσπάθεια για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για να πετάξουν με δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-16. Μέχρι τότε, οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει ότι η παροχή F-16 στην Ουκρανία θα ήταν υπερβολικά δαπανηρή και θα απαιτούσε εκτενή εκπαίδευση.

Ουκρανικοί αξιωματούχοι λένε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα βοηθήσουν το Κίεβο να καταρρίψει ρωσικούς πυραύλους που στοχεύουν πόλεις της Ουκρανίας και θα βοηθήσουν τις δυνάμεις του Κιέβου να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές δυνάμεις στις γραμμές μάχης. Μπορούν επίσης να εξοπλιστούν με πυραύλους αέρος-αέρος ικανούς να χτυπήσουν στόχους εντός της Ρωσίας – εάν τα αεροσκάφη μπορούν να αποφύγουν τις ρωσικές αεράμυνες κοντά στα σύνορα.

Θα χρησιμοποιήσει τα F-16 εναντίον της Ρωσίας;
Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η Ουκρανία θα λάβει τέτοιους πυραύλους σε αρκετά μεγάλο αριθμό ώστε να ενισχύσει σημαντικά τις άμυνές της. Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ είναι διστακτικές να αποχωριστούν τους μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους αέρος-αέρος AIM-120 και άλλα προηγμένα όπλα. Υπάρχει ανησυχία μεταξύ των συμμάχων ότι η ζήτηση από το Κίεβο θα μπορούσε να αρχίσει να εξαντλεί τα αποθέματα των χωρών του ΝΑΤΟ από τα όπλα.

Είναι επίσης δυνατόν οι χώρες που προσφέρουν πυραύλους και αεροσκάφη να περιορίσουν την Ουκρανία από το να τους χρησιμοποιήσει για επιθέσεις στη ρωσική επικράτεια. Ενώ Δανία και Ολλανδία δεν έχουν πει ότι θα επιβάλουν περιορισμούς στη χρήση των F-16 από το Κίεβο, οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει το πόσο μακριά μπορεί να ρίξει η Ουκρανία αμερικανικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους στη Ρωσία.

Η διαθεσιμότητα εκπαιδευμένων πιλότων και προσωπικού συντήρησης μπορεί επίσης να περιορίσει τη δυνατότητα της Ουκρανίας να λειτουργήσει τα προηγμένα αεροσκάφη. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Στρατηγός Πεζόδρομος Πατ Ράιντερ, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχουν περισσότεροι από δεκαπέντε πιλότοι που εκπαιδεύονται τόσο στη Δανία όσο και στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν αρνηθεί να ανακοινώσουν πόσοι πιλότοι και συντηρητές έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση.

Η ανακοίνωση γίνεται λίγο μετά τη δέσμευση του Μπάιντεν την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία, Ρουμανία και Ιταλία θα παράσχουν στην Ουκρανία πρόσθετη αεράμυνα, η οποία είναι κρίσιμη για την προστασία των Ουκρανικών πόλεων που έχουν βρεθεί υπό επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

H αντίδραση της Ρωσίας 

Την οργή της Μόσχας προκάλεσε η προμήθεια μαχητικών F-16 στην Ουκρανία από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Τα σχέδια για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον ηγείται «πολεμικής συμμορίας», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

«Η Ουάσιγκτον ηγείται της πολεμικής συμμορίας, και αυτό είναι η απόδειξη» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ρωσίδα αξιωματούχος.σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι Zvezda ως απάντηση σε δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για τα F-16.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπαράζ προκλήσεων από Μιτσκόσκι: Αποκαλούσε διαρκώς «Μακεδονία» την χώρα του προσερχόμενος στο ΝΑΤΟ

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν πως υποκινεί διαδηλώσεις για τη Λωρίδα της Γάζας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ