Ο ΠΑΟΚ παρουσίασε το νέο έμβλημα του συλλόγου με τους ανθρώπους της ομάδας να θέλουν να το συνδυάσουν με τη νέα εποχή. Αρχικά, ο καλλιτέχνης Διογένης Δασκάλου έκανε μια παρουσίαση στην ιστορία της ομάδας με τη χρήση video. «Την τετραετία 1953-1957 βγήκε το σύνθημα ΠΑΟΚ και ξερό ψωμί γιατί οι φίλοι του ΠΑΟΚ έρχονταν στο γήπεδο από πρωί και έφευγε το βράδυ. Το 1959 το γήπεδο εγκαινιάστηκε στο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Το πρώτο σολντ άουτ έγινε με τον Ολυμπιακό. Η δύναμη του ΠΑΟΚ είναι οι οπαδοί του. Ο 12ος παίκτης. Εγώ θα αποχωρήσω για να δούμε το ρεζουμέ, δεν το ξέρω ούτε εγώ», τόνισε. Στο video που προβλήθηκε ακούστηκαν πολλά γνωστά συνθήματα των οπαδών. Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος Μάρκετινγκ του συλλόγου, Λάζαρος Μπαξεβάνος, παρουσίασε το νέα σήμα. «Εδώ και πολλούς μήνες παρουσιάστηκε η ανάγκη να εξελίξουμε το προηγούμενο λογότυπο, το οποίο έπρεπε να είναι σε κορυφαίο επίπεδο και να καταλαβαίνουν όλοι τι εκφράζει ο ΠΑΟΚ. Ασφαλώς το εγχείρημα είναι μοναδικό για την Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο να αλλάξει ένα λογότυπο, όπως είναι αυτό του ΠΑΟΚ. Για αυτό προχωρήσαμε σε μία μικρή αλλαγή. Θέλαμε κάτι πιο σύγχρονο και μοντέρνο, αφού το προηγούμενο λογότυπο έπρεπε να αλλάξει.
Παράλληλα, θέλω να πω ότι για το μάρκετινγκ και για τις αλλαγές που θα έχουμε στην πορεία μας, με μεγάλες συνεργασίες μπορείς να πετύχεις μεγάλα βήματα. Θα ακολουθήσουν και άλλα πράγματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Όλο το χειμώνα δουλέψαμε σε αρκετά πράγματα και τα αποτελέσματα θα τα δείτε σε λίγο καιρό. Το νέο λογότυπο αντικατοπτρίζει μια μεγάλη μερίδα οπαδών και το δείξαμε σε αρκετό κόσμο, πριν προβούμε στη σημερινή παρουσίασή του.
Η Beetroot, μία πολυβραβευμένη εταιρεία μένει στη Θεσσαλονίκη, και τα παιδιά που σχεδίασαν το λογότυπο ήταν οπαδοί της ομάδας και δεν ήταν δύσκολο να τους εξηγήσουμε τη σημασία που έχει για όλους εμάς ο ΠΑΟΚ. Προσδώσαμε όλες τις αξίες που συμβολίζει ο ΠΑΟΚ και θέλουμε να τις κρατήσουμε τα επόμενα χρόνια. Προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την καρδιά του ΠΑΟΚ ανέγγιχτη και τα παιδιά άλλαξαν μόνο το περιτύλιγμα του λογότυπου. Η συνεργασία μας έχει ξεκινήσει από τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Τα target group του ΠΑΟΚ είναι αρκετά. Θέλουμε ο κόσμος να έρθει στο γήπεδο και να μην εκφράζει το πάθος του στην τηλεόραση. Δεν μας ενδιαφέρει αν είναι Μακεδόνες, Πόντιοι ή από κάποια άλλη περιοχή».
Ο Αλέξης Χαραλαμπόπουλος από την εν λόγω εταιρία και σχεδιαστής του σήματος τόνισε: «Αυτό που έγινε ήταν μια εξέλιξη του λογοτύπου. Σεβόμενοι την ιστορία του προηγούμενου σήματος. Θέλαμε να το φέρουμε στο σήμερα και να το διέπουν σχεδιαστικές αξίες σύγχορνες και ελπίζουμε να συντροφεύσει την ομάδα για πολλά χρόνια. Οι εποχές προχωρούν και έχει βελτιωθεί η αναγνωσιμότητα του λογοτύπου. Εφαρμόζεται καλύτερα στα social Media».
Ο Αλέξης Νίκου, ο οποίος συνεργάστηκε στο σχεδιασμό, από την πλευρά του υποστήριξε: «Ουσιαστικά αυτό που έγινε ήταν η βελτίωση των γραμμών του αετού, τους όγκους και ανοίξαμε τα φτερά για να γίνει πιο δυναμικό το σήμα. Φτιάξαμε μια γραμμή που είναι γεωμετρική και θα είναι διαχρονική. Υπάρχουν αναφορές στην ιστορία του ΠΑΟΚ με το Βυζάντιο με το χρυσό χρώμα και ελπίζουμε να είναι πάντα πρώτος. Ήταν θέμα λειτουργικότητας να αλλάξει το λογότυπο. Θέλαμε να αλλάξει το σήμα, χωρίς να φαίνεται αυτή η αλλαγή. Θέλαμε να δείξουμε ότι ο ΠΑΟΚ προχωράει στο μέλλον και όλες οι αλλαγές ήταν στις λεπτομέρειες του σήματος. Θέλαμε να υπάρχει μια αλλαγή για μια σύγχρονή αθλητική ομάδα. Δεν θέλαμε να σχεδιάσουμε το λογότυπο του Βυζαντίου. Θέλαμε να συνδυάσουμε την ιστορία του ΠΑΟΚ. Δεν θέλαμε να αλλάξουμε την ουσία του λογοτύπου. Δεν έχει καμία σχέση με την κυριλλική γραφή, επιλέχθηκε αυτή η γραμμή επειδή δίνει δύναμη και όγκο. Η δύναμη είναι κάτι διαχρονικό και δεν είναι κάτι εφήμερο. Το λογότυπο έχει ένα ρετρό feeling που κάνει μια αναφορά στη χρυσή εποχή του ΠΑΟΚ, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα το αγκαλιάσει ο κόσμος».
Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι ερωτήσεις. Ο υπεύθυνος μάρκετινγκ πήρε το λόγο: «Το εγχείρημα είναι μοναδικό για την Ελλάδα. Προχωρήσαμε σε μία μικρή αλλαγή. Δεν κάναμε κάθετα διαφορετικό. Θέλαμε κάτι ελαφρώς πιο σύγχρονο».
Ο Νίκου πρόσθεσε: «Η γραφή του ΠΑΟΚ υπήρχε στο σήμα δύο φορές. Ήταν θέμα λειτουργικότητας. Θέλαμε να νιώθεις την αλλαγή, αλλα να μην καταλαβαίνεις. Θέλαμε να δείξουμε ότι ο ΠΑΟΚ αλλάζει προς τα μπροστά, αλλά μένει ως έχει», ενώ ο Αλέξης Χαραλαμπόπουλος τόνισε: «Εχει επεκταθεί η αναγνωσιμότητα του λογότυπου. Εχουν διαμορφωθεί κάποιοι οπτικοί κανόνες και θα είναι το ένα και μοναδικό που θα χρησιμοποιείται».
Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος μάρκετινγκ του ΠΑΟΚ μίλησε:
Για το λόγο που δεν χρησιμοποιήθηκε το χρυσό χρώμα και στα γράμματα: «Δε θέλαμε να είναι το λογότυπο του ΠΑΟΚ και το λογότυπο του Βυζαντίου. Είναι σύγχρονο για μία σύγχρονη αθλητική ομάδα. Με το χρυσό χρώμα και την έντονη θέση της ημερομηνίας ίδρυσης του ΠΑΟΚ και με το Δικέφαλο Αετό, η αναφορά στο Βυζάντιο σε σχέση με την ιστορία του ΠΑΟΚ, υπάρχει. Η γραφή είναι σύγχρονη».
Για το μάρκετινγκ στον ΠΑΟΚ και τις αλλαγές: «Με εσωστρέφεια δεν υπάρχει κέρδος για τον ΠΑΟΚ. Μια μεγάλη συνεργασία είναι με τη συγκεκριμένη εταιρία. Οπως και η συνεργασία με άλλη αθλητική εταιρία. Ολο το χειμώνα δουλεύουμε πάνω σε αυτά και θα τα δείτε μεσα στο καλοκαίρι».
Για το αν το νέο σήμα ήταν απόφαση της εταιρείας ή και ανθρώπων του ΠΑΟΚ: : «Εγινε η έμπνευση των ανθρώπων που το επιμελήθηκαν. Το είδαν και κάποιοι άνθρωποι της διοίκησης και κάποιοι άνθρωποι από τους συνδέσμους και κάποιοι που δεν είναι και τόσο φανατικοί. Η σχεδίαση έγινε από τον περασμένο Δεκέμβριο».
Για το που στοχεύει ο ΠΑΟΚ προς τους οπαδούς: «Έχει πολλές συνιστώσες το target group του ΠΑΟΚ. Αυτούς που θέλουμε να προσεγγίσουμε πάλι είναι αυτοί οι οποίοι για κάποιους λόγους δεν έρχονται. Βλέπουν στην τηλεόραση, παθιάζονται με τον ΠΑΟΚ, αλλά δεν έρχονται στο γήπεδο. Αυτό είναι το target group μας. Αυτό που έχει αυτό το λογότυπο, είναι να του δώσουμε συναίσθημα. Συναίσθημα θα του δώσουμε μέσα από αγωνιστικές επιτυχίες. Είναι θέμα χρόνου να γίνει αυτό».