Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Το νέο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας περιλαμβάνει και επιθέσεις σε μη πυρηνικά κράτη

Την αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλώνοντας ότι μια συμβατική επίθεση από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος, το οποίο όμως διαθέτει την υποστήριξη μιας πυρηνικής δύναμης, θα θεωρηθεί ως κοινή επίθεση εναντίον της Ρωσίας

Η απειλή αυτή, που συζητήθηκε σε συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, αποσκοπούσε σαφώς στο να αποθαρρύνει τη Δύση από το να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία με όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς και φαίνεται να μειώνει σημαντικά το όριο για πιθανή χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας.

Ο Πούτιν δεν διευκρίνισε αν το τροποποιημένο έγγραφο προβλέπει πυρηνική απάντηση σε μια τέτοια επίθεση, αλλά τόνισε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε μια συμβατική επίθεση που αποτελεί «κρίσιμη απειλή για την κυριαρχία μας», μια ασαφής διατύπωση που αφήνει ευρύ περιθώριο ερμηνείας.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από μια σειρά απειλών που σχετίζονται με πυρηνικά από Ρώσους αξιωματούχους ενόψει των αιτημάτων της Ουκρανίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους να άρουν τους περιορισμούς στα όπλα. Επί του παρόντος, η Ουκρανία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς που παρέχονται από τους συμμάχους της εναντίον στόχων βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Η Ουκρανία είναι ένα μη πυρηνικό κράτος που έχει λάβει στρατιωτική υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες με πυρηνικά όπλα από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Τα τελευταία χρόνια, ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων έχει σχεδόν σταματήσει, ενώ η χρήση πυρηνικού εκβιασμού έχει αυξηθεί. Μετά την εισβολή, οι εκκλήσεις από το εσωτερικό της Ρωσίας για πυρηνικά πλήγματα στην Ευρώπη και την Ουκρανία έχουν γίνει πιο δυνατές, αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη κατανόηση στη διεθνή κοινότητα ότι αυτά δεν είναι κάτι περισσότερο από εκφοβισμό και απειλές.

«Οι πυρηνικές απειλές έχουν γίνει ρουτίνα για το Κρεμλίνο. Κάθε φορά που το Κίεβο εφοδιάζεται με νέα όπλα, του δίνεται άδεια να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος ή επιτίθεται στα συστήματα προειδοποίησης πυραύλων της Ρωσίας, η Μόσχα καταφεύγει σε πυρηνικές απειλές», έγραψε ο ειδικός σε θέματα πυρηνικών Maxim Starchak σε πρόσφατη ανάλυση για το Carnegie Endowment. «Με πυρηνικό εκβιασμό, η Μόσχα προσπαθεί να αναδημιουργήσει την παγκόσμια τάξη που επικρατούσε στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα».

Από την πλευρά της Ρωσίας μιλώντας στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Αντρέι Καρταπόλοφ, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας στην Κρατική Δούμα ή στην Κάτω Βουλή, είπε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας «θα της επιτρέψουν να γίνει πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό».

«Οι αλλαγές έγιναν για να διασφαλιστεί ότι το δόγμα αντιστοιχεί στη σημερινή πραγματικότητα», πρόσθεσε ο Καρταπόλοφ.

Γράφοντας στο Telegram, ο Ρώσος προπαγανδιστής Σεργκέι Μάρκοφ είπε ότι το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων έχει πλέον μειωθεί και προέβλεψε ότι θα ήταν ευκολότερο για τη Ρωσία να αναπτύξει τέτοια όπλα. Αυτό σημαίνει , συμπλήρωσε ο Μάρκοφ, ότι η Ρωσία με το νέο δόγμα μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας. Η επιθετικότητα της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ είναι εκεί. Υπάρχει υποστήριξη των πυρηνικών ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας. Επομένως, είναι ήδη δυνατό να χτυπήσουμε το Κίεβο με πυρηνικά όπλα», είπε ο Μάρκοφ συμπληρώνοντας πως η Ρωσία ωθήθηκε να αλλάξει το πυρηνικό δόγμα της «από την απειλή της πλήρους κλιμάκωσης του πολέμου από τη Δύση εναντίον της».

Εν τω μεταξύ, ο Abbas Gallyamov, Ρώσος πολιτικός αναλυτής και πρώην συντάκτης ομιλιών του Πούτιν, χαρακτήρισε τη δήλωση του προέδρου «πραγματική ντροπή». «Είπαν ξανά ότι δεν περιμένουν πλέον να νικήσουν την Ουκρανία με συμβατικά όπλα», έγραψε ο Gallyamov στο Telegram.

Ο Pavel Podvig, αναλυτής με έδρα τη Γενεύη που διευθύνει το Russian Nuclear Forces Project, είπε στην “The Post” ότι οι τροποποιήσεις έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν «αβεβαιότητα και ασάφεια σχετικά με την πιθανότητα μιας Ρωσική απάντησης». «Σε γενικές γραμμές, είναι ένα μήνυμα που έχει σχεδιαστεί για να προειδοποιήσει τη Δύση, σε αυτή την περίπτωση, ότι το είδος της βοήθειας που συζητείται αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να είναι προβληματικό», είπε.

Ο Podvig πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του Πούτιν θα προκαλέσουν περισσότερα ερωτηματικά σχετικά με τον ορισμό του τι συνιστά επίθεση κατά της Ρωσίας και θα «κάνουν τους ανθρώπους να μαντεύουν και να είναι προσεκτικοί για οτιδήποτε θα έμοιαζε με αυτό».

Το προηγούμενο πυρηνικό δόγμα, που ορίστηκε σε διάταγμα του 2020 από τον Πούτιν, ανέφερε ότι η Ρωσία μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από εχθρό ή συμβατικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του κράτους.

Ο Σεργκέι Καραγκάνοφ, ένας Ρώσος πολιτικός επιστήμονας και  σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής που που προτρέπει τον Πούτιν να υιοθετήσει μια ισχυρότερη πυρηνική στάση, είπε στην εφημερίδα Kommersant νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει ένα τοπικό πυρηνικό χτύπημα σε μια χώρα του ΝΑΤΟ χωρίς να πυροδοτήσει έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο με το επιχείρημα πως ο κύριος στόχος του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας, «θα πρέπει να  διασφαλίζει ότι όλοι οι σημερινοί και μελλοντικοί εχθροί πρέπει να είναι σίγουροι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Ν.Β.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Σ. Ριαμπκόφ: Οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν προσοχή στις συζητήσεις που γίνονται για ενδεχόμενη αλλαγή του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας

Αξιωματούχος Ιράν: Θα αλλάξουμε το πυρηνικό μας δόγμα, αν απειληθεί η ύπαρξή μας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ